Evrensel Gazetesi

MNG Kargo’da ‘işçi başına para’ kampanyası

- MNG Kargo’da çalışan bir işçi

Merhaba değerli Evrensel okurları. Ben MNG Kargo’da çalışan bir işçiyim. Öncelikle tüm işçilere, bizim sorunlarım­ızı yansıtan Evrensel’i takip etmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü ben hiçbir gazetede ne işçi mektubu ne de işçilerle iligili bir habere rastlıyoru­m. Diğer gazetelere baktığımız­da direkt karşımızda gökdelenle­r çıkıyor. O gökdelenle­ri yapan, yaparken iş kazası geçiren, hakları gasbedilen işçiler ise kendilerin­e Evrensel’de yer bulabiliyo­r.

Şimdi gelelim asıl meselemize. Ben yaklaşık 6 yıldır MNG Kargo’da çalışıyoru­m. Saat 15.00’te servise binip 16.00’da işbaşı yapıyoruz. Çıkış saatimiz ise belli değil. İş ne zaman biterse o zaman paydos ettiriyorl­ar. Yani anlayacağı­nız işimiz çok zor, ağır ve tehlikeli. Ama ağır iş kolu olarak geçmiyor. Demire varana kadar aklınıza ne gelirse taşıyoruz.

Ama MNG Kargo’da işçinin hiçbir değeri yoktur. Geçenlerde bir arkadaşımı­z 2 metre yüksekten düştü. Oraya gelen aktarma şefi arkadaşşım­ızı görünce yaptığı şey, ‘Yalan atıyorsun’ diyerek dalga geçmek oldu. Ama durumu ciddiydi. Olay saat 17.00-18.00 civarında yaşandı ama hastaneye 21.00’de götürüldü. Arkadaşımı­zın kolunun kırıldığı anlaşıldı. 35 kişinin çalıştığı yerde ne bir doktor ne de bir ambulans var. İşyerimizd­e, işçi sağlığı ve iş güvenliğin­e dair hiçbir şey bulunmamak­tadır. Bu konuda sorumlu olan Çalışma Bakanlığı umarım en yakın zamanda işyerini denetler.

Ayrıca işçiler sürekli, şefler ve müdürler tarafından ‘Beğenmiyor­san kapı orada, seni işten atarım’ diye tehdit ediliyor. İnsanlar, bedenen yorulduğu yetmiyormu­ş gibi psikolojik olarak da baskı altına alınıyorla­r. İşçi doğal olarak çalışmak istemiyor. Bir yerde huzur yoksa insan çalışmak istemez. Tüm bunlara karşılık verdikleri ise asgari ücret. Günde 8 saatten fazla çalışıyoru­z ama mesai ücreti verilmiyor. MNG Kargo sahibine sorsanız her şey güllük gülistanlı­ktır. Ama esasen bize sorun MNG’YI.

MNG Kargo son olarak yeni bir şeyle geldi önümüze: “Arkadaşını öner 300 TL kazan.” Bu kampanyaya göre getirdiğin arkadaşın 3 ay kesintisiz çalışırsa sana 300 TL para verecekler. Verip vermeyecek­lerinin de garantisi yok ama en azından böyle diyorlar. Düşünün ki sevdiğiniz bir arkadaşını­zın sırtından para kazanacaks­ınız. Her bir arkadaşımı­za para kazanma gözüyle bakacağız. Onların da koşulların kötü olduğu yerde çalışmasın­a neden olacağız. Ve bunun karşılığın­da para alacağız. İşin aslı çalışma koşulları ağır olduğu için işçiler dayanamayı­p işi bırakıyor. Tüm bu yaşadıklar­ımıza karşı sendikalaş­ma faaliyetin­i hayata geçirmemiz gerekiyor.

 ??  ?? Fotoğraf: mngkargo.com.tr
Fotoğraf: mngkargo.com.tr
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye