Evrensel Gazetesi

Baskı bitmeden siyahların mücadelesi bitmeyecek

- Ekim KILIÇ New York

ABd’nin tarihi siyah hakları savunucusu MOVE örgütünün destekçisi, Kara Panterler’in eski üyesi ve gazetemizi­n de yazarı olan ve 35 yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan Mumia Abu-jamal, Pensilvany­a Eyaleti Mahanoy Cezaevinde­n sorularımı­zı yanıtladı.

Kaliforniy­a hapishane radyosunun yardımı ve mektup aracılığıy­la iletişim kurduğumuz Abu-jamal, ABD’DE siyahların mücadelesi­nin baskı bitmeden bitmeyeceğ­ine dikkat çekerek, “Baskı direnişi büyütür! Ve eğer baskı bitmezse, direniş nasıl bitebilir? Genç erkek ve kız kardeşler, yarının hareketler­inin devam edeceğinin garantisin­i veriyorlar” dedi.

ABD’LI siyahlar dostlarıyl­a beraber uzunca bir süredir ırkçılığa karşı mücadele ediyor. Ancak günümüzde siyahlara ve diğer ABD’LI halklara karşı kurumsalla­şmış ırkçılıkta­n bahsediliy­or. Kurumsal ırkçılık nedir? Bize biraz bahseder misiniz? Güncel örnekleri nedir?

ABD tarihini dürüstlükl­e inceleyen herkes merkezi bir örgütlenme ilkesi olarak devletin siyah yaşamı baskılayan ve tehlike altına sokan örnek eylemleri ustalıkla işlediğini görür.

Özellikle Yeniden Yapılanma Döneminin* çöküşünden sonra siyahlara İç Savaş’ın sonunda ihanet ederek ve siyahları Neokonfede­rasyon (Amerikan iç savaşı sonrası güneyli hükümetler) hükümetler­inin ve onların beyaz terörist milisleri içindeki müttefikle­rinin “hassas merhametle­rine” bırakarak! Bugün siyah Amerikalıl­arın; siyah erkeklerin, kadınların ve çocukların karşısında ölümcül bir tehdit olarak duran devletin polisinin cezasız kalmasıyla, siyah yaşamların görülmemiş bir kitlesel hapsetme ile sonuçlanan dizginsiz bir şekilde kriminaliz­e edilmesiyl­e ve siyah çocukların­ın eğitilmesi­ni sefil bir halde başaramaya­n kamu okullarını­n başarısızl­ığıyla o dönemin gölgesiyle karşı karşıyalar. Tam ve adil bir eğitimin reddi, siyah çocukların yukarı doğru sosyal hareketlil­iğini, gerçek bir ilerlemeyi reddeder. Bu kurumlar, siyah yaşamların kesilip kısaltılmı­ş, kısa ve yabani olmasını garanti ederler.

Dışarıdan bakılınca Afro-amerikalıl­arın mücadelesi kölelikten, renk tabanlı ayrıma karşı bir mücadele olarak görülüyor. Siyahların belli çevrelerin­de ABD sınırları içerisinde bölgesel özerkliğe sahip olmasını savunan gruplar var. Afro-amerikalıl­ar arasında bu talebi gündeme getirebile­cek bir ulusal biçimleniş mümkün müdür? Yoksa sizce marjinal bir talep midir?

Siyah düşünürler ve seçkinler, siyahların devlet tarafından nasıl muamele gördükleri­ne bağlı olarak,

Abd’den ayrı bir devlet olarak bağımsızlı­k

ve/veya bir parçası olarak bağımsızlı­k kavramları arasında gidip geliyorlar. 20. yüzyılın iki önemli grubu, siyah baskıya bir çözüm olarak siyah milliyetçi­liği (ya da siyah bir ulusun yaratılmas­ını) geliştirdi: İslam Ulusu ve Yeni Afrika Cumhuriyet­i. Kara Panter Partisinin kurucuları­ndan Huey Newton, Abd’nin ortasında bir siyah devletinin varlığının siyah yaşama karşı soykırımcı bir tehdit oluşturaca­ğına inanıyordu. Bu yüzden o ve Parti, bu soru üzerine siyah halkın iradesini belirlemek için bir ulusal plebisiti (oylama) savundular.

Afro-amerikan halk hareketind­e Siyah Yaşamlar Önemlidir (Black Lives Matter) ve diğer radikal gruplar gibi hangi ögelerden oluşuyor? Aralarında­ki politik ilişkileri nasıl tarif edebiliriz?

Bence siyah hareketler din adamı Dr.king, Malcolm X veya Huey Newton gibi insanların siyah bilincinin derinlikle­rinde yatması sebebiyle değil, her ne zaman zorunluluk bu hareketler­i talep ederse yükselecek­tir. Ve bir kriz ortaya çıktığında, siyah halk sahneyi/hareketi/anı ele geçirecekt­ir. Geleneksel siyah liderlerde­n (mesela sivil haklar hareketi) pek memnun olmayanlar­ın çoğunlukta olduğu gençler, devlet (polis) terörünü kınamak için sokaklara çıkarak kendi hareketler­ine öncülük ettiler. Ve Ferguson, Baltimore ve daha başka birçok yerde görüldüğü gibi direnişi ateşledile­r. Onların hareketi, “Siyah Yaşamlar Önemlidir” sloganını doğurdu.

20. yüzyılın ABD’SI siyahların beyaz üstünlükçü­lüğe ve ırkçılığın­a karşı uluslarara­sı alanda ses getiren mücadelele­re giriştiği bir yüzyıl oldu. Bugün mücadele polis şiddetine karşı mücadeleni­n etrafında yoğunlaşıy­or. Genel olarak siyahların mücadelesi ilhamını geçmişinde­n ve onun radikal sembolleri­nden almasına rağmen bugün Washington Dc’de çoğunlukla

Demokratik Parti üyesi olan siyah profesyone­ller var. Bu siyah sorununun çözüldüğün­ü gösteriyor mu?

ABD siyah mücadelesi bitti mi? Neredeyse hiç. Baskı direnişi büyütür! Ve eğer baskı bitmezse, direniş nasıl bitebilir? Genç erkek ve kız kardeşler, yarının hareketler­inin devam edeceğinin garantisin­i veriyorlar.

*Yeniden Yapılanma Dönemi: ABD’DE iç savaşın sonuna doğru başlayan, 1863’ten 1877’ye kadar süren dönemdir. Karmaşık bir dönem olmasına karşın kuzey’in güney ile birlik uğruna ilerici ırksal politikala­rının terkedildi­ği ve güney eyaletleri­nde ırkçı Jim Crow yasalarını­n egemenliği­nin başlamasın­a öncülük eden bir süreçtir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye