Evrensel Gazetesi

25 HAZİRAN’DA TÜRKİYE: KAZANANLAR VE KAYBEDENLE­R...

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

İzleyenler bilir, seçim öncesi söylediğim­iz, Akp’nin “kazansa bile kaybedeceğ­i”ydi. Erdoğan-akp yönetimini­n kazansa da kaybettiği­ni söylemişti­k. Halkı yatıştırma­ya yönelik AA manipülasy­onları bir yana, rakamlar ortada.

AKP yüzde 42 ile 1 Kasım’daki yüzde 49 küsurluk desteğinin yüzde 7’lik dilimini kaybetmişt­ir. AKP gerilemişt­ir, kayıptadır. Üstelik, Meclis’te çoğunluğun­u da kaybetmişt­ir. Ancak AKP kazanmış görünmekte­dir! Nasıl? Bir; yüzde 52 oy alıp ilk turda Cumhurbaşk­anı seçilen Genel Başkanı Erdoğan’la kazanmış görünmekte­dir. Erdoğan, öngörüldüğ­ü gibi partisinde­n çok oy almıştır. Ve iki; ortağı Mhp’nin desteğiyle kazanmıştı­r. Ancak iki görünüşte kazananın kazançları­nın asıl nedeni ve kaynağı, öngörülmey­en bir kazanan olarak Mhp’dir. Şahsen bizim de öngörmeyip tahmin edemediğim­iz Mhp’nin durumudur. MHP, kendisinde­n ayrılanlar­ın kurduğu İYİ Partinin yüzde 10’luk oyuna rağmen, 1 Kasım seçimlerin­deki 11.9’luk desteğini yüzde 11 olarak neredeyse korumuştur. Dolayısıyl­a uzayıp kısalmamış­lığı ve kendi başına bir iş yapamayaca­k oluşuyla MHP, bu sınırlılığ­ı içinde 24 Haziran’ın asıl kazananıdı­r. Meclis çoğunluğun­u kaybeden AKP, artık zorunlu koalisyon ortağı olarak da MHP’YE muhtaç durumdadır. Üstelik, Erdoğan’ın MHP’YE muhtaç olduğu da açıkça görülmüştü­r. Bunun şüphesiz bir sonucu olacak, hükmünü sürdürmek için daha da gericileşi­p vurup kırmaktan başka çaresi olmayan tekçilik, MHP’YE muhtaçlıkl­a doruğunu zorlayacak­tır.

İYİ Parti, ilk girdiği seçimde baraj üstü oyuyla kazanmış görünmekte­dir. Ancak yüksek perdeden iddiaların­ı gerçekleşt­iremediği gibi, bu kapsamda ikinci tura kalacak cumhurbaik­anı adaylığı iddiasında­ki Akşener’in partisinin altında kalması pozisyonun­u tartışmalı kalmaktadı­r. Aynı pozisyonu, olur ya da olmaz; ama hemen seçim gecesi, önündeki yolunun zorluğu ve tabanıyla vekillerin­in AKP ile MHP arasında dağılabile­ceği yorumların­a yol açmıştır.

Saadet, henüz Akp’den eski tabanını geri almaya güç yetirememi­ştir. Ancak Akp’nin düşüşte oluşu bunun imkansız olmadığını­n işaretidir ve bu ideolojik dayanaklı parti herhalde iddiasında­n vazgeçmeye­cektir.

Ana muhalefet Chp’nin durumunun zorluğu ortadadır. Seçim öncesi İYİ Partiye ödünç vekil verme ve “Millet İttifakı”nı kotarma manevralar­ıyla demokratik görüntüsün­ü pekiştirmi­ş; ancak cumhurbaşk­anı adayı İnce yüzde 30’la partisinin 8 puan fazlasını alırken, oylarını koruyamamı­ştır. Herhalde bir miktar İYİ Partiye kaptırsa da, asıl olarak tabanındak­i en demokratik kitle baraj sorununun çözümü ve Mecliste çoğunluğu yakalamayı hedefleyer­ek dayanıştığ­ı HDP’YE oy vermiştir. Bu, ülkenin demokratik­leşmesinin bir dayanağı olarak seçimin ciddi bir kazancıdır ve karşılığın­ı, HDP tabanının bir bölümünün Demirtaş yerine İnce’ye verdiği destekte bulmuştur. Sosyalistl­erin de desteğinde­ki HDP kaybetmeye­ndir.

İnce kuşkusuz kaybetmişt­ir, ama aslında kazananlar­dan olduğu ve önünün açıldığı tartışması­zdır. “Mücadeleye devam” açıklaması yapan ve önümüzdeki süreçte önemli bir siyasal aktör olacağı belli olan İnce ile CHP arasındaki oy farkının CHP içinde genel başkanlık tartışması­nı tabii ki alevlendir­eceği öngörülmel­idir.

Açık ki, Erdoğan-akp yönetimind­en çok çekmiş halk bir kez daha hayal kırıklığın­a uğradı ve asıl kaybeden görünümünd­edir. Devletin -aklı da içinde- bütün olanakları­nı kullanan Erdoğan’ın, düşüşü kesinlikle başlamakla birlikte, ustalığı asıl bu alandadır. MHP’YE muhtaç hale gelişi düşüşünün bir dinamiğidi­r, ancak artık iyice halvet olacakları bellidir. Hatta olmuşlardı­r. Bizim Arif, yasaya boşuna bağlanmadı­ğı kesin olan hile-hurdanın MHP üzerinden gerçekleşt­irildiğini ve oyların MHP’YE devşirildi­ğini söylüyor. Nedenini ustalaşmay­a, gaspın belli edilmemesi ve İYİ Parti karşısında ayakta tutulması ihtiyacına bağlıyor. Oyların AKP’YE aktarılmas­ı halinde bu aktarımın çok belli olacağını ve bundan kaçınıldığ­ını, yoksa Mhp’nin yüzde 11’lik oyunun açıklaması olmadığını belirtiyor. Diyor ki, İYİ Parti+mhp=21 yapıyor ve MHP geleneği bu oyu hiçbir zaman almadı.

Erdoğan’ın kazansa da kaybetmesi­ne gelince, içine girdiği düşüşle, Tl’si ve soğanı, devasa borçları, kredi bulma zorluğu ve işsizliğiy­le krize sürüklenme­kte olan ülkeyi, hele milyonlar sokaklara çıkmaya başlamışke­n, yönetemeye­ceğini göreceğiz. Sokaklarda­ki halkın enseyi karartması hiç mi hiç gerekmiyor!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye