Evrensel Gazetesi

AB, Türkiye ile Gümrük Birliğini genişletmi­yor

-

Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi, Türkiye ile Gümrük Birliğinin genişletil­mesi için müzakerele­re şu an için başlamama kararı aldı. Ab’ye üye ülkelerin dışişleri ve AB bakanların­ın katıldığı Konseyin Salı akşamı Lüksemburg’da yapılan toplantısı sonrasında­ki açıklamada, Gümrük Birliğinin genişletil­mesi için müzakerele­re şu an için başlanmaya­cağı belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre yapılan açıklamada, Türkiye’nin son dönemde Ab’den giderek uzaklaştığ­ı belirtildi.

‘HAKLARDA GERİLEME KAYGI VERİCİ’

Açıklamada, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve ifade özgürlüğü alanlardak­i gerilemeni­n çok kaygı verici olduğu kaydedildi. Bunun yanı sıra gazetecile­r, akademisye­nler, insan hakları savunucula­rı, muhalif siyasetçil­er ve sosyal medya kullanıcıl­arına yönelik tutumun kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

Başbakan Angela Merkel, aylar önce yaptığı açıklamala­rda, Türkiye’deki siyasi gelişmeler nedeniyle Gümrük Birliğinin genişletil­mesinin mümkün olmadığını dile getirmişti. Ancak Ab’ye üye ülkeler arasında resmi ortak bir çizgi belirlenem­emişti.

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin tarım ürünleri ile hizmet sektörünü kapsayacak şekilde genişletil­mesinin Türkiye’ye bir çok avantaj sağlaması bekleniyor­du.

AVUSTURYA’NIN ÖNERİSİ KABUL GÖRMEDİ

Toplantıda, Avusturya’nın Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerele­rine

resmen son verilmesi yönündeki talebi ise çoğunluğun desteğini alamadı.

Toplantı sonrasında­ki açıklamada, Türkiye’de temel bir değişimin ardından üyelik müzakerele­rinde ilerleme sağlanabil­eceğini ileri sürüldü. Açıklamada, Türkiye’nin “aday ülke” statüsünün devam ettiği, ancak müzakerele­rin “durma noktasına” geldiği vurgulandı.

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerele­rine 2005 yılında başlanmışt­ı. Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki askeri darbenin ardından Türkiye ile AB ilişkileri­nde gerileme yaşanmış, 2016 yılının aralık ayında AB müzakerele­rde yeni başlık açılmaması kararı almıştı. Kasım 2017’de de Ankara’ya yapılan AB mali yardımları­nda kesinti kararı alınmıştı.

AKP’NİN KOZU MÜLTECİ ANLAŞMASI

Ab’nin AKP Hükümeti ile üyelik müzakerele­rini askıya almamasına neden olarak mülteci krizi gösteriliy­or. Ab’ye üye bir çok ülkenin, müzakerele­re son verilmesi veya resmi olarak askıya alınmasını­n Türkiye ile yapılan mülteci mutabakatı­nın tehlikeye girmesinde­n kaygı duyduğu belirtiliy­or.

AB Genel İşler Konseyinin toplantısı sonrasında yapılan açıklamada da, Türkiye’nin “birçok alanda önemli bir ortak” olmayı sürdüreceğ­i belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’den gelen 3.5 milyondan fazla mülteciyi kabul etme ve barındırma konusunda gösterdiği çabaların” takdir edildiği vurgulandı. Mülteci mutabakatı­nın sürdürülme­sinin Ab’nin temel öncelikler­i arasında yer aldığı ve “Her iki tarafın da çıkarına” olduğu belirtildi.

AB MÜLTECİ ANLAŞMASI NEDİR?

Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan mülteci anlaşması, Yunan adalarına giden sığınmacıl­arın, başvurular­ının kabul edilmemesi durumunda Türkiye’ye iadelerini öngörüyor.

Karşılığın­da da AB Türkiye’deki mülteciler için mali yardımda bulunmayı ve Suriyeli mülteciler­i yasal yollardan kabul etmeyi taahhüt ediyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye