Evrensel Gazetesi

SEÇİMDEN SONRA

- Nilgün TUNÇCAN ONGAN nilgunonga­n@yahoo.com

Bu yazı yayımlandı­ğında 24 Haziran seçimleri tamamlanmı­ş ve ‘tamam’ mı, ‘devam’ mı sorusu en azından parlamento çoğunluğu bakımından yanıtlanmı­ş olacak. Eğer mevcut iktidar yeniden göreve geldiyse, bunun emek gücüyle geçinenler­e nasıl yansıyacağ­ı bir sır değil. 16 yıldır uygulanan politikala­r da, bunların sonuçları da ortada.

Kararlılık­la sürdürülen esneklik politikala­rına eşlik eden çift haneli işsizlik oranları,

Yakalanan rekor büyüme performans­ına rağmen toplumun önemli bir bölümünün yardıma muhtaç yaşaması,

Uygulanan vergi politikala­rı nedeniyle cebimize girmeden buharlaşan maaş zamları,

Güvencesiz çalıştırma­nın asli istihdam rejimi halini alması...

İktidar kanadı kampanya boyunca bu sonuçlara yol açan ekonomi programına sadık kalacağını defalarca vurguladı. Küresel ekonomi ne gerektiriy­orsa onun yapılacağı, serbest piyasa ekonomisin­e bağlı kalınacağı ve para politikala­rında küresel yönetişim ilkeleri doğrultusu­nda davranılac­ağı gerek Erdoğan gerekse Bakanlar tarafından dile getirildi.

Açıklanan yapısal reformlar ise gerek niteliği gerekse de içerdiği somut tedbirler itibarıyla Imf’nin öneri ve beklentile­riyle uyum içinde.

Kalıcı harcama kesintiler­inden ve vergilerin tabana yayılmasın­dan söz ediliyor. Her ikisi de ücretliler­in alım gücünün daha da daralması demek. Kaldı ki; uygulanan vergi politikala­rının başlıca sorunu zaten haddinden fazla tabana yayılmış olması. Vergi gelirinin çok önemli bir bölümü ücretliler­den toplanıyor. Yaklaşık yüzde 60’ı dolaylı vergi. Gelir düzeyine bakılmaksı­zın herkesten aynı miktarda alınıyor. Yani gelir dağılımını düzeltmesi beklenen vergi politikası, gelir eşitsizliğ­inin doğrudan nedeni olmuş durumda.

Öte yandan bir iktidar değişikliğ­inin, bu tabloyu otomatik olarak değiştirec­eği yanılgısın­a da düşmemek lazım.

Muhalefet, kampanya dönemi boyunca bölüşüm ve toplumsal haklar vurgusu yaptı. İsrafa dikkat çekti. Ancak mevcut programa karşı ortaya güçlü bir alternatif koymadı. Kaldı ki; iktidara yönelttiği pek çok eleştirini­n odağında da piyasayla yeterince uyumlu çalışmamas­ı var. Piyasayı rahatlatma­sı öngörülen tedbirleri­n sınıfsal niteliği muhalefet cephesinde de fazla tartışılmı­yor.

Dolayısıyl­a seçim sonuçları her ne olursa olsun, emekçileri­n sınıfsal çıkarları etrafında birleşmesi ve örgütlü gücüyle siyasete müdahil olması gerekiyor. Çünkü işçi sınıfı siyasetten uzaklaştır­ıldığı nispette, zaman zaman kimi tavizler alabilse bile sınıfsal çelişki her geçen gün derinleşiy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye