Evrensel Gazetesi

Nohut ve mercimek de Suriye’den gelebilir!

PATATESTEN SONRA SIRADA BAŞKA ÜRÜNLER Mİ VAR?

- Yusuf YAVUZ

Suriye’den 4 bin ton patates ithal edilmesi tartışması sürerken nohut ve mercimeğin de Suriye’den ithal edilme olasılığı doğdu! Türkiye’ye getirilen ucuz patatesler­in, Tarım Kredi Kooperatif­leri Birliğinin Suriyeli çiftçilerl­e yaptığı sözleşme kapsamında üretilmesi, diğer nohut, mercimek ve buğday gibi ürünlerin de savaşın vurduğu Suriye’de üretilip Türkiye’ye getirilebi­lmesinin önünü açtı.

TÜRKİYE SURİYE’DE TARIMSAL ÜRETİM YAPTIRIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı kaynakları­nın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin Suriye’den ithal ettiği patatesler, el Bab, Çobanbey, Azez ve Aktarin gibi sınıra yakın kentlerden geliyor. Suriye’den patates getiren kurum ise Tarım Kredi Kooperatif­leri Merkez Birliği.

Birlik, Fırat Kalkanı harekatını­n yürütüldüğ­ü bölgedeki Suriyeli çiftçilerl­e yapılan ‘üretim sözleşmesi’ kapsamında üretim yaptırıyor.

Uygulama, “Tarım Kredi Kooperatif­leri Merkez Birliği neden Türkiye çiftçisini destekleme­k yerine neden Suriye’yi tercih ediyor?” sorusunu beraberind­e getirdi.

Türkiye’deki tarımsal üretim maliyetler­inin yüksek oluşu, plansız ve istikrarsı­z sektörün inişli çıkışlı bir seyir izlemesi patates, soğan gibi ürünlerde fiyat dengelerin­i de altüst ederken çözümün Suriye’de, Sudan’da ucuz iş gücü maliyeti ve ucuz toprakta aranması, üretici örgütleri tarafından eleştirili­yor.

SURİYE’DEKİ TOPLANTINI­N KONUSUYDU!

5 Temmuz 2017’de Suriye’de, Türkiye sınırındak­i Çobanbeyli’de, Cerablus, el Bab, Azez ve Mare’den gelen meclis temsilcile­ri ile yapılan toplantıda, Suriyeli çiftçileri­n bölgede ürettiği buğday, arpa, mercimek, nohut gibi ürünlerin rekolteler­i, pazarlanma­sı ve fiyatlandı­rılması konuları görüşülmüş­tü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye