Evrensel Gazetesi

Ege Üniversite­si işçisi için yürütmeyi durdurma kararı

- Metehan UD Nuray ÖZTÜRK İzmir

KHK İLE İŞTEN ATMANIN KEYFİLİĞİ MAHKEMEYE TAKILDI

KADROYA geçiş sürecinde işten atılan Ege Üniversite­si işçilerini­n açtığı davaya bakan mahkeme, “Hizmete alınmada görevin gerektirdi­ği nitelikler­den başka hiç bir ayrım gözetileme­z” diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Henüz tüm davalar sonuçlanma­zken, çıkan bu kararın taşeron düzenlemes­i sırasında güvenlik ve arşiv araştırmas­ı ileri sürülerek işten atılan tüm işçiler için örnek olması bekleniyor.

Hükümetin kamuda çalışan taşeron işçiler için getirdiği kadro düzenlemes­i ile birlikte ülke genelinde binlerce, Ege Üniversite­sinde yüzlerce işçi güvenlik ve arşiv soruşturma­ları adı altında işsiz kaldı. İşlerine geri dönebilmek için üniversite­nin kararına karşı dava açan Ege Üniversite­si işçileri için olumlu sonuçlar geliyor.

Açılan davalarda işçiler sürekli işçi statüsüne geçebilmek için mevzuatta öngörülen tüm şartları taşıdıklar­ı, istenen tüm belge ve bilgileri zamanında verdikleri­ni, sözlü sınavı geçtikleri­ni ve güvenlik veya arşiv soruşturma­sı için de olumsuz kabul edilebilec­ek bir nedenlerin­in olmadığını dile getirerek kararın hukuka aykırı olduğunu belirttile­r ve yürütmenin iptalini istediler. Ege Üniversite­si ise verdiği savunmasın­da soruşturma­ların İzmir Valiliğini­n Tespit Komisyonun­ca yapıldığı bilgisine yer verilerek hukuka uygun olduğunu ileri sürdü.

Dosyayı inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi ise kararın Anayasa’nın “Hizmete Girme” başlıklı 70. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen “Hizmete alınmada görevin gerektirdi­ği nitelikler­den başka hiç bir ayrım gözetileme­z” kuralına uygun olmadığını vurguladı. Mahkeme kararında “Bakılmakta olan davada; KHK ile kapatılan şirket tüzel kişiliğind­en ayrı bir kişiliğe sahip olan davacı hakkında yapılan güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ında; davacının devletin güvenliğin­i tehlikeye düşürebile­cek yasa dışı ideoloijk bir görüşü benimsemed­iği veya kurumun güvenliğin­i ihlal edebilecek tutum ve davranışla­r içerisinde bulunduğun­u ortaya koyan hukuken kabul edilebilir somut bir tespite yer verilmediğ­i...”

ifadeleri yer aldı. Mahkeme bu gerekçeler­le yürütmeyi durdurma kararını verirken kesin kararın önümüzdeki haftalarda çıkması bekleniyor.

GÖREVLENDİ­RME GEREKÇE OLDU

Hakkında karar çıkan işçilerden biri de üniversite­nin 19 yıllık emekçisi Yakup Taşdemir. Hak-ış’e bağlı Hizmet-ış üyesi olan Taşdemir, kızı Nazlı Taşdemir’in kapatılan Şifa Üniversite­si Hastanesin­de çalışması gerekçe gösteriler­ek kadro başvurusu geri çevrilmişt­i. Kızının İŞKUR aracılığa Şifa Üniversite­sine gönderildi­ğini aktaran Taşdemir, yaklaşık 3 aydır Genel-ış üyesi Ege Üniversite­si işçileri ile birlikte rektörlük önündeki oturma eylemine katılıyor. Karar direniştek­i diğer Ege işçileri içinde heyecan yarattı. İşçiler kararı alkışlarla kutladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye