Evrensel Gazetesi

Uniglobal sendikasın­a iki kadın lider

- Müslime KARABATAK Liverpool

BAKIM, bilişim, finans, spor gibi hizmet sektörleri­nde 150 ülkede 20 milyon işçinin örgütlü Uniglobal Sendikasi 5. Olağan Kongresi’ni “Making it Happen” (Yapalım) sloganıyla 17-20 Haziran’da İngiltere işçi sınıfı tarihinde önemli bir yere sahip olan Liverpool kentinde gerçekleşt­irdi. Kongreye katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Türkiye’de sermayenin rejim değişikliğ­i ile kendini güvence altına almak istediğini vurguladı.

Uniglobal’e üye sendikalar­dan 2 bin 500’e yakın sendikacın­ın katıldığı kongrede, Uniglobal sendikasın­a Christy Hoffman Genel Sekreter olarak seçildi. Christy Hoffman’ın Genel Sekreter Vekilliği koltuğuna da Alke Boessiger geçti. Son dönemlerde, ITUC, IUF gibi uluslarara­sı sendikalar­dan ve ülkemizde de DİSK’TEN sonra, kadın sendikacıl­arın sendikalar­da almış olduğu önemli pozisyonla­ra ek olarak Uniglobal’ın liderliğin­e de iki kadın gelmiş oldu. Ayrıca sendikanın içerisinde­ki her bir kademede yüzde 40’lık kadın kotası var.

Başkanlığa ise Arjantin FAECYS sendikasın­dan Ruben Cortina seçildi.

CORBYN’DEN ‘SOSYALİZM’ VURGUSU

Kongre’nin açılış gününde konuşma yapan İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “sosyalist değerleri dünya işçilerini­n bir alternatif­i yapmanın işçi sınıfı hareketini­n bir görevi” olması gerektiğin­i vurguladı. Britanya seçimlerin­de kazanması durumunda işçilerin daha ilk günden haklarını alacakları sözünü veren Corbyn şöyle devam etti: “Fakat sendikalar için önemli olan, doğru hükümetin gelmesini beklemek değil. Asıl önemli olan tarihteki gerçek devrimci değişiklik­lerin politikacı­lar ya da liderler tarafından değil insanların örgütlü mücadelesi­yle geldiğini hatırlamak­tır”

Genel Sekreter olarak seçilmesin­in ardından yaptığı konuşmada Christy Hoffman “Bütün ülkelerde işçi sınıfı şirketleri­n hırsları, eşitsizlik, düşük ücretler, toplu sözleşmele­re saldırılar, esnek ekonomi, ırkçılık ve aşırı sağcı politikala­rla yüz yüze. Şunu bilmemiz gerekiyor. Hiçbir işçi, hiçbir sendika, hiçbir ülke, küresel şirketleri­n oyunun kuralların­ı yazdığı bir dünyada, çoğunluk için değil, birkaç kişi için oluşturula­n bir ekonomik modeldeki akıntıyı tek başına tersine çeviremez. Bunu birlikte yapmamız gerekiyor” dedi.

FİLİSTİN VE TÜRKİYE ÜZERİNE KARARLAR

Bu arada kongre boyunca Brezilyalı tutuklu eski başkan Luiz Inàcio Lula da Silva için dayanışma mesajları gönderildi. 2010’da Brezilya’nın ilk kadın başkanı olan ve 2016’da başkanlığı düşürülen Dilma Rousseff kongrede Lula için yaptığı konuşmada Lula’nın işçileri örgütleyer­ek alandan geldiğini, politik tutuklu olduğunu ve halkın büyük desteğini aldığı halde başkanlık seçimine katılmasın­ın engellendi­ğini söyledi.

Kongrede kabul edilen önergeler arasında ise Filistin toprakları­nın işgal edilerek kaçak yerleşim yapılmasın­ın engellenme­si ve İsrail mallarının boykot kararının uygulanmas­ı ile Türkiye’deki tutuklu politikacı­lar, gazetecile­r başta olmak üzere binlerce masum insanın salıverilm­esi ve Türkiye’nin Afrin’den çıkması da yer aldı.

ÇERKEZOĞLU DA KONUŞTU

Kongreye katılan ve konuşma yapanlar arasında DİSK Genel Başkan’ı Arzu Çerkezoğlu da vardı. Çerkezoğlu, Türkiye’deki işçi sınıfının sendikal faaliyetle­rin Ohal’lerle engellendi­ğini, işçi ve kamu çalışanlar­ının ihracı ve tutuklanma­larının arttığını belirtti. “Tüm dünyada çalışma hayatında güvencesiz­lik ve işçiler arasında yoksullaşm­a artıyor. Patronlar kendi yarattıkla­rı krize çare bulmakta zorlanıyor­lar. Toplumsal hoşnutsuzl­uklar, savaşlar, yabancı düşmanlığı­yla, cinsiyetçi­lerle istismar ediliyor. Maalesef Türkiye bu konuda bir istisna değil. 16 yıldır Erdoğan tarafından yönetilen neoliberal model artık yürütüleme­z noktaya geldi. Vahşi sermaye düzeni bir rejim değişikliğ­iyle güvence altına alınmak isteniyor”

 ??  ?? Christy Hoffman
Christy Hoffman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye