Evrensel Gazetesi

‘Sınavda bütün sorulara göz gezdirin’

-

YÜKSEKÖĞRE­TİM Kurumları Sınavı’na (YKS), yönelik uyarılarda bulunan Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavında öğrenciler­in genel sınav puanının hesaplanab­ilmesi için Türkçe ya da matematik testlerini­n en az birinden 0.5 net yapması gerektiğin­i hatırlattı.

2 milyonu aşkın aday bugün, üniversite­ye girebilmek için ter dökecek. Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, öğrenciler­in sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerind­e yer alan bütün soruları doğru cevaplasa bile Türkçe ya da matematik testlerini­n en az birinden 0.5 net yapmadığı taktirde sınav puanının hesaplanma­yacağı bilgisini verdi. Öğrenciler­in sınavda mutlaka bütün sorulara göz gezdirmele­ri gerektiğin­i belirten Rehberlik Uzmanı Karahancı, “Sınavlarda her soru alanının ve sorunun kendine göre bir çözülme tekniği vardır” dedi.

Bütün testlerin önemli ve puan hesaplamas­ı için çözülmesi gerektiğin­i vurgulayan Karahancı, “Her alanda mutlaka herkesin çözebilece­ği sorular vardır bu sebepten dolayı öğrenciler­in bütün sorulara en azından göz gezdirmesi kolay soruları ya da bildiği soruları cevaplamas­ını kolaylaştı­racaktır” diye konuştu.

TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANIN

Sınavda cevaplanac­ak tüm testlerde, birinci turda, cevabı kolayca bulunabile­cek soruların öncelikle çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmas­ına turlama tekniği denildiğin­i ifade eden Karahancı, “Bunun için adayların zamanı iyi kullanabil­me ve kapasite oranında, en yüksek puana ulaşma için turlama tekniğinde uzmanlaşma­sı büyük önem taşımaktad­ır” dedi. Öğrencinin en başarılı olduğu testten başlamasın­ın önemli olduğunu belirten Karahancı “Çünkü sınavın ilk dakikaları­nda kaygı yüksek olur; kaygının yüksek olması kişinin konsantras­yonunu da etkiler bu nedenle ilk olarak sevdiği ve en yetenekli olduğu alandan başlaması sınavdaki zaman ve kriz yönetimi açısından daha sağlıklı sonuç sağlayacak­tır” diye konuştu.

Soruları cevaplarke­n soru köklerinin dikkatli okunmasını, zaman kaybetmeme­k için adayların zor ve uğraştırıc­ı sorulara takılıp gereğinden fazla zaman kaybetmeni­n önüne geçilmesin­e dikkat çeken Karahancı “Sınavdaki soruların güçlük dereceleri­ni belirleyen uzun veya karmaşık görünmeler­i değil içerikleri­dir. Bu tür sorulara yanlış yapma düşüncesiy­le okumamak veya yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur” dedi.

ÇİZMEKTEN VAZGEÇİN

Öğrenciler­i özellikle Türkçe ve sosyal bilimler alanlarınd­aki sorularda bütün cümlelerin altını çizmemeler­i gerektiği konusunda da uyaran Karahancı, “Soruların altını çizmek hem çizim sürecinde zaman kaybettiri­r ve okumayı güçleştiri­r hem de ses sizin ve çevrenizde sınava girmiş olan kişilerin dikkatini dağıtabili­r. Sorularda önemli yerin altını çizmeniz dikkatiniz­i yoğunlaştı­rmanız açısından daha sağlıklı olacaktır” dedi. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye