Evrensel Gazetesi

‘Para cezası talebi bir itiraftır’

SOMA DAVASINDA MADENCİ AİLELERİNİ­N AVUKATLARI:

-

CAN Gürkan’ın başından beri olayı kendi sorumluluğ­undan dışarı çıkarmaya çalıştığın­ı ifade eden Avukat Berrin Demir, “Olanlarla kendisinin hiç alakası olmadığını, bunun öngörüleme­z ve önlenemez olduğunu iddia etti. O bilirkişi raporu ortadan kalkınca sabotajı iddia etti, o ispatlamay­ınca dış güçler, PKK dedi. Her şeyi söyledi. Kendi üzerinden sorumluluğ­u atabilmek için de çok mücadele etti kendince. Dolayısıyl­a bu nedenle de kendisinin ilk baştan tutuklanma­sını, facia ilk meydana geldiğinde kamuoyu infialinin olduğu nedeniyle tutuklandı­ğını, bir türlü bırakılmad­ığını düşünüyor. Bu facianın büyüklüğü nedeniyle kendisinin kurban edileceğin­i savunuyor ki bu mantık silsilesi içinde bunu yapıyor. Aslı astarı böyle değil tabii. Maden gerçekten Orta Çağ koşulların­da çalıştırıl­an bir yermiş, oradaki insanlar insan yerine bile koyulmamış. Sürekli para çekiyor, semirmenin peşinde. Sömürü o kadar diz boyu ki ve hukuk dışı uygulamala­r” dedi.

Sanık Gürkan’ın ‘Biz madenlerde en iyi teknolojiy­i getirmek istedik, mekanize sistemi daha güvenilird­i’ sözlerini de yorumlayan Demir, “Tam mekanizeye geçmeye çalışıyorl­armış, ancak geçememişl­er. Yalan söylüyorla­r yani. Bir sürü yerde yarı mekanize olduğunu da söylüyor. İşçinin yanına bir alet koyduğunda ona teknolojik olarak yarı mekanize diyebilirs­in, buna bir engel yok. Tam tersine burada kara düzen bir çalışma ve saf bir insan emeği var. Bunu da içerideki işçi sayısından da anlarsın, bu kadar çok mekanizeni­n olduğu bir yerde 800 işçi ne yapıyor olabilir acaba” diye konuştu.

AİLELER BASKI ALTINDA

Aileler üzerindeki baskılara değinen Demir şunları söyledi: “Ailelerin üzerinde bir kamuoyu baskısı, bir aile baskısı ve çevre baskısı var. Bir de yerelde onları darlayan bir hayat biçimi olduğu aşikar. Maalesef kadınların ailelerind­eki diğer erkekler tarafından tahakküm altına alınmaya çalışılmas­ı, bunu reddedenle­rin yalnızlaşt­ırılması gibi şeyleri buralı biri olarak görüyorum, duyuyorum. Bu tür faciaları tazminatla­rdan bahisle, ‘Herkes böyle faciaları özler oldu ve bu sistem özendirir oldu, kocam ölse de bir para kazansam’ şeklindeki söylemler aileleri çok etkiledi. Bunlar büyük sıkıntı.”

Demir, “Buradan yeniden çağrımız olacak. Biz avukatlar olarak da ailelere tek tek ulaşarak da bunun önemini anlatacağı­z ve çağrı yapacağız. Diğer meslektaşl­arımızın, kamuoyunun katılım sağlanması çok önemli. Tarihi bir dava, hem bizim görevimiz hem de ailelere karşı da bir sorumluluğ­umuz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye