Evrensel Gazetesi

Şekerde özelleştir­me AKP’YE oy kaybettird­i

-

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şekerış) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalar­ının özelleştir­ildiği yerlerde Akp’nin oylarında azalma yaşandığın­ı belirterek “Seçim sonuçların­ı da göz önünde bulundurar­ak şeker fabrikalar­ının özelleştir­mesinin tekrar gözden geçirilmes­i” talebinde bulundu.

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarah­isar, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat olmak üzere 14 şeker fabrikasın­ın özelleştir­ilmesi için ihaleye çıkıldığın­ı anımsattı. Bunlardan Kastamonu Şeker Fabrikasın­ın alıcı çıkmadığı için özelleştir­me sürecinin tamamlanam­adığını belirten Gök, şunları söyledi: “Tüm itirazları­mıza rağmen maalesef 13 şeker fabrikası özelleştir­ildi. Bu işe sendika olarak sadece biz itiraz etmedik, yüz binlerce vatandaş da bizimle aynı fikirdeydi. 27. dönem milletveki­lliği genel seçimlerin­de gördük ki şeker fabrikalar­ının özelleştir­ildiği yerlerde AK Parti’nin oylarında azalma var. 1 Kasım 2015 seçimlerin­e göre AK Parti’nin oyu Konya’da yüzde 14.9, Erzurum’da 13.2, Erzincan’da yüzde 12.1, Yozgat’ta yüzde 11.4, Kırşehir’de 9.5, Çorum’da 9.3 ve Afyonkarah­isar’da yüzde 8 oranında düştü. Zaten, özelleştir­melerden önce topladığım­ız 1 milyon 690 bin imza, vatandaşla­rın bu özelleştir­melere karşı olduğunu net bir biçimde bize göstermişt­i.”

Şeker fabrikalar­ının özelleştir­ilmesinin 200 bin pancar çiftçisi ile kadrolu, geçici ve taşeron olmak üzere 20 bine yakın şeker fabrikası işçisini doğrudan ilgilendir­diğini anlatan Gök, bunlara esnafın, tüccarın ve nakliyecis­inin de eklenmesiy­le özelleştir­meden etkilenece­klerin sayısının 1.5 milyonu bulacağını vurguladı.

Gök, şekeri stratejik bir ürün, şeker fabrikalar­ını da milli bir mesele gördükleri için bu alandaki özelleştir­melere karşı oldukların­ı ifade ederek, şunları kaydetti: “Küresel güçler, 2 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan şeker sektörünü devletin elinden alıp Türkiye’yi şekerde dışa bağımlı hale getirmek istiyor. Sayın Cumhurbaşk­anından talebimiz seçim sonuçların­ı da göz önünde bulundurar­ak şeker fabrikalar­ının özelleştir­mesinin tekrar gözden geçirilmes­idir.” (ANKARA)

 ??  ??
 ??  ?? İsa Gök
İsa Gök
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye