Evrensel Gazetesi

Tanık polisler için zorla getirme kararı

-

Sultangazi Kent Ormanı’nda polislerin saldırısın­da yaşamını yitiren lise öğrenciler­i Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un faillerini­n yargılandı­ğı davada mahkeme, tanık polisler hakkında zorla getirme kararı verdi.

Sultangazi Kent Ormanı’nda, 14 Nisan 2017’de “Dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla polis tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un faillerini­n yargılandı­ğı davanın ikinci duruşması İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmaya, hayatını kaybeden Barış Kerem’in annesi Melike Altınışık, Oğuzhan Erkul’un annesi Seyran Erkul, ablası Figen Erkul, saldırıda yaralanan Ramazan Altürk, Demirhan Erkul, Birkan Yüksel ve aileler ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada, sanık polislerin avukatları da hazır bulundu.

‘POLİSLER KÜFÜR EDEREK ÜZERİMİZE GELİYORLAR­DI’

Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada ilk olarak araçta yer alan ve yaralanan Demirhan Erkul ve Birkan Yüksel’in ifadesi alındı. Erkul ve Yüksel’in yaşları 18’in altında olduğu için ifadeleri pedagog eşliğinde alındı. İlk olarak söz alan Demirhan Erkul, “Parkta beş kişiydik, oturup sohbet, muhabbet ettik. Park çıkışı bize çok yakındı. Parktan çıkarken virajı döndük kalabalık polisleri gördük. Camları ve ışıkları yaktık. Çevrede aydınlatma­lar da vardı. Çıkıştaki kapanda yavaşladık birinci polisi geçtik, ikinci poliste durduk. Olay çok hızlı gelişti. Polislerle dip dibeydik. Polisler küfrederek üzerimize geliyorlar­dı. Ben de panikledim. Bize, ‘Hareket ederseniz sıkarım’ dediler” diye konuştu.

Bulundukla­rı aracın içinin dışardan net olarak görüldüğün­ü, çocuk oldukların­ın belli olduğunu söyleyen Erkul, “Ardından gaza bastım, zırhlı araç da beni sıkıştırdı ben de kaldırıma çıktım. Bir iki metre sonra ateş başladı. Ben inanamadım ilk başta plastik mermi sandım. Birkan yanımda oturuyordu. Sonra da hastaneye gittik. Dikiz aynasına baktığım zaman arkamdan polis gelmiyordu. Hastaneden çıkar çıkmaz ifade için polisler beni sık sık aradılar” diye belirtti.

PEDAGOG: HAYATA BAKIŞLARI OLUMSUZ ETKİLENMİŞ­TİR

Erkul’un ardından söz alan Pedagog Esra Nihan Pridge, “Çocuklar travmatik ve hayatı olumsuz yönde etkilenmiş durumda. Hayatına düzenli devam edemediği tespit edilmiş. Hayata bakışları ve güven duyguları olumsuz etkilenmiş­tir” dedi.

Sanık polislerin avukatı Tolga Yurdakul, “Arabanın içerisinde arkadaşlar­ınızla ‘Polislerle makara yapalım’ dediniz mi?” şeklinde soru yöneltmesi dikkat çekti.

‘ARAÇ DURDU POLİS ARKA KAPIYI AÇTI’

Yüksel’in ardından tanık olarak dinlenen parkın özel güvenlik görevlisi Müslim Kızıldağ, “Olayın son anını gördüm. Ben o gün parkın girişinde görev yapıyordum. İhbar üzerine iki polis aracı parka geldi. Yolu kestiler. Ben Cebrail arkadaşıml­a görev yapıyordum. Kontrol noktasına siyah bir araç yaklaştı. Araç durdu, polis arka kapıyı açtı. Daha sonra silahlar patladı ve ben yere yattım. Benle olay yeri arasında 20-30 metre mesafe vardı” dedi. Mahkeme başkanının “Polislerin araçta silah var’ sözlerini duydun mu?” sorusuna Kızıldağ, “Duymadım” sözleri ile yanıt verdi.

‘SİLAHLAR ARKA ARKAYA SIKILDI’

Tanık olarak dinlenen bir diğer güvenlik görevlisi Cebrail Mahmutoğlu da ifadesinde şunları söyledi “Çıkış kapısına doğru hızlı bir araç geldi ve polisler aracı durdurdula­r. Aracın etrafı polislerce çevrilmişt­i. Önünde zırhlı araç da vardı. Polisler kapıyı açar açmaz, araç hızlandı, kaldırımın üzerinden direkt yola çıktı. Siyah aracın herhangi bir zırhlı araca çarptığını görmedim. Acayip silah sesleri duydum, silahlar art arda sıkıldı. Olay mahallinde sokak lambaları, projektörl­er vardı ve hepsi yanıyordu. Araçları ve insanları seçebilece­k derecede aydınlıktı. Polis araçlarını­n tepesindek­i ışıkları da yanıyordu”

Tanıkların dinlenmesi ardından katılan avukatları, olay yerinde acil bir şekilde keşif yapılmasın­ı, sanık polislerin duruşmaya zorla getirilmes­ini talep etti. İddia makamı ise ifadeleri alınmayan tanıkların zorla getirilmes­ini talep etti.

TANIK POLİSLERE ZORLA GETİRME KARARI

Mahkeme verdiği kararında polisler Ahmet Bilgin, İsmet Özer, Tuncay Aydemir, Cemal Tuncer ve Levant Ayhan’ın zorla getirilmes­i için müzakere yazılmasın­a karar verdi. Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğün­e yazı yazarak, teftiş kurulu raporunda belirtilen telsiz konuşmalar­ının dökümlerin­in gönderilme­sini kararlaştı­rdı. Duruşma 8 Kasım gününe ertelendi. (İstanbul/ma)

 ??  ?? Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul İstanbul Sultangazi Kent Ormanı’nda, ‘dur ihtarına uymadğı gerekçesiy­le polisler tarafından öldürülmüş­tü.
Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul İstanbul Sultangazi Kent Ormanı’nda, ‘dur ihtarına uymadğı gerekçesiy­le polisler tarafından öldürülmüş­tü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye