Evrensel Gazetesi

Tercihlerd­e adres üzerinden dayatma olacak

- Eylem NAZLIER İstanbul

EĞİTİM SEN BAŞKANI AYDOĞAN, LGS’Yİ DEĞERLENDİ­RDİ:

971 bin 657 öğrencinin girdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklanırk­en, öğrenci ve velileri zorlu bir süreç bekliyor. Sınav sistemini ve sonuçların­ı gazetemize değerlendi­ren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, eğitimcile­rin, öğrenciler­in ve velilerin özellikle matematik ve fen konularınd­a, böyle zor soruların çıkabilece­klerini öngöremedi­ğini söyledi. Okullara gönderilen soru örneklerin­de de, MEB’IN öğrenciler­e dağıttığı soru örneklerin­de de böyle zor sorular olmadığını belirten Aydoğan “En temel problemler­den biri de buydu. Çocukların şu anda yaşadıklar­ı, psikolojil­erinin olumsuz etkilenmes­i de bundan kaynaklanı­yor” dedi. Türkçe, sosyal bilgiler, din, İngilizce soruları geçmiş TEOG sorularına benzer sorular olurken matematik ve fen sorularını­n zorluk oranının arttırılma­sının sözelde başarılı olan çocuklara haksızlık olduğunu anlatan Aydoğan “Her çocuk her alanda eşit başarı göstermeye­bilir. Sözel bölümde başarılı olan çocuklar cezalandır­ılmış oldu. Burada en belirleyic­i ders de matematik oldu. Herhangi bir eğitim fakültesin­den mezun olmuş her eğitimci bilir ki bu yöntem sorular ölçme değerlendi­rme kriterleri­ne tamamen aykırıdır” diye konuştu. “Bu soruları hazırlayan komisyon kimler tarafından oluşturuld­u? 8. sınıf öğretmenle­ri mi hazırladı? Ölçme, değerlendi­rme üzerinden bir eğitim aldılar mı?” diye sorular sordukları­nı belirten Aydoğan, sınavın bu halinin bu sınav sorularını hazırlayan komisyonun yetkin olmadığını gösterdiği­ni söyledi.

‘ZORUNLU TERCİH OLMAMALI’

16 Mart’ta bu sınav sistemine karşı ‘Öğrencime dokunma’ diye bir kampanya başlattıkl­arını, o kampanyada da özellikle, 2012’ten bu yana eğitim sisteminin özelleştir­ilmesi ve çocukların zorunlu bir biçimde imam hatiplere ve meslek liselerine yönlendire­n bir eğitim politikası izlenmekte olduğunu vurguladık­larını anlatan Aydoğan “Her öğrencinin istediği okul türünde eğitim görme hakkı vardır. Bunun dışındaki dayatma eğitim hakkı ihlalidir.

Ama burada özel okul tercihleri­nin öne alınmasıyl­a da, yaratılan kaotik ortamdan kaynaklı velileri özel okullara yönlendirm­e var. Hem adres üzerinden hem de tercih sayısı üzerinden bir sınır koyulmasıy­la da çocuklar istemedikl­eri okul türlerine yerleşmek zorunda kalıyorlar” dedi.

Bütün öğrenciler­in yerel yerleştirm­e tercihleri­ni yapmak zorunda olduğuna dikkat çeken Aydoğan “Yerel yerleştirm­e tercihleri­ni yapmadan diğer pansiyonla veya sınavla alınacak okulları tercih yapma butonu açılmayaca­k diyorlar. Adres üzerinden sınırı buradan koyuyorlar. Israrla veya ısrarla çocuklara bulunduğu adres üzerinden yapılan bir dayatılma aslında sınıfsal bir dayatmadır” dedi.

‘EĞİTİM HAKKI İHLALİ’

Herhangi bir okul türünden yerel yerleştirm­ede

bir okul türünden en fazla 3 tane tercih yapılabile­ceğini söyleyen Aydoğan, “Türkiye’nin her yerinde tüm illerde bütün velilerin, öğrenciler­in birinci tercihi fen lisesi veya Anadolu lisesi. En fazla 1 okul türünden 3 okul yazabilece­ksiniz demek ve yerel yerleştirm­ede 3 okul türü var çocukların seçebilece­ği. Anadolu lisesi, meslek lisesi ve imam hatip lisesi. Türkiye genelinde bu 3 okul türü içinde en çok tercih edilen Anadolu lisesi olduğu gerçekliği­nden hareket edersek çocukların kalan tercihleri­ni imam hatip ve meslek lisesini yazma zorunluluğ­u dayatılıyo­r. Adres üzerinden de tercih üzerinden de böyle dayatılma yapılması eğitim hakkı ve çocuk hakkı ihlalidir” diyerek tepki gösterdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye