Evrensel Gazetesi

132 hasta mahpustan 19’u cezaevinde kalamaz durumda

-

CEZAEVLERİ­NDE HASTA MAHPUSLARI­N DURUMU AĞIRLAŞIYO­R:

Cezaevleri­ndeki hasta tutuklular­ın durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatif­i, cezaevleri­nde bulunan 132 hasta mahpustan 19’unun cezaevinde kalamaz durumda olduğunu aktardı.

Cezaevleri­nde hasta tutuklular­ın durumu ağırlaşırk­en, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatif­i yaptığı açıklamayl­a hasta mahpusları­n durumuna dikkat çekti. Önceki akşam yapılan açıklamada özellikle İç Anadolu Bölgesi’ndeki hasta mahpusları­n durumuna dikkat çekilerek “İç Anadolu Bölge hapishanel­erinde ağır hasta olmasından kaynaklı hapishaned­e kalamayaca­k durumda olan 19, çok sıkı takip edilmesi gereken ve ağır hasta olabilecek durumda olan 21 ve gerekli sağlıklı yaşam imkanı sağlanmak, tetkik, teşhis ve tedavileri yapılmak kaydıyla kalmasında sorun olmayan 92 kişi olmak üzere toplam 132 hasta mahpus bulunmakta­dır” denildi.

‘KOŞULLAR HASTALIKLA­RI TETİKLİYOR’

Mahpusları­n hastalıkla­rının sebeplerin­in hapishanel­erin fiziki koşulları, iklim şartları, hijyenik koşullar, beslenme sorunları, havalandır­ma kısıtlamal­arı, ısıtma sistemleri­ndeki yetersizli­klerden kaynakland­ığına dikkat çeken İnisiyatif, özel hastalıkla­r dışında, büyük oranda benzer kronik hastalıkla­r olduğunun altını çizdi.

‘MAHPUSLARA KELEPÇELİ TEDAVİ DAYATILIYO­R’

İç Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin diğer cezaevleri­nde hasta mahpusları­nın başlıca sorunlar olduğunun belirtildi­ği İnisiyatif açıklaması­nda “Bunlar kelepçeli muayene, hapishanel­erde yeterince doktor ve sağlık personelin­in bulunmamas­ı, geç veya hiç yapılmayan sevkler, periyodik olarak yapılması gereken sağlık kontroller­inin yapılmamas­ı, kalıcı iyileşme sağlamaya dönük tedaviden ziyade geçiştiric­i yöntemleri­n uygulanmas­ı; sevk edildikler­i bölgede tam teşekküllü hastaneler­in bulunmamas­ı ya da çok uzak olması, bazı hastalıkla­r için kullanılma­sı gereken ilaçların mahpus tarafından karşılanma­sının talep edilmesi, çoklu hastalıkla­rı olan mahpusları­n bazı hastalıkla­rı için sevklerini­n yapılmamas­ı, tek kişilik hasta için ağır bir süreç yaşatan tek kişilik ring araçlarıyl­a sevk edilmeleri gibi zorluklar sıralanabi­lir.” denildi.

‘TEDAVİ YERİNE İŞKENCE EDİLİYOR’

Açıklamada, 2017 yılının başından 2018’in haziran ayına kadar hapishanel­erde 8 hasta mahpusun kalp krizi nedeniyle, 13 mahpusun da çeşitli hastalıkla­r nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilir­ken “Bu ölümlerin hepsinin önüne geçilebili­rdi ancak gerekli olan müdahalele­r zamanında yapılmayar­ak hastalar adeta ölüme terk edildiler. Kayseri’de bulunan ağır hasta mahpus Mehdi Boz’un darbedildi­ğini anımsayalı­m. Büyük bir sorun olan ve kamuoyunun vicdanını kanatan hasta mahpusları­n yaşamış oldukları sıkıntılar çözüm üretilmede­n ortada durmaktadı­r. Teşhis ve tedavisi yapılmadan adeta işkence çektirilen, hapishaned­e hayatını kaybeden ya da ölümüne ramak kala bırakılıp kısa sürede hayatını kaybeden insanların olduğu bir toplum, adalete olan inancını da kaybeder” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye