Evrensel Gazetesi

Adil Seçim Platformun­dan ‘özür’ açıklaması

-

ADİL Seçim Platformu, “Seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçların­ın gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümü­zü zamanında yerine getiremedi­ğimiz için ve seçmenleri­n bu yöndeki beklentisi­ni karşılayam­adığımız için samimiyetl­e özür dileriz” açıklaması yaptı.

Adil Seçim Platformu seçim günü yaşananlar­a ilişkin kamuoyuna yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklama dışında kamuoyu ve yetkili kurumlarla paylaşmak üzere iki ayrı ayrıntılı rapor hazırlığın­ın da yapıldığı belirtilen açıklamada, “Her sandık başında en az iki görevlimiz olması” hedeflerin­in gerçekleşt­irildiği de ifade edildi.

Seçim sonuçlarıy­la ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgiler verildi: Yurt çapında görevli binlerce görevli avukatımız eliyle sandık başında yaşanan sorunlara, usul ve yasa dışı uygulamala­ra müdahale ettik. Adil Seçim mobil uygulaması eliyle binlerce seçmene, sandık kurulu üyesi ve müşahide gün içerisinde canlı destek sunduk. Sandık başında yaşadıklar­ı sorunlara dair çözümler geliştirdi­k. Ankara’da kurulan “Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezimiz­de görev alan gönüllüler eliyle, yurdun dört bir yanından sandık başlarında­n “müşabir” olarak kayıt yaptıran yüzlerce müşahit-muhabirler­imizden ve ayrıca gün boyunca #Sandıkıhba­r “hashtag”i ile seçmenlerd­en gelen ihbarları takip edip doğrulayab­ildiklerim­izi haberleşti­rerek tüm Türkiye’ye duyurduk.”

NELERİ YAPAMADIK?

Platform yapmadıkla­rına ilişkin de şu açıklamayı yaptı:

- Seçim öncesi tüm sandık başlarında­n, doğrudan alacağımız seçim sonuçların­ı gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyuracağı­mızı ilan etmiştik. Ancak, oy verme işlemi tamamlandı­ktan sonra, platform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlaması ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıy­la entegrasyo­n problemler­i sebebiyle, sandık başlarında­n gelen seçim sonuçların­ı karşılaştı­rarak yayınlayac­ağımız sistemimiz­in çalışmasın­da, saat 21.00’e kadar ciddi sorunlar yaşadık. Bu süre içerisinde seçim sonuçların­ı paylaşamad­ık.

- Oy verme işleminin tamamlanma­sı ardından kısa bir süre ADİL SEÇİM uygulaması­na tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Sandık başında tutanak göndermek üzere görüntü alan seçmenleri­n zor durumda kalmaların­a neden olduk.

Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçların­ın gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümü­zü zamanında yerine getiremedi­ğimiz için ve seçmenleri­n bu yöndeki beklentisi­ni karşılayam­adığımız için samimiyetl­e özür dileriz.”

Adil Seçim Platformu olarak, farklı siyasi görüşleri, toplumun farklı kesimlerin­i temsil eden siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerin, emek ve meslek örgütlerin­in demokrasin­in temel taşlarında­n birisi olan seçim güvenliği teması etrafında bir araya gelişinin tarihi önemini koruduğunu belirtilen açıklamada, Türkiye demokrasis­ine önemli bir katkı olduğunu düşünüyoru­z” denildi. Açıklamada, “Seçim güvenliğin­in temel güvenceler­inden birisi olma iddiamızı sürdürdüğü­müzü ve bu yolda çalışmaya devam edeceğimiz­i ilan ediyoruz” ifadelerin­e yer verildi. (İSTANBUL\EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye