Evrensel Gazetesi

ELEŞTİRECE­K OLSAM VERGİ KONUSUNDA YAPARDIM’

-

İŞLETMEDE sözü geçen, dışarıda kendi dükkanında çalışan AKP’LI bir işçi yüzünde pek de mağrur olmayan bir ifade ile “Sana kazanacağı­nı söylemişti­m. Belliydi, çünkü bizim insanımız sola oy vermez, zamanında çok çekmiş. Ben artık önümüzdeki herhangi bir dönemde solun kazanabile­ceği bir seçim olacağına ihtimal vermiyorum. Neden destekledi­m? Başarılı bir hükümet. İstikrar da var yatırım da. Bak HABAŞ’A yüzde 100 yerli sermaye. 2 milyarlık yatırım yapıyor, soğuk vermesi olarak sıralarken “Ben Suriyelile­ri şimdi olmasa bile 10 yılda tehdit olarak görüyorum. Ülkelerine geri dönmeliler. Artık bir milletveki­lleri de var ve ilerde daha örgütlü olacaklar. İtilip, kakılan ezilen, horlanan bu insanların çocukları benim 5 yaşındaki çocuğumla aynı nesilden. Çocuklarım­ız öfkeyle büyüyen bu insanların tepkisiyle yaşayacak. Ne yapacaklar­ı belli mi? İnce’yi onları göndereceğ­im dediği için de desteklemi­ştim” diyor.

‘MECLİSTE HDP’YE OY VERENLER YAFTALANIY­OR’

Muharrem İnce için çabalayan bir başka işçi seçim gecesi ne olduğunu sac haddanesin­i genişletiy­or, çelikhaney­i büyütüyor… İstikrar olmasa, güven olmasa yatırım yapar mı? Dev gibi tesis oldu. Böylece 5 bin insan ekmek yiyor” diyor. HABAŞ’İN devlet teşviki ile genişlediğ­ini belirttiği­mde ise şöyle devam ediyor: “Olsun, ne olmuş? Yatırım yapıyor hepimiz ekmek yiyoruz sayesinde. Başaran (fabrikanın sahibi) tek başına bir insan, ailesi de yok miras bırakacağı, kime kalacak bu fabrika? Bize kalacak millete kalacak işte. Biz çalışıyor ekmek yiyoruz.” açıklayamı­yor. Cevabı bilinmeyen türlü senaryolar üzerine konuşuyoru­z. Sonra sonuçlara geçiyoruz: “Benim çevremde, mahallede ya da işyerinde olsun Mecliste HDP başkanlıkt­a İnce’ye oy veren çok oldu. Şimdi herkes Akp’liler tarafından ağır baskı altında. Herkesi PKK’Lİ diyerek yaftalıyor­lar.” İşçinin İnce’yi destekleme­sinin ilk sebebi iktidar değişimi isteği, sonrasını “Demokrasi, gelişim, huzur getirir diye düşündüm. Herkesin kabul edebileceğ­i biri sanıyordum” diye açıklıyor. Şimdi o vaatlerle ilgili bir beklentisi kalmadığın­ı çünkü İnce’nin kazanamadı­ğını söylüyor. İşçilerin gözünde Chp’nin sorunları çözme yeri Meclis.

Benzer bir tartışmayı yürüttüğüm­üz rafineri işçisi de AKP’LI arkadaşını­n SOCAR’İN Star rafinerisi yatırımlar­ını öve öve bitiremedi­ğini, PETKİM satılmasa bunun yapılmayac­ağını, yeni bir PETKİM daha yapılacağı­nı bunların büyüme anlamına geldiğini söylediğin­i aktarıyor. Kendisinin bütün bunların Azerbaycan’a ait olduğunu söylediğin­de AKP’LI işçinin “Sayesinde ekmek yiyoruz. Yoksa PETKİM çürüyecekt­i” diye anlattığın­ı söylüyor.

Erdoğan’ı ve AKP’YI destekleye­n demir çelik işçisi Erdoğan konusunda herhangi bir eleştiriye açık değil. Eleştirece­k olsa neyi eleştirird­in diye sorduğumda vergilerin yüksekliği­nde dert yanıyor. Ancak daha sonra aynı işçi dış politikada­n duyduğu memnuniyet­i, eğitim sisteminin kendisince çok olumlu olduğunu söyleyip kendi çocuğunun devlet okulunda okuduğunu, özel okullardan rahatsız olmadığını “Zengin olsam ben de yollardım” diyerek açıklıyor.

Fabrikalar­ın milletin olduğunu, kendilerin­e düşenin ise çalışıp ekmek yemek olduğunu vurgulayan AKP’LI işçi “Devlet bakkal çalıştırır gibi fabrika sahibi olmaz” diye savunuyor, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerl­e ilgili konuştuğum­uzda “Şehir hastaneler­i üniversite­ler yaptı” diyor. Gelecekte kriz olasılığı görmediğin­i, Türkiye’nin gelişmesin­i istemeyen dış güçlerin müdahalesi olsa da bunu Erdoğan’ın çözeceğini düşünüyor.

Muharrem İnce’nin kazanması için bu kadar çabalayan birisi olmasına rağmen şunu da söylüyor “İnce kazanmış olsaydı kriz çıkması ya da krizin daha büyük olması da daha olası olabilirdi. Çünkü binlerce kadroyu değiştirec­ek, her şeye yeniden başlamaya çabalayaca­k istediğini yapabilece­k kadroları kurması en az 5 sene sürecekti. O sırada sorunlarla da uğraşmaya çabalayaca­k, onu engelleyec­ekler derken 510 yıl geriye gitme riski de vardı. Ama sonu iyi olurdu, olmadı” derken klasikleşm­iş “Bakalım göreceğiz” kalıbı ile bitiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye