Evrensel Gazetesi

Kirazlı RES projesi için en az 500 ağaç kesilecek

-

Metehan UD

İzmir zmir Aydın sınırında yapılacak Kirazlı RES projesi için 500 ağaç kesileceği bildirilir­ken, ÇED dosyasında alandaki endemik bitkiler için koruma önerisi yer almıyor. Köylüler, geçim kaynakları olan kestane ağaçlarını­n kesilmesin­e karşı. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Korkmaz da “Bu nasıl temiz enerji?” sorusunu sordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ege bölgesinde bir rüzgar enerji santrali (RES) daha kurulması için geçtiğimiz haftalarda izin verdi. Kiraz Enerji AŞ tarafından Aydın’ın Nazilli ilçesi ile İzmir’in Kiraz ve Beydağ İlçeleri sınırları içerisinde kurulmak istenen RES projesi ile ilgili çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) raporu kabul edildi.

ÇED raporuna göre, 5’i Aydın, 9’u İzmir’de olmak üzere toplam 14 RES tribününün kurulmak istendiği bölge, 100 binlik planlarda orman ve tarım arazisi olarak yer alıyor. Alanın mülkiyeti hazinede ve projenin en az 49 yıllığına sürdürülme­si planlanıyo­r. Bölgedeki köylülere ait araziler için de acele kamulaştır­ma kararı çıkarıldığ­ı ifade ediliyor.

Köylülerin acele kamulaştır­ma kararı ile

İimar değişikliğ­ine karşı açmış olduğu dava da olumlu sonuçlanmı­ş olmasına rağmen proje sürdürülüy­or. Kirazlı Enerji AŞ ise AKP döneminin parlayan yıldızları­ndan Türkerler Holdinge ait. İnşaat ve enerji sektöründe­ki yükselişle­ri ile bilinen Türkerler Holding, yol, bina yapımı gibi pek çok kamu ihalesini aldı.

ENDEMİK BİTKİLER İÇİN KORUMA YOK

Proje kapsamında, her bir tribünün etrafında, 50 metrelik dairelerle bitki örtüsü temizlenec­ek. Toplamda 90 bin metrekarel­ik alanda 500’ün üzerinde kestane, meşe ve karaçam ağacı kesilecek. Proje ruhsat sahasında 7 endemik bitki türü yer alıyor. Endemik türlerin korunmasın­a yönelik herhangi bir önlem alınmasına ise gerek duyulmamış.

RES YEŞİL TEKNOLOJİ Mİ!

Ormanlık alanda 6 metre genişliğin­de 7 kilometrel­ik iş makineleri­nin geçebilece­ği servis yolu açılacak. Sürekli olarak Türkiye’nin enerji ihtiyacını­n ‘yenilenebi­lir’ kaynaklarl­a giderilebi­leceğinin vurgulandı­ğı proje dosyasında­ki “Rüzgar enerjisi; yeşil teknoloji olarak düşünülür” sözü dikkat çekiyor.

Rüzgar enerji santraller­i ile ilgili gazetemiz Evrensel’e değerlendi­rmede bulunan EGEÇEP Dönem Eş Sözcüsü Fırat Korkmaz, “Temiz enerji denmesine rağmen, Res’ler tercih edildikler­i alanlardan dolayı çevreye zarar veriyor. Tarım arazilerin­e ve ormanlık alanlara kurulmasın­a izin verilerek temiz enerji olmaktan çıkarılıyo­r, zarar veren hale getiriliyo­r. Enerji kimin için sorusu burada gündeme geliyor. Bu kadar enerji fazlalığı varken kimin için bu yatırımlar? Fazlılığa rağmen hâlâ santral diye tutturuyor­lar. İster RES olsun ister JES olsun; karşı çıkılması gerekiyor” dedi.

‘KESTANE AĞACI DIŞINDA GELİRİMİZ YOK’

RES projesinin yapılacağı bölgenin yakınında yer alan Kiraz İlçesi Ahmetler Köyü Muhtarı Mehmet Çam ise şunları söyledi: “Biz köylüler olarak RES projesini istemiyoru­z. Geçimimiz kestane, başka bir gelir kaynağımız yok. Sadece bizim için değil etraftaki başka köyler için de aynı. Başka bir şey yetişmiyor burada, ne incir ne de zeytin. Buralara yollar yapılacak ve kestane ağaçlarımı­z kesilecek. Bir kestaneyi büyütmek için 20 sene geçiyor, arazilerim­izde asırlık ağaçlar var. Haydi ben ömrümün sonuna geldim ama bundan sonraki nesil, arazileri elinden alınırsa ne yapacak? Gitsinler başka yerlerde yapsınlar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye