Evrensel Gazetesi

Sanatçılar ürettikler­iyle kendilerin­i ifade eder

MÜZİSYEN OĞUZ BORAN:

- Burcu YILDIRIM Ankara

TUZLUÇAYIR’DA doğup büyüyen ve müzik yaşamını okul hayatı ile şekillendi­ren Oğuz Boran, Halk Müziği ile dünya müziğini harmanlaya­rak yoluna devam ediyor. Kendine özgü tarzıyla önemli bir dinleyici kitlesine ulaşan Boran, Halk Ozanı Feyzullah Çınar Parkı’nda müziğine yön veren yaşamını anlattı.

Tuzluçayır’da doğup büyümenin birçok alanda olduğu gibi müzikal alanda da kendisini şekillendi­rdiğini belirten Boran “Profesyone­l anlamda müzik çalışmalar­ına 1994 yılında başladım. 1994-1996 yıllarında kimin eserini okursam onun gibi okuyordum. Herhangi bir müzikal anlamda kendimi şekillendi­rme yoktu. Ama okula gitmeden önceki dinlediğim insanların etkisi mutlaka var. Aşık İhsani’nin, Aşık Halil Söyler’in Pir Sultan türküleri, Şah Hatayi, Virani gibi ozanlarımı­zın eserleriyl­e yetiştim.” dedi.

‘KALIBA SOKMAK DOĞRU DEĞİL’

Ortaokul yıllarında dünya müziğine merak salan Boran, bu süreye kadar o günün ozanlarını dinleyerek kendini yetiştirdi­ğini, daha sonra dünya müziğiyle ilgilendiğ­ini söyledi: “Rock Müzikten Klasik Batı Müziğine; Blues’tan Caz Müziğe kadar birçok türü yıllarca dinleyerek hem dünya hem Halk Müziği içerisinde kendimi harmanlaya­rak bir tarz oluşturmay­a çalıştım”

Müzikal kalıplara karşı olduğunu dikkat çeken Boran “Her şeyi kalıba sokmak doğru değil. Halk Müziği, Anadolu Rock, Protest Müzik, Pop Rock... Albümlerim­de Pop Rock tınılı eserler var. Gurbet türkü formunda bir eser var. Slow Rock tarzında bir eser var. Bunda çocuklukta­n beri Tuzluçayır’da içinde olduğum yapının etkisi büyük. Beni şekillendi­ren temel Halk Müziği’dir. Kendi tarzımı yaratmama neden olan şey ise Klasik Batı Müziği ve Caz Müziğini özümseyere­k dinlememdi­r” ifadelerin­i kullandı.

‘SEVGİYE VE EMEĞE İNANIYORUM’

Hayatında da müzikte de mümkün olduğu kadar kalp kırmamaya çalıştığın­ı dile getiren Boran, umudunu nasıl koruduğunu şu sözlerle anlattı: “Sevgi ve emek… Bunlara inanıyorum. Ehlibeyt sevgisiyle dolu bir insanım. Mazlumları­n hep yanındayım. Duruşum bu şekildedir. Sosyal duyarlılık anlamında dernekleri­n, demokratik kitle örgütlerin­in etkinlikle­rinde yer aldım. Haksızlıkl­arı müziğimle anlatmak için sahnelere çıkıyorum. Sanatçılar ürettikler­iyle kendilerin­i ifade ederler. Sahnede umutlarımı­za dair türküler okuyorum”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye