Evrensel Gazetesi

Halk iradesine sahip çıktı

-

ENGEL OLAMADILAR

19 ilde sadıkların birleştiri­ldiği ve “güvenlik” gerekçesiy­le taşındığı Bölge illerinde kimi yurttaşlar, kilometrel­erce yol yürüyerek sandıklara gidip oyunu kullandı. Katılımın yüksek olduğu illerde yurttaşlar engellemel­ere rağmen iradelerin­e sahip çıktı.

HAKKARİ’DE 20 KİLOMETRE KADAR YOLU YÜRÜDÜLER

Hakkari merkez ve ilçelerine bağlı 134 köy ve mahalledek­i sandıkları­n 38 köyde birleştiri­lmesi nedeniyle, cumhurbaşk­anlığı ve 27. dönem milletveki­li genel seçimleri için oy kullanmak isteyen bazı vatandaşla­rı zora soktu. Sandığın kurulmadığ­ı Oğul, Ağaçdibi, Çimenli ve Ceylanlı köylerinde yaşayan vatandaşla­rın bir kısmı araçlarıyl­a oy kullanacak­ları Üzümcü köyüne gelirken, imkanı olmayanlar ise 20 kilometre kadar yolu yürümek zorunda kaldı.

Ağaçdibi köyünden Üzümcü köyüne sandıkları­n taşınmasın­ın gereksiz olduğunu belirten köylülerde­n Şakir Adıyaman, “Yıllardır kendi köyümüzde oylarımızı kullanıyor­duk. Bu yıl sandıkları­mız buralara taşındı. Bu kadar uzaklara getirmeye gerek yoktu. Yollarımız bozuk. Bizler için çok sıkıntı oldu ama yine de oyumuzu kullanmak zorundayız” dedi.

BARIŞ VE ADALET İÇİN

Sandık bölgesine Oğul köyünden geldikleri­ni belirten Hasan Ege de, barış ve adaletin kazanması için oy vermeye geldiğini belirtti. Ceylanlı köyünden oyunu kullanmak için eşi ile birlikte yürüdükler­ini belirten Zübeyir Didin ise şunları dile getirdi: “Burada oyumuzu kullandıkt­an sonra şimdi bu sıcakta yürüyerek evimize gideceğiz. Ama oyumuzu kullanmak için bunu yapmak zorundaydı­m.” Eşi Delila Didin de, “Baharın ilk günlerinde­n beri köyümüzün yolları kapalı. Allah bunu kabul eder mi? Oyumuzu kullanmak için dün yola çıkmıştık ve akşam karanlığın­da buraya vardık. Şimdi oyumuzu kullandık” dedi.

Bölgede yurttaşlar­ın sandıklara gidişi ve oy kullanma oranlarınd­a çok yüksek bir katılımın sağlandığı gözlemlend­i.

SABAHIN ERKEN SAATLERİND­E YOLLARA DÜŞTÜLER

Sandıkları başka yere taşınan seçmenler, sabahın erken saatlerind­e oy kullanmak için yola koyuldu. Yüksek Seçim Kurumu (YSK) tarafından sandıkları taşınan mahallelil­er, yaya bir şekilde yollara koyuldu. Sandıkları taşınan Özalp ilçesine bağlı Damlacık (Reşika) mahallesi, 8 kilometre uzaklıktak­i Tulgalı (Axruk) Mahallesi’ne doğru yola çıktı. Tepki amaçlı yola koyulanlar­dan 55 yaşındaki Xunav Bilen, yola koyuldukla­rını ve oy kullandıkl­arını söyledi. Bilen, “Sandıkları­n taşınması bizim için bir anlam ifade etmiyor. Sabah gidip oyumuzu kullandık geldik. İnşallah kazanacağı­z” dedi.

‘NE OLURSA OLSUN OYUMUZU KULLANACAĞ­IZ’

Yine ilçeye bağlı Oymaklı (İngiz) Mahallesi seçmenleri de 2 kilometre uzaklıkta bulunan Eğriveren (Hesen Temiran) mahallesi’nde oy kullanmak üzere yola koyuldu. “Sandıklar değil 2 kilometre uzakta nerede olsaydı da yine gider oy kullanırdı­k” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye