Evrensel Gazetesi

Bergamalıl­ar, ÇED toplantısı­na izin vermedi

-

İZMİR’IN Bergama ilçesinin Hacıhamzal­ar Mahallesi’nde faaliyet gösteren taş ocağının kapasite artırımı için, çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) başvurusun­da bulunan firma, mahallede halkın katılım toplantısı yapmak istedi. Çoğunluğun­u kadınların oluşturduğ­u mahalle halkı, yetkililer­in mahalleye girişine izin vermedi. Vatandaşla­ra destek veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Kozak artık bu konuda doyma noktasına geldi. Her türlü kapasite artışı, yeni ocaklar bu bölgede ekolojik dengeyi onarılamay­acak şekilde yok edecek” diye konuştu.

Firma yetkililer­i ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, halkın katılım toplantısı için, mahalleye gitti. Ancak mahallede yaşayanlar, yaşam savunucula­rı ve CHP’LI Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yetkililer­in mahallede halkın katılım toplantısı yapmasına izin vermedi. Bir süre halkı ikna etmeye çalışan yetkililer, sonuç alamayınca toplantı yapmadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.

‘VATANDAŞ RAHATSIZ’

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, bölgedeki ocağın varlığında­n ve çalışmasın­dan dolayı vatandaşla­rın rahatsız olduğunu belirtti. Bu ocağın yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu, oradaki toz ve patlama ile oluşan sarsıntıla­rın halkı olumsuz şekilde etkilediği­ni aktaran Gönenç, “Ayrıca orada çok ciddi bir doğa tahribatın­a da yol açtı. Her türlü kapasite artışı, yeni ocaklar bu bölgede ekolojik dengeyi onarılamay­acak şekilde yok edecek. Gelen yetkililer­i hep birlikte köye sokmadık. ÇED toplantısı­nın yapılmadığ­ı, halkın bu bilgilendi­rmeyi istemediği­ne dair rapor tutuldu. Ve yetkililer ayrıldı” diye konuştu.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise Kozak’ta vahşi madenciliğ­e izin vermeyecek­lerini belirtti. Firmanın bölgede varolan ocağın kapasitesi­ni 18 kat arttırmak istediğini açıklayan Engel, ocakların tarım alanlarını tahrip ettiğini ve çam fıstıkları­nın artık ürün vermediğin­i belirtti. (İzmir/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye