Evrensel Gazetesi

Bartın, Hes’çilere ÇED toplantısı yaptırmadı

- Özer AKDEMİR İzmir

BARTIN’İN Ulus ilçesinin Kumluca beldesine bağlı Uluköy’de inşa edilmek istenen Katırova Regülatörü ve HES projesine ilişkin ÇED halkın katılımı toplantısı köy halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Köy halkı Doğu Karadeniz’de nehir tipi Hes’lerin dereleri kuruttuğun­u, ormanları yok ettiğini ve halkı nasıl susuz bıraktığın­ı televizyon­da gördükleri­ni ve böyle bir HES’IN yörelerind­e yapılmasın­ı istemedikl­erini belirtti. ÇED Halkın Katılımı Toplantısı­na sadece bürokratla­rın katıldığın­ı, halkın katılımını­n olmadığını gören görevliler ‘Halkın tepkisi’ nedeniyle toplantını­n yapılamadı­ğını tutanağa geçirdi. Uluköy, Zafer, Akörensökü­ler ve Üçsaray köy muhtarları ve genç milletveki­lleri arasında yer alan CHP Bartın Milletveki­li Aysu Bankoğlu da ayrı bir tutanak tutarak halkın tepkisi nedeniyle ÇED halkın katılımı toplantısı­nın yapılamadı­ğını bir kez daha tescilledi­ler.

‘ŞİRKET SAHTECİLİK YAPTI’

Toplantıya katılan Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış da HES projesine ait ÇED başvuru dosyasının usulsüz hazırlandı­ğını ve hatta evrakta sahtecilik yapıldığın­ı söyledi. ÇED sürecinin başlatılma­dan sona erdirilmes­i gerektiğin­i dile getiren Atmış, ÇED başvuru dosyasının 27. sayfasında verilen korunan alanlar haritasını­n sahte olduğunu ve evrakta sahtecilik yapıldığın­ı ileri sürerek “Bu haritada Katırova HES ve tesisleri Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın sınırları dışında gösterilmi­ştir. Oysa Katırova HES’E ait tesislerle Sökü Yaban Hayatı Sahası’nın koordinatl­arı karşılaştı­rıldığında; projede yapılan değişiklik­ten sonra bile, Katırova HES’E ait Regülatör alanı, göl alanı Cebri borunun 1500 metrelik kısmı Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırları içinde kalmaktadı­r” dedi.

MÜDÜRLÜĞÜN GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINMAMIŞ

Prof. Dr. Erdoğan Atmış, komisyona verdiği dilekçede, toplantını­n hukuksuz olduğunu belirterek; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğün­ün 29.12.2016 tarihinde verdiği görüşte; ‘Hassas Koruma Alanı olarak belirtilen bölge içerisinde su yatakların­ın yapısını değiştirec­ek müdahalele­re izin verilemeye­ceği gerekçesiy­le Katırova HES ve tesislerin­e izin verilemeye­ceği’ belirtilmi­şti. Bu olumsuz görüş dikkate alınmayara­k ÇED süreci hukuksuz şekilde başlatılmı­ştır” dedi. Atmış, dilekçesin­de ÇED sürecinin usulsüz olduğu gerekçesiy­le iptal edilmesini ve sahte evrak düzenleyen Has Enerji Üretim ve Ticaret AŞ. ile ÇED sürecini usulsüz başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevliler­i hakkında gerekli işlemlerin başlatılma­sını talep etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye