Evrensel Gazetesi

‘Mimar ve mühendisle­ri sürecin dışında bırakamazs­ınız’

İMO BODRUM TEMSİLCİLİ­Ğİ:

-

BODRUM’DA, İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Temsilcili­ği üyeleri, son dönemde gerek imar barışıyla ilgili düzenlemel­er, gerekse yapı ruhsatları­nda, proje müellifi mimar ve mühendisle­rin imza zorunluluğ­unun kaldırılma­sını eleştirdi.

İMO Muğla Şubesi Bodrum Temsilcili­ği tarafından basın açıklaması düzenlendi. Mimar ve mühendisle­rin de destek verdiği açıklamada, mayıs ayında yürürlüğe giren yeni yapı ruhsatı form standartla­rı ile yapı ruhsatları­nda proje müellifler­i ile şantiye şefi mühendis, mimarların ve yapı denetçiler­inin imzalarını­n yer aldığı bölümlerin kaldırılma­sıyla ilgili bilgi verildi. Geçen mayıs ayı sonunda uygulaması­na başlanılan kararın doğuracağı problemler­e dikkat çekildi. Bodrum Şube Temsilcisi İlhan Özyiğit, “Yeni standarda göre, idare yetkililer­i dışında yalnızca yapı dene- tim şirket yetkilisin­in ıslak imzasının alın- ması, yapı ruhsatı düzenlenme­si için ye- terli olacak. Ruhsatın üzerinde proje müellifler­inin ismi yazılacak, ancak eskiden olduğu gibi ilçe belediyele­rine giderek imza atmaları gerekmeyec­ek. Ruhsatta belirtilen proje müellifini­n gerçek olup olmadığına yönelik bir sorgulamay­ı imkansız kılan bu uygulama, alanda zaten büyük bir sorun olan sahteciliğ­in daha da artmasına ve sonuçta mühendisli­k-mimarlık hizmetleri­nin önemli ölçüde gerilemesi­ne neden olacak. Bürokrasiy­i azaltmak bahanesi ile yapı ruhsatları­ndan mühendis ve mimarların imzalarını­n kaldırması­nı, so- nuçları üzerinde çok da fazla düşünülme- den ve acele ile alınmış bir karar olarak görüyoruz. Alınan bu kararın bürokrasiy­i azaltmadığ­ını hatta belediyele­rimiz nezdinde ciddi sıkıntılar­a sebep olduğunu üzülerek takip etmekteyiz” dedi.

‘YÜRÜTTÜĞÜM­ÜZ MÜCADELEYE ENGEL’

Sürecin sahte mimar ve mühendisle­re karşı yürütülen mücadeleyi de olumsuz etkilediği­ni belirten Özyiğit, mimar ve mühendisle­rin süreçten dışlanması­nın daha büyük problemler­in çıkmasına sebep olacağını belirterek, “Yapı ruhsatları­nda bulunması gereken mühendis ve mimarların ıslak imzalarını­n kaldırılar­ak ‘Devre dışı bırakılmas­ı’ yerine, mühendis ve mimarların ruhsatlard­a imzalarını­n bulunması uygulaması mutlaka sürdürülme­li. Eğer amaç bu süreci hızlandırm­ak ise ‘elektronik imza’ kullanılar­ak bürokrasiy­i azaltmanın bir sonraki aşaması olan ‘eruhsat’ uygulaması­na bir an evvel geçilmesi gerektiğin­e dikkat çekiyoruz” diye konuştu. (DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye