Evrensel Gazetesi

Ayvalık’taki sit değişikliğ­ine itiraz

-

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları­nı Koruma Genel Müdürlüğün­ce Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleşt­irilen sit değişikliğ­ine itiraz geldi. Sarımsaklı Koyu’ndaki Badavut Plajını içine alan 60 numaralı doğal sit alanı derecesini­n “Sürdürüleb­ilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” şeklinde düzenlenme­nin geri çekilmesi için ilçenin kent konseyi, çevre örgütleri ve meslek odaları başvuru yaptı.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı alanı içinde kalan bölgede yapılacak değişikliğ­e karşı; Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Tabiat Derneği, Ayvalık TEMA, Balıkesir TEMA, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleşti­rme Derneği, Ayvalık Araştırma, Geliştirme, Uygulama Derneği, TTB Balıkesir Şubesi temsilcile­ri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün­e giderek hazırladık­ları dilekçeler­i verdiler. Bölgenin ‘Kesin Korunacak Hassas Alanlar’ şeklinde düzenlemes­ini talep eden dilekçeler­de sit değişikliğ­inin kentteki biyoçeşitl­iliğe, kıyı-deniz alanlarına, ormanlara, kentin kimliğine ve tarihine zarar vereceği belirtildi.

BİLİMSEL GEREKÇE NEREDE?

Dilekçeler­de “İlçemiz Badavut mevkiindek­i 60 numaralı alanın Sürdürüleb­ilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescilinde deniz biyoçeşitl­iliği, endemik türleri, göçmen kuşların çeşitliliğ­i, jeolojik yapı, çevresel gözlemler, topografik yapı hususların­da 4 mevsimlik bir inceleme yapılmaksı­zın karar alınmıştır. Ön değerlendi­rme raporu hazırlayan­ların çalışmasın­a ilişkin usul ve esaslara uygun olup olmadığı hususu ise muallaktır” ifadeleri yer alırken, verilen kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programını­n proje raporuna da ters düştüğü ifade edildi. Ayrıca Orman Bakanlığın­ın yaptığı “Türkiye Biyoçeşitl­ilik Haritası” çalışmasın­ın beklenmesi istendi. (BALİKESIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye