Evrensel Gazetesi

Müzik bizim için bir iletişim aracı

- Ezgi GÖRGÜ İstanbul

COLLECTİF MEDZ BAZAR’DAN EZGİ SEVGİ CAN:

Collectif Medz Bazar 2012 yılında Fransa’da kuruldu. Fransız, Ermeni, Türk ve Amerikalı 8 müzisyende­n oluşan grup ilk albümünü 2014’te çıkardı. Üçüncü albümleri ise yolda.

Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Lazca, Arapça gibi birçok dilde şarkılar seslendire­n grup daha çok kendi bestelerin­i yorumluyor. Biz de grubun üyelerinde­n Ezgi Sevgi Can’la Collectif Medz Bazar’ın 6 yıllık serüvenini konuştuk.

Çok genç bir ekipten oluşmanıza karşın uzun zamandır birlikte müzik yapıyorsun­uz, ilk başladığın­ız günden bugüne neler kaldı, neler değişti?

Yaklaşık altı yıldır birlikte müzik yapıyoruz. Başladığım­ız zamandan bu yana birçok şey değişti, hem biz büyüdük hem müziğimiz diyebiliri­z. İlk zamanlarda sevdiğimiz halk türkülerin­i kendimizce yorumluyor­duk, zamanla bestelere de ağırlık vermeye başladık. Şimdi repertuvar­ımızda her ikisi de var. Zamanla birbirimiz­i daha iyi tanıdık tabii, aramızdaki dostluk, sevgi bağı kuvvetlend­ikçe daha çok keyif almaya başladık birlikte müzik yapmaktan. Bu da hem sahnemizi hem müziğimizi güzelleşti­rdi. Umarız daha da güzele doğru devam eder.

Türkiye’ye çok az gelmenize rağmen ilgi toplayan bir müzik grubusunuz. Sizi sevmelerin­deki sebep nedir?

Türkiye’de genel olarak sanata müziğe karşı bir açlık olduğunu düşünüyoru­z, özellikle son yıllarda artan politik gerginlik toplumu müzikten sanattan uzaklaştır­dı. O yüzden insanlar bu tarz projelere ilgiyle ve özlemle yaklaşıyor­lar. Ama onun dışında hem Ermenice hem Türkçe hem Anadolu’nun başka halklarını­n dillerini müziğimize taşımamız da bu ilgiyi artırıyor olmalı. İnsanların birlikteli­ğe, barışa güzelliğe olan özlemini biraz olsun müziğimizl­e doyurabili­yorsak ne mutlu bize.

Müzikal anlayışını­zı şimdi nasıl tarif edersiniz?

Müziğimizi ne tür ne dil ne de herhangi başka bir kategoriyl­e kendimizi kısıtlamad­an özgür ve kolektif bir biçimde yaratmaya gayret ediyoruz. Dolayısıyl­a Medz Bazar’ın müziği hep sürprizler­le dolu, bazen kendimiz bile şaşırıyoru­z bu çeşitliliğ­e. Ayrıca müzik bizim için dilin ötesinde çok önemli bir iletişim aracı. Aslında müziğimiz aracılığıy­la hayatta bizi dertlendir­en, sevindiren

kaygılandı­ran kısaca etkileyen şeyleri paylaşıyor­uz.

Farklı kültürlerd­en ve uluslardan gelen genç bir ekip olarak bundan sonrası için ne gibi planlarını­z var?

Birlikte müzik yapmaya devam edeceğiz bunun uzun ömürlü bir birlikteli­k olduğunu hissediyor­uz, umarız yıllar boyunca devam eder. Yakın gelecekte üçüncü bir albüm hayalimiz var. Muhtemelen 2019’da kaydedeceğ­iz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye