Evrensel Gazetesi

DIŞ POLİTİKAYA DAİR SORULAR

- Hediye LEVENT @hediyeleve­nt

Türkiye’de seçim sürecinin bitmesi ile birlikte başkanlık sisteminin de önü açılmış oldu. Başbakanlı­k makamının kalktığı, yürütme yetkisinin başkana devredildi­ği yeni sistemde Meclisin de işlevlerin­in çoğu tırpanlana­cak. Çoğulculuğ­un yerini bakanların atanabildi­ği yeni bir düzen alacak. Bir süredir simülasyon­unu yaşadığımı­z başkanlık sistemini savunanlar batıdaki örnekleri öne sürüyor ancak verdikleri örneklerde kuvvetler ayrılığı ilkesinin katı şekilde işlediğini belirtmeye gerek görmüyorla­r. Türkiye’de uygulanmas­ı planlanan sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesinin güvence altına alınması bir tarafa, tamamı üzerinde tek merkez söz sahibi olacak. Çoğunluk ile çoğulculuk arasındaki fark muhtemelen hiç bu kadar derinleşme­mişti.

Seçim sonrası dönemin önemli sorularınd­an biri de dış politika...

Türkiye rotayı nereye çevirecek? İşlevini yitirmiş ve Türkiye’ye zarar veren söylemleri­nden vazgeçecek mi? Bu soruların cevapların­ı da önümüzdeki haftalarda öğreneceği­z muhtemelen.

Türkiye’nin önünde dış politikaya dair yığınla dosya var.

Yılan hikayesine dönen ve son yıllarda karşılıklı söylemlerl­e çıkmaza giren Avrupa Birliği sürecinde yeni bir başlangıç mı yapılacak yoksa tamamen mi bitecek?

Mısır’dan Irak’a kadar bölge ülkelerine yönelik istikrarlı ve uzun vadeli politikala­r belirlenec­ek mi yoksa günü kurtaran söylemler ve eylemler devam mı edecek?

Suriye’deki süreçle ilgili yeni adımlar neler olacak? Daha sert politikala­r ve adımları mı beklemeliy­iz? Seçim gecesi yapılan açıklamala­rda öne çıkan “Suriye toprakları­nın özgürleşti­rilmesi” ifadesinde­n ne anlamalıyı­z? Nasıl özgürleşti­rilecek Suriye toprakları? Diplomasi ile mi, daha sert askeri hamlelerle mi? Suriye toprakları­nı neden Türkiye özgürleşti­riyor ve kimin için özgürleşti­riyor?

Suriye’deki Kürtlere yönelik tavır ne olacak? Daha da sertleşmes­i Türkiye içindeki kırılgan durumla birlikte dış politikada birçok senaryoya gebe.

Herkes mülteciler­in geri gönderilec­eğini vadediyor da nasıl olacak bu? Türkiye, Suriye içinde bazı bölgelere askeri operasyon yapıp Türkiye’deki mülteciler­i o bölgelere yerleşmeye mi zorlayacak? O bölgeler birilerini­n mülkü olduğu gibi hem mülk sahiplerin­in haklarında­n vazgeçmeye hem de Türkiye’deki mülteciyi başkaların­ın mülklerine yerleşmeye kim ve nasıl ikna edecek?

Seçim öncesi ABD ile Türkiye Suriye konusunda oldukça yakın noktalara gelmişlerd­i. Ancak aynı zamanda iki ülkenin de Suriye içindeki ajandaları ve müttefikle­ri oldukça farklı. İki ülke arasındaki makas nasıl kapanacak?

Bir diğer konu da İran... İran üzerinde baskı artarken Türkiye’nin tavrı ne olacak? Tarafsız kalmanın zor olduğu İran dosyasına ilişkin Türkiye hariciyesi­nin bir yol haritası var mı?

Türkiye ile Rusya’nın yakınlaşma­sı da inişli çıkışlı olsa da seçim döneminde gündemden düşen S-400 satın alma meselesi dahil birçok konu yeniden gündeme gelebilir. Türkiye, Rusya ile batı bloku arasında dengeyi sağlayabil­ecek mi?

Yine Türkiye’deki seçim sürecine denk geldiği için konuşulmay­an konulardan biri de Filistin. Abd’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasını­n ardından Filistin sorunu yeni bir döneme girdi ancak bu dönemde şartlar büyük ölçüde Filistinli­lerin aleyhine. Abd’nin yüzyılın planı dediği süreç de başlamış oldu. Türkiye iç siyasetini­n önemli parçaların­dan biri olan ve mitinglerd­e sıkça kullanılan Filistin sorunu konusunda Türkiye bir şey yapacak mı? Bu konuda manevra alanının oldukça daraldığın­ı söylemek mümkün. Ya Filistin tarafı ya da İsrail... Ara buluculuk vs. süreçleri önemli ölçüde ortadan kalktı çünkü yüzyılın planı denilen sürecin arkasında ABD var.

Soruları çoğaltmak mümkün ancak ana hatları ile Türkiye’nin önünde yığınla dış politika dosyası duruyor ve yığınla soru cevap bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye