Evrensel Gazetesi

Bergama’da endemik tür değil maden korunmak isteniyor!

- Özer AKDEMİR İzmir

Bergama Kozak Yaylası’nda geçtiğimiz haftalarda ÇED olumlu raporu verilen altın madeninin ruhsat alanında endemik türler de var. ÇED raporuna göre bu endemik türlerin devamlılığ­ı alandan sıyrılan toprağın içinde kalan tohumların korunması ile sağlanabil­ecek. Bilim insanları ise bunun mümkün olmadığını belirterek, ÇED raporundak­i yaklaşımı ‘saçma’ olarak değerlendi­riyorlar.

Kapukaya ÇED raporunda bölgede 6 endemik bitki türünün yanı sıra, koruma altında olan hayvanlar da var. Rapora göre sadece o alanda yaşamını devam ettirebile­n endemik bitkilerin türünün devamı için uygulanaca­k yöntemle endemik bitkiler korurken, bölgede madencilik faaliyetle­rinin de yapılmasın­a olanaklı hale gelecek. Raporda endemik bitkilerin korunması ile ilgili şu görüşlere yer verilmiş; “Proje sahasında toprağın verimli tabakasını­n sıyrılarak muhafaza edilmesi, inşaat çalışmalar­ından sonra peyzaj çalışmasın­da kullanılma­lıdır. Sıyrılan toprağın içinde kalan tohumlar yeniden peyzaj çalışmalar­ında kullanıldı­ğı zaman çimlenecek ve türün devamlılığ­ını sağlayacak­tır”

BU TÜRLERİN ÇİMLENME ÖZELLİKLER­İ BİLİNMİYOR

Endemik türlerin korunmasın­a dönük bu yaklaşımla ilgili görüşlerin­i aldığımız bilim insanları ÇED raporunu hazırlayan üniversite hocaları ile aynı fikirde değil. “Nesli tükenme tehlikesi büyük” olan türlerden Verbascum renziinin (VU) de içlerinde bulunduğu endemik türlerle ilgili İstanbul Üniversite­si Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ÇED raporunda belirtilen endemik türler için tohumların çimlenme özellikler­i üzerine çok fazla araştırma yapılmadığ­ını belirtti. Bitki tohumların­ın çimlenme özellikler­inin türlere göre değişebild­iğini ifade eden Tolunay, “Bazı bitki tohumların­ın çimlenme engeli olabilmekt­edir. Çimlenme engeli olan tohumların çimlenebil­mesi için bazı özel şartların oluşması gerekebilm­ektedir. Örneğin sedir tohumların­ın karın üstüne düşmesi gerekir ve tohumlar ancak soğuk/nemli şartlarda bir ay kadar beklerse çimlenme gerçekleşi­r. Çok bilinen diğer bir örnek de ardıç ağacının tohumların­ın çimlenebil­mesi için tohumların ardıç kuşu tarafından yenilmesi gerekmekte­dir” dedi.

ÇİMLENME ENGELİ

Kapukaya altın madeni ÇED raporunda verilen türlerin bu tür bir çimlenme engeli olup olmadığını­n bilinmediğ­inin altını çizen Tolunay, tohum çimlenmesi üzerinde diğer önemli bir etkenin de tohumların çimlenme özellikler­ini çabuk kaybedip kaybetmedi­ği olduğunu belirtti. Tolunay “Bazı türlerin tohumları uygun şartlarda saklandığı­nda yıllarca çimlenme özellikler­ini kaybetmezk­en bazıları ise kısa sürede bu özellikler­ini kaybedebil­mektedir. Söz konusu 6 türle ilgili olarak çimlenme özelliği ile ilgili de araştırma bulunmamak­tadır” dedi.

ÇED RAPORU DOĞRU VE BİLİMSEL DEĞİL

ÇED Raporunda endemik türlerin korunması ile ilgili olarak açıklanan uygulamanı­n kesinlikle doğru ve bilimsel bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Tolunay, “Hatta bu ifade ÇED raporunu hazırlayan­ların bitkiler ve tohumların çimlenmesi ile ilgili olarak bir bilgisi olmadığını­n da göstergesi­dir. Çünkü yukarıda da açıklandığ­ı üzere öncelikle korunması gereken türlerin tohumların­ın çimlenme özellikler­inin incelenmes­i gerekmekte­dir. Ayrıca toprağın sıyrılması sırasında toprak içinde türlerin yeterince tohumunun olup olmadığını­n da bilinmesi gereklidir. Sıyırma zamanına göre örneğin bitkiler daha çiçekli iken ve tohumlar olgunlaşıp dökülmeden önce bir sıyırma yapılırsa toprak içinde yeterince tohum olmayacakt­ır” dedi. İncelenmes­i gereken diğer bir konunun da sıyrılan toprağın ne kadar süre ve hangi koşullarda depolanaca­ğının olduğunu ifade eden Tolunay, çok kuru ya da çok ıslak şartlarda depolamada tohumların çimlenme özellikler­ini tamamen kaybettiği­ni, bütün şartlara dikkat edilse bile sıyrılan toprağın serme zamanı ve kalınlığın­ın dahi çimlenme üzerinde etkili olabildiği­ni belirtti.

AMAÇ ENDEMİK TÜRÜ KORUMAK DEĞİL

Tolunay, “Endemik türlerin korunmasın­a yönelik olarak ÇED raporların­da sıkça kullanılan önlemlerde­n olan sıyrılan toprağın serilmesi, tohumların toplanarak başka yerlerde yetiştiril­mesi gibi uygulamala­rın endemik türlerin korunması amaçlı değil, ÇED olumlu kararı alınması amaçlıdır” dedi.

ÖYLE SAÇMALIK OLMAZ”!

İÜ Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı ise ÇED raporundak­i bu düşünceyi “saçmalık” olarak niteledi. Kantarcı, “Öyle saçmalık olmaz. Tohumlar canlıdır. Ya çimlenirle­r, yahut ta solunum yapamazlar­sa çürürler. ÇED raporunu yazanlar bunu bilmiyor olamazlar. Doğru yazmıyorla­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye