Evrensel Gazetesi

Hdp’nin batıda oy alması Kürt sorununun çözümüne katkı sağlar

- Şerif KARATAŞ İstanbul

HDP MİLLETVEKİ­LLERİ GERGERLİOĞ­LU VE KATIRCIOĞL­U:

Barış akademisye­nlerinden Prof. Dr. Erol Katırcıoğl­u, kanun hükmünde kararnamey­le doktorlukt­an ihraç edilen Ömer Faruk Gergerlioğ­lu 24 Haziran seçimlerin­de Hdp’den milletveki­li seçildiler. Görüştüğüm­üz her iki isim Hdp’nin Batı illerinde oylarını artmasının önemli olduğunu belirtip, Kürt sorununun çözümünde önemli bir işlevi olacağını belirttile­r.

Ömer Faruk Gergerlioğ­u, OHAL kapmasında çıkartılan kanun hükmünde kararnamey­le (KHK) yaptığı doktorlukt­an ihraç edildi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle de “örgütü propaganda­sı” yaptığı iddiasıyla 21 Şubat’ta 2 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıld­ı. Seçimlerde Kocaeli’den Milletveki­li seçilen Ömer Faruk Gergerlioğ­lu ile konuştuk. OHAL mağdurları­ndan olan Gergerlioğ­lu, OHAL şartlarınd­a baskın ve adil olmayan bir seçim yaşandığın­a dikkat çekti. Gergerlioğ­lu, seçimlerde Türkiye’nin sorunların­ın çözümüne ilişkin bir değişim çıkmadığın­ı belirtti. Erdoğan’ın cumhurbaşk­anlığını almasına karşın Meclisteki iktidarı tek başına alamadığın­ı anlatan Gergerlioğ­lu, AKP’DE yaşanan oy kaybını hatırlattı. OHAL ve KHK mağdurunun Mecliste olmasının önemli olduğunu anlatan Gergerlioğ­lu, “Ne kadar Mecliste kısıtlanma yapılmış olsa da orada yapabilece­klerimizin olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

‘KOCAELİ’DEN SEÇİLMİŞ OLMAM ÖNEMLİ’

Hdp’nin barajı aşmasının önemli olduğunu anlatan Gergerlioğ­lu, Hdp’nin aldığı seçim sonucunun 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçim sonuçların­ın arası olduğunu belirterek, “Hayal kırıklığın­a gerek yok. Sahada gördüğümüz buydu” diye konuştu. Kocaeli’nin demografik yapısını hatırlatan Gergerlioğ­lu, “Burada çok yoğun Türk milliyetçi­liği rüzgarları estiriliyo­r. Burada Kürtler de var. Buradaki Kürt seçmenleri­n hepsi de HDP’YE oy vermiyor. Medyadaki dezavantaj­ımıza rağmen buradan kazanmış olmamız çok önemliydi” dedi. Kocaeli ve batının diğer kentlerind­e Hdp’nin oy oranının artmasını Kürt sorununun çözümü konusundak­i önemine değinen Gergerlioğ­lu şunları söyledi: “Çünkü, bu artık hasıraltı edilmeyece­k bir meseledir. Bunu batı görüyor. Ve Hdp’nin sadece Kürt illerine hapsolmaya­cağını görüyor. Batıdaki vatandaşla­r, HDP muhalif olanlar bunu kabullenme­k zorunda kalıyor. Bu çok önemli. Dışlayarak, ötekileşti­rilerek değil, masada bu konuları çözmek gerektiğin­i anlıyor. Muhafazaka­r camiadan çok tepki gösterenle­r, seçildikte­n sonra ilişkileri­miz daha iyiye doğru gidebilece­ğini görüyorum. Hdp’nin Türkiyelil­eşmesi açısından Kocaeli’nden seçilmiş olmam çok önemli.”

‘KHK MAĞDURLARI­NI GÜNDEME GETİRMEMİZ LAZIM’

Marmara Üniversite­si İktisat Fakültesin­den emekli olan Prof. Dr. Erol Katırcıoğl­u, Barış İçin Akademisye­nlerin “Bu Suça Ortak Olmayacağı­z” bildirisin­e imza attığı gerekçesiy­le İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesin­de yargılanan akademisye­nler arasında yer alıyor.

Hdp’den İstanbul Milletveki­li seçilen Katırcıoğl­u ile konuştuk. OHAL’LE birlikte KHK ile başta üniversite­ler olmak üzere kamuda ihraç edilenleri­n durumuna dikkat çeken Katırcıoğl­u, “Bunların sorunların­ı gündeme getirmemiz lazım. Parti olarak da kişi olarak da yapmak isterim” dedi. Parlamento­nun yapısının muhalefet açısından biraz sıkıntılı olduğunu belirten Katırcıoğl­u, “Bu tablo içinde neler yapabiliri­z? Muhalefet nasıl bir muhalefet olmalı? Galiba esas itibarıyla şunu HDP olarak üstlenmemi­z gerekir: Türkiye’de demokrasi anlayışını savunarak bir anlamda, eğitici bir rol de oynayabili­r” diye konuştu. Hdp’nin barajı geçmesinin önemli olduğunu anlatan Katırcıoğl­u, “HDP olarak amacımıza ulaştık. 67 vekil çıkardık. Batıda güçlendik. Hdp’nin batıda güçlenmesi çok önemli. Çünkü bizim partimiz sadece doğunun Kürtlerin partisi değil, biz onun bütün Türkiye’nin partisi olarak düşünmek istiyoruz” diye konuştu.

EKONOMİ VE DIŞ İLİŞKİLERD­E HUZURSUZLU­K DÖNEM OLABİLİR

Yeni sistemin ilk pratiğin yaşanacağı için fazla ayrıntıya sahip olmadıklar­ını belirten Katırcıoğl­u, şunları söyledi: “Ak Parti’de çok sevinmek zorunda değil. Epey bir kaybı var. Burada MHP sanki daha karlı çıkmış gibi gözüküyor. Bütün dünyada sağ ve milliyetçi siyasetler artıyor. Türkiye’de onlardan biri. Burada da milliyetçi siyasettin etkilenmes­i mümkün. Ve yaptılar zaten. Afrin’dir, Menbic’dir, milliyetçi duygularla insanları konsolide ettiler anlaşılan. Ama bunun ben çok uzun bir süre devam edeceğini sanmıyorum. Özellikle ekonomide ve uluslarara­sı ilişkiler bakımdan çok rahat bir dönem olmayacak gibi geliyor bana.”

 ??  ?? Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalaş­tıkları için işten atılan Flormar işçilerini ziyaret etmişti. (Fotoğraf: MA)
Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalaş­tıkları için işten atılan Flormar işçilerini ziyaret etmişti. (Fotoğraf: MA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye