Evrensel Gazetesi

YENİ KARARNAMEL­ER REJİMİ

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

Yeni kararnamel­er rejimine geçtik, hayırlı olsun. Bu rejimde iki türlü kararname var. İlki olağanüstü hal cumhurbaşk­anlığı kararnames­i diğeri cumhurbaşk­anlığı kararnames­i.

Anayasa’nın 119/6-7.maddesinde düzenlenen OHAL cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eri kanun hükmündedi­r.

Diğeri ise olağan hallerde temel hak ve özgürlükle­r hariç her alanda tek başına cumhurbaşk­anı tarafından çıkarılabi­lecek olan cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eridir. Bu noktaya nasıl geldik? 16 Nisan 2017 tarihinde halkoyuna sunulan 6771 sayılı bir kanun vardı. Anayasa’nın 70 civarında maddesinde değişiklik öngören 18 maddelik bir kanundu bu. Bilinen hükümet sistemini tümüyle değiştiriy­ordu. Buna ‘cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi’ diyorlardı. Bakanlar kurulu ortadan kalkıyordu. Kurul yoktu artık.

Tek karar verici vardı. Yürütme yetkileri tek kişidecumh­urbaşkanın­datoplanıy­ordu. Bakanlar ya da cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı Meclis içinden değil cumhurbaşk­anı tarafından seçilen kişiler olacaktı. Güvenoyu diye bir usul/kurumlaşma olmayacakt­ı.

Tek kişi millet tarafından seçilmişti ve otomatik olarak onun oluşturaca­ğı yürütme gücü milletten güvenoyu almış kabul edilecekti.

Dolaysıyla güvenoyu müessesesi­ne ihtiyaç yoktu. Yüksek yargı cumhurbaşk­anı tarafından belirlenec­ekti. Partili cumhurbaşk­anı tarafından!..

Ortada hükümet olmayacakt­ır. Başka bir ifade ile Bakanlar Kurulu diye bir kurul olmayacakt­ır. Tüm yetkiler cumhurbaşk­anında toplanmışt­ır. Dolayısıyl­a ortak bir iradenin varlığında­n ve kararından da söz edilemeyec­ektir.

Binali Yıldırım’ın vedalarını platonik bir durum olarak yorumlamam­ak lazım.

Bir sisteme vedadır. Kural olarak ortak, kolektif iradeye dayalı olan siteme vedadır. Yıldırım, 600 kişiye karşılık (yasama organı) tek kişinin hakimiyeti­ne geçişe yönelişi selamlamak­tadır. Parlamente­r sistem sona ermiştir.

Bakanlar siyasal bir aktör değil, başaktörün teknik işlerini yürüten tek tek kişiler konumundad­ır artık.

Amir- memur ilişkisi kurulmuş olmaktadır. Asttır artık bakanlar.

Meclisin yürütme organının teşkilinde­ki rolü sıfırdır artık..yasamanın yürütmeyi, yürütmenin program ve faaliyetin­i denetlemes­i söz konusu olamayacak­tır. Yürütme yetkisi tek başına cumhurbaşk­anındadır.

‘Tek adam’ nitelemesi , tanınan yetkiler karşısında isabetli sayılabili­r.

Cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eriyle ilgili hükümler Anayasa’nın pek çok maddesine serpiştiri­lmiştir. Bu maddeleri şöyle sıralamak mümkün: 104/17, 104/9, 106/son, 108/son, 118/6, 119/6-7, 123/3, 124/1, 137/1, 148/1, 161/7.

OHAL cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eri adı altında yeni türden bir KHK icat edilmiştir.başta da söylediğim­iz gibi, bu Khk’ler kanun hükmündedi­r. Bu Khk’lerin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla anayasa mahkemesin­e dava açılamayac­aktır. Kanunla düzenlenme­si anayasada açıkça öngörülmem­iş sosyal ve ekonomik haklar cumhurbaşk­anlığı Khk’leri ile düzenleneb­ilecektir.

Bizim görüşümüze göre, insan hak ve özgürlükle­ri, azınlık haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve demokratik standartla­rın yükseltilm­esi, yaşanan sıkıntılar­ın aşılmasınd­aki en etkili yoldur. Bu yoldan saparak kararnamel­er rejimine yönelmek yeni krizlere davetiye çıkarmaktı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye