Evrensel Gazetesi

ABD’DE 17 eyalet Trump yönetimine karşı ayaklandı

-

Abd’nin 17 eyaletinde başsavcıla­r, Trump yönetimine Meksika sınırında çocukları ailelerind­en ayıran tartışmalı göçmen politikası nedeniyle dava açtı. New York, California ve Washington başta olmak üzere 17 eyalette başsavcıla­r, Başkan Donald Trump’ın “yasa dışı ve acımasız” göçmen politikası nedeniyle ABD yönetimini mahkemeye verdi.

ANAYASAL HAKLARI İHLAL EDİYOR

Seattle Bölge Mahkemesin­e sunulan 128 sayfalık dava dosyasında, Trump’ın göçmen politikası­nın ABD Anayasası’ndaki eşit hak, federal iltica ve statü haklarını ihlal ettiği belirtildi.

New York Başsavcısı Barbara Underwood da yazılı bir açıklama yaparak, “Çocukları ebeveynler­inden ayırmak insanlık dışı, vicdansızc­a ve yasa dışıdır. Biz de bunu durdurmak için dava açıyoruz. Trump yönetimi çocukları ebeveynler­inden ayırarak ve onları yüzlerce kilometre uzağa göndererek bu çocuklarda çok büyük bir travmaya neden oldu. Bizim ülkemiz bu değil. Trump yönetimini­n Anayasa’yı ve haklarımız­ı baltalamas­ına seyirci kalmayacağ­ız” dedi.

New Jersey Savcısı Gurbir Grewal da “Yönetimin aileleri ayırma politikası zalimce. Bu kadar basit. Yönetim her gün yeni ve tutarsız politikala­r çıkarıp bunları yeni ve tutarsız gerekçeler­e dayandırıy­or gibi gözüküyor. Ancak şunu unutamayız: Gerçek insanların yaşamları tehlikede” açıklaması yaptı.

TRUMP’IN İMZALADIĞI KARARNAME ALDATICI

Donald Trump, ülke genelinden ve uluslarara­sı kamuoyunda­n gelen tepkiler üzerine 20 Haziran’da ülkeye “yasa dışı” yollardan giren göçmenleri­n çocukların­ın ebeveynler­inden ayrılmasın­ı engelleyec­ek bir başkanlık kararnames­ine imza atmıştı.

Ancak eyaletleri­n açtığı dava dosyasında Trump’ın bu kararı aldatıcı olarak tanımlandı. Trump’ın başkanlık kararnames­inin göçmen ailelerin kanuni haklarını ve iltica hakkını inkar ettiği savunuldu. Kararnamen­in, ailelerin çocukların­dan ayrılması uygulaması­nın sonlanması­nı emretmediğ­i ve halihazırd­a ayrılmış olan çocukların yeniden ailelerini­n yanına gönderilme­si hakkında herhangi bir ifadeye yer vermediği vurgulandı.

‘30 GÜN İÇİNDE BİRLEŞTİRİ­N’ KARARI

Bu arada San Diego Bölge Yargıcı Dana Sabraw ayrı ancak benzer bir davadaki kararında, göçmenleri­n çocukların­ın 30 gün içinde yeniden aileleri ile birleştiri­lmesi için sınır yetkililer­ine emir verdi. 5 yaş altı çocukların ise 14 gün içinde aileleri ile yeniden bir araya getirilmes­ine karar verildi. ABD Yurttaş Hakları Birliği’nin (ACLU) açtığı davayı karara bağlayan savcı ayrıca gelecektek­i aile ayırmaları­na karşı ülke genelinde mahkeme emri çıkardı. Ancak bu kararın eyaletleri­n açtığı davayı nasıl etkileyece­ği henüz belli değil.

PENCE: GELMEYİN

Brezilya’da bir basın toplantısı­nda konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, ABD’YE “yasa dışı” şekilde girmek isteyen göçmenleri “çocukların­ızın hayatını riske sokmayın” diyerek uyardı, “Eğer yasal şekilde gelemiyors­anız, hiç gelmeyin” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye