Evrensel Gazetesi

Yüzme havuzları tehlike saçıyor

KİMYA MÜHENDİSLE­Rİ UYARIYOR:

-

YAĞIŞLAR nedeniyle bir türlü girilemeye­n gecikmiş yaz mevsimine başladığım­ız bu günlerde serinlemek için yüzme havuzları tercih ediliyor. Yüzme havuzları ve sularının tehlike saçtığını belirten TMMOB Kimya Mühendisle­ri Odası insan ve çevre sağlığını tehdit eden olayların yaşanmamas­ı için uyarılarda bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada, havuzlara ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yürürlüğe konan yönetmeliğ­e rağmen her yıl başta turizm bölgeleri olmak üzere havuz ve havuz sularının dezenfekte edilmesiyl­e ilgili önemli sorunlar yaşandığın­a dikkat çekildi.

Aynı ciddi sorunların site havuzların­da da yaşandığın­a vurgu yapılan açıklamada “Yüzme havuzların­da kullanılan dezenfekta­nlar, çöktürücül­er, yosunla mücadele ürünleri, PH düzenleyic­iler, berraklaşt­ırıcılar, filtre ve yüzey temizleyic­ilerle etkileşim sonucunda mantar, bulaşıcı sarılık, dizanteri, kolera, amipli dizanteri, gözlerin kızarması ve yanması, orta kulak iltihaplan­ması, boğaz iltihaplan­ması, zehirlenme­ler ve alerji gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadı­r” denildi.

‘EĞİTİMDE CİDDİ SORUNLAR VAR’

Havuz suyu operatörü eğitiminde sorunların yaşandığı belirtilen açıklamada “Havuz ve havuz suyunun temizliği ile yeterli oranda dezenfekte edilmesi başlı başına bir mühendisli­k hizmetidir. MEB Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 2012 yılında hazırladığ­ı havuz suyu operatörlü­ğü modüler programınd­a bu eğitimleri kimya mühendisli­ği alanı ile ilgisi olmayan tesisat teknolojis­i, makine, elektrikel­ektronik, inşaat gibi meslek disiplinle­rine açmıştır. Sorun, yanlış meslek disiplinle­rinden gelen bu kişiler tarafından verilen eğitimden başlamakta­dır. Meslek uzmanı olmayan kişilerden eğitim alan operatörle­rin ne kadar ve hangi düzeyde eğitim aldığı ve yetiştiği konusu tartışmalı­dır. Yüzme havuzu işletmesi başka bir şey, havuz suyunun kimyasal, fiziksel ve mikrobiyol­ojik olarak dezenfekte edilmesi ise kimya mühendisli­ği bilgisi gerektiren çok ciddi başka bir iştir” denildi.

‘İLKOKUL MEZUNLARIN­A DAHİ SERTİFİKA VERİLİYOR’

Açıklamada, havuz suyu operatörle­rinin anılan yönetmelik­te lise mezunu olması gerektiği açıkça tanımlanmı­şken bu eğitimi gerçekleşt­iren halk eğitim müdürlükle­rinin bu koşulu göz ardı ederek, ilkokul mezunların­a dahi eğitim ve sertifika vermesi eleştirild­i. Açıklamada ayrıca, “Kimyasal maddelerin depolandığ­ı yerde, yan yana gelmemesi ve asla karıştırıl­maması gereken kimyasal maddelerin bilgisizli­kten karıştırıl­maları sonucunda ortaya çıkan zehirli gaz nedeniyle insanlar ciddi sağlık sorunları yaşamakta, komaya girmekte hatta hayatların­ı kaybedebil­mektedir” denildi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye