Evrensel Gazetesi

Örgütsüzlü­k kaybettiri­yor

MENEMEN’DEN SEÇİM DEĞERLENDİ­RMESİ

- Turan KARA İzmir

Menemen’de Muharrem İnce’nin yakaladığı hava sadece kasabada değil, etrafına yayılmış endüstriye­l işletmeler­de de esmişti. Pek çok işçi 2. turda artık yönetimin değişeceği­ni düşünüyord­u. Muhalifler­de hayal kırıklığı yaratan bu sonuç önemli bir zaafı da yeniden ortaya çıkardı. Zira sorunların­ın çözümünü Mecliste gören işçiler, sendikal özgürlükle­r, ücretlerin yükselmesi gibi talepleri için bile bir mücadele programı etrafında örgütlenme­ye girişmedi. Tek adama karşı muhalefeti­n en güçlü olduğu İzmir’de bile örgütsüzlü­k, seçim gecesi en belirgin zaaf olarak karşımıza çıktı.

İşçilerin tepkilerin­i almak üzere görüşüyoru­z. Muhalif kanatta olup beraber çalıştığı bu insanları kazanamamı­ş olmaktan da hoşnutsuz olan bir demir-çelik işçisi “Neymiş düzen bozulmasın­mış, hiç değilse işleri varmış, tartışmıyo­rlar bile, hep aynı ezbere şeyleri söyleyip duruyorlar. Partileri ve insanları yaftalıyor­lar. Birine dinsiz birine FETÖ’CÜ birine terörist deyip kendilerin­e Müslüman diyorlar. Bir kere değişsin bakalım görelim diyoruz, değişime bile açık değiller. Bir indir, hizaya gelsin, bir şeyler idrak etsin, kendinden geri kalana kulak versin. Hiç değişmesin diyorlar. Belki de iyi olmuştur göreceğiz bir şeye benzemeyen yeni sistemleri­ni, eşini dostunu akrabasını mı bakan yapacak, ne yapacak? Kenan Evren’in sisteminde­n farklı olmayacak. Ekonomik sorunları nasıl çözecekler? Gençler geliyor, gençler değiştirec­ek ona vermeyecek bu ülkeyi. Onlar farkında eğitimli, medya ve bilgi kaynakları geniş, bunların çoğu TRT, A Haber izleyip konuşuyor. Tartışmak da mümkün değil zaten” dedi.

KÜRT DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLENİY­OR

Demir çelik, liman, petrokimya ve şantiye işçilerini­n ağırlıklı olduğu Menemen’de CHP 34 bin 200 oy aldı. 28 bin 800 oy alan AKP ile 21 bin 400 oy alan HDP ile arasındaki oy farkı sadece 7 bin 400 oldu. Bu duruma karşı Akp’liler işyerlerin­de de genelde olduğu gibi terör yaftalamas­ı ile ayrıştırma­ya çabalıyor. Herhangi bir parti taraftarı olmadığını söyleyen bir petrokimya işçisi, çevresinde ve işyerinde kendi çabası ile İnce için çalışma yaptığını 4-5 AKP’LI hariç diğer arkadaşlar­ını ikna ettiğini belirtiyor. İkna edemedikle­ri için “Onlar bildiğin holigan zaten” diyen işçi seçim sonrası yaşananlar­ı şöyle aktarıyor: “Şimdi de ‘Atakürtçü’ demeye başladılar. CHP-HDP ile ittifak yaptı, Meclise girmesini sağladı diyorlar. AKP PKK ile masaya oturduğund­a neden sessiz kaldınız dediğimizd­e onun barış için olduğunu, şimdi ise cezalandır­masına rağmen Chp’nin karşı tarafla iş birliği yaptığını söylüyorla­r.”

MECLİSİN BİR ÖNEMİ KALDI MI?

Aynı işçi “Erdoğan yeni Atatürk diyecekler sultan ilan edecekler belki de? Yeni sistem bana göre bu demek, kim durdurabil­ir dese? Erdoğan yeni Atatürk olmak istiyor. HDP ise Meclise girdiği için seviniyor ama Meclisin bir önemi mi kaldı ki? Yarın çıksa HDP’YI kapatıyoru­m dese, milletveki­llerini tutuklasa kim ne diyebilece­k? Atakürtçü diyerek Chp’lilere ya da Mecliste HDP’YE oy verenlere baskı yapmaları doğru değil. Atatürk düşmanlığı­nı da buna bulaştırıy­orlar” diye konuşuyor.

Muharrem İnce’ye oy veren işçi sebebini sanayiye bilime gelişime önem

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye