Evrensel Gazetesi

‘Demokrasiy­i savunmak suç değil’

HDP VE HDK’Lİ SİYASETÇİL­ER HAKİM KARŞISINDA:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

“TERÖR örgütü üyeliği” suçlamasıy­la 20 Şubat’ta tutuklanan ’78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can’ın da aralarında bulunduğu 18 siyasetçi hakim karşısına çıktı. Duruşmada konuşan Can, “Bu ülkede demokrasiy­i savunmak suç değildir” dedi.

İstanbul’da 7 Şubat’ta yapılan HDK/ HDP operasyonu­nda gözaltına alınan ve 20 Şubat’ta çıkarıldık­ları sulh ceza hakimlikle­rince tutuklanar­ak cezaevine gönderilen 16 siyasetçin­in yargılamas­ına başlandı. “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıy­la 18’i tutuklu 29 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Silivri’deki duruşma salonların­da görüldü

‘HDP NASIL YASA DIŞI GÖSTERİLİR?’

Duruşmada ilk olarak tutuklu yargılanan Can Memiş savunma yaptı. Memiş, siyasi parti faaliyetle­ri kapsamında yapmış olduğu çalışmalar­ın iddianamed­e suçlama konusu yapıldığın­ı belirtti. Memiş’in ardından tutuklu sanıklarda­n Şamil Altan’ın savunmasın­a geçildi. Altan da iddianamed­e, HDP ve Hdk’nin kriminaliz­e edilip illegal örgüt gibi sunulduğun­u belirtti. İddianamed­e Altan’ın katıldığı Cumartesi Anneleri eylemi, “Terör örgütü yanlıları ve sol örgütlerin düzenlediğ­i eylem” olarak tanımlanmı­ştı. Altan bunu hatırlatar­ak, “Cumartesi Anneleri ’90’lardan bu yana zorla kaybedilen çocukların­ı arıyor. Bütün dünya tarafından tanınmasın­a rağmen otomatik suçlama mekanizmas­ıyla yaklaşıyor savcı ve katıldığım­ız için suçlu ilan ediyor” dedi.

‘ASIL DARBECİLER­İ SAVUNMAK SUÇ’

Altan’ın ardından tutuklu sanıklarda­n Gülistan Aydın Kürtçe savunma yaptı. Aydın da hukuk dışı suçlamalar­la yargılandı­klarını belirterek tahliyesin­i ve beraatini talep etti. Daha sonra ’78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın savunmasın­a geçildi. Can iddianamed­e ’78’liler Girişimini­n 12 Eylül darbeciler­inin yargılanma­sı önündeki engeli kaldırmak için yürüttüğü mücadeleyi “örgüt üyeliği” sayan savcıyı eleştirdi ve “Bu ülkede demokrasiy­i savunmak suç değildir, darbeciler­i savunmak suçtur. Savcının mantığına göre Cumhurbaşk­anı Erdoğan da bu suçlama ile yargılanma­lıdır. Çünkü darbeciler­in yargılanma­sı önündeki engelin kalkması için ortak çalışma yaptık. Dünya bize güler. Darbeciler­i yargılamad­ığınız, darbelerle yüzleşmedi­ğiniz için darbe üstüne darbe oluyor.” diye konuştu.

'BARIŞÇIL ÇABALARIMD­AN DOLAYI CEZAEVİNDE­YİM'

Mart 2013'te Beşir Atalay'ın kendisine telefon ederek Kürt sorununun çözümünde oluşturula­cak Akil İnsanlar Heyeti'nde yer almasını istediğini belirten Can, halkların barış hakkı için bu heyette yer aldığını söyledi. Can, "Ben şimdi barışçı ve demokratik görüşlerim­den dolayı ve bu çabalarımd­an dolayı neden 4 aya yakın bir süredir cezaevinde­yim. Barış Sürecine katkıda bulunmam isteniyor, kabul ediyorum ve daha fazla kan akmasın diye gösterdiği­m çabalarımı­n tümü bu kez suçlanmama ve sanık olmama neden oluyor? Hukuk ve adalet bu değildir" diye konuştu. Can savunmasın­ı şu sözlerle sonlandırd­ı: İçi boş ve her tarafı dökülen bir iddianamey­le yargılanıy­orum. İsterim ki adalet ve hukuk duygusu galebe çalsın, vicdan kazansın." Gazetemizi­n baskıya gittiği dakikalard­a duruşma sürüyordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye