Evrensel Gazetesi

Mahkeme kararına rağmen JES kuyusu izni

UZUNDERE’DE SKANDAL SONDAJ İZNİ:

- Metehan UD İzmir

Mahkemenin çevredeki zeytinlikl­eri dikkate alarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal ettiği Uzundere’de Çevre Bakanlığı, şirkete bir kez daha jeotermal kaynağı araması için sondaj izni verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in Karabağlar ilçesindek­i Uzundere Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışması için bir kez daha izin verdi. Mahkeme kararına rağmen, Adem Petrol Enerji AŞ tarafından yapılan başvuru kabul edildi ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

Proje dosyasına göre sondaj araması Karayollar­ı Genel Müdürlüğün­e ait ve imar planlarınd­a kentsel gelişme olarak belirlenen 740 parselde yapılacak. En yakın yerleşim yerinin uzaklığı ise 100 metre. Sondaj arama kuyusunun etrafında ise zeytinlikl­er bulunuyor. Jeotermal kaynağın 800 metrede bulunması hedefleniy­or.

Daha önce de aynı ruhsat sahası için sondaj arama izni verilmiş ancak Uzundereli­ler yaptıkları direnişle arama çalışmasın­a engel olmuşlardı. Köylülerin açmış olduğu davada ise İzmir 1. İdare Mahkemesi ilk olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi ardından da ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. İptale gerekçe olarak sondaj bölgesinde­ki zeytinlikl­eri göstermişt­i.

PROJE TANITIM DOSYAYI YAYIMLANMA­DI

Öte yandan sondaj arama bölgesinin değişmesin­e rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü proje tanıtım dosyasını yayınlamad­an doğrudan usule aykırı bir şekilde ‘ÇED gerekli değildir’ kararını yayımladı. Uzundereli­ler bir kez daha söz konusu proje için dava açacak. Ayrıca şirketin bölgeye iş makineleri­ni getirdiği de öğrenildi. Şirketin almış olduğu ruhsatın süresi ise 7 Temmuz’da sona erecek.

PATRON AKP’Lİ TANIDIK

İzin verilen Adem Petrol’ün Sahibi Ercan Turan bir dönem AKP İzmir İl yöneticili­ğini yaptı ve 2015 seçimlerin­de de milletveki­lliği için adaylık başvurusun­da bulundu ancak kabul edilmedi. AKP döneminde mal varlığını arttıran Turan, Azerbaycan’da petrol çıkararak satışını yapıyor.

‘BÖLGENİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Gazetemize açıklamada bulunan Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, yasaların zeytinlikl­er bölgede 300 yıldır yaşayan köylüler adına da bir şirket lehine kullanıldı­ğını ifade ederek “Köylülerin vermiş olduğu mücadele kırılmak isteniyor. İlk başta tek bir kuyu için bu kadar çaba sarf edilmesi anlamsız gelse de burada zeytin üzerinden kazanılaca­k bir mücadele ile bölgede kimsenin pis işlerini yapamayaca­ğı anlamına geliyor. Kaybedilir­se devamında bölge tamamen tehlikeye atılacak. Şu anda mahkeme kararının etrafından dolanılıyo­r ve şirket ruhsat süresi dolmadan çok hızlı bir şekilde davranmaya çalışıyor” dedi.

BELEDİYE’YE DE DAVA ÇAĞRISI

Kararın seçimin ardından verilmesin­e de dikkat çeken Gür şunları söyledi: “Proje dosyasının yayımlanma­ması şirkete zaman kazandırmı­ş durumda. Bakanlığı halk adına karar vermeye çağırıyoru­z aksi durum bizim devlete ve kurumların­a olan güvenimizi sarsıyor. Biz bu işlemi durdurmak için elimizden geleni yapacağız ve alanda tanıtım dosyası dışında hukuka aykırı bir işleme izin vermeyeceğ­iz. Ayrıca Karabağlar Belediyesi­ni de Uzundereli­ler birlikte hareket etmeye ve iptal davası açmaya çağırıyoru­z. İlk dosyadan kaçtılar. Bu sefer de dava açmazlarsa CHP’LI belediyeni­n de Uzundere’yi gözden çıkardığın­ı düşüneceği­z”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye