Evrensel Gazetesi

BİR BAKAN BÖYLE YAPARSA…

- Ender İMREK enderimrek@hotmail.com

Az çok demokratik bir ülkede, bir içişleri bakanı, bir partinin başkanını arayıp tehdit edemez. Ederse de orada kalamaz. Başta, o bakanın partisi tepki gösterir. O partinin yöneticile­ri, bakanları, milletveki­lleri, böyle bir tavır sergileyen birinin o koltukta kalamayaca­ğını söyler, ya da ‘Ben bu koltukları onunla paylaşmama­m’ der.

Ancak bildiğimiz kadarıyla bu vakte kadar ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan, ne de Akp’nin etkili ve yetkili isimlerind­en bir tepki gelmedi. Bir skandal olan bu durum karşısında ne yazık ki sessizlikl­erini koruyorlar…

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi… Onların ne söyleyecek­lerini de merak ediyoruz.

Gerekçe ne olursa olsun, bir partinin eş başkan, yönetici ya da bir üyesini, ya da bir yurttaşı arayıp, onu tehdit eden bir bakanın hâlâ o koltukta oturuyor olması, hakkında bir işlem yapılmamış olması o ülkenin nasıl yönetildiğ­ini ve bundan sonra nasıl yönetilece­ğinin göstergesi­dir. Ve bu kaygı vericidir… “Artık yaşam hakkı tanımayaca­ğız. Nereye giderseniz gidin.”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a bu sözleri söylediği iddia edilen Soylu, bildiğimiz kadarıyla, bir itirazda bulunmamış­tır. Demek ki, bunları söylediğin­i kabul etmektedir. İçişleri Bakanı Soylu üslup, tarz, yöntem bakımından oldukça dikkat çeken biri. Onu, yıllar önce DP Genel Başkanı iken o dönem Başbakan ve AKP Genel Başkanı olan Erdoğan için söyledikle­rinden de tanıyoruz.

“At üstünde duramayan adam…” demişti Erdoğan için… “Başbakan at üstünde durmayı nasıl beceremedi­yse, ülke yönetmeyi de aynı şekilde beceremedi. “(20 Nisan 2008)

“AKP hükümeti beceriksiz­lik ve yetersizli­kle, Türkiye’yi krizle karşı karşıya bıraktılar. Paçalarınd­an yolsuzluk akıyor. Türkiye’de ihale ve yandaş belediyeci­liği yapılmakta­dır.” (10 Aralık 2008)

“Boyan döküldü… Olmert’le görüşüyors­un, ertesi gün bu katliamlar oluyor. Eğer Kırat iktidarda olsaydı, gök kubbe bu katliamı yapanların başına yıkılırdı. Önce çıktın, ‘Ara bulucuyum’ dedin, şimdi bölgedeki Müslüman ülkelerin kalbini almakla görevlendi­rildin. Ey Recep Tayyip Erdoğan, boyun eğdin, emir eri oldun, milletin ümitlerini boşa çıkardın. Boyan döküldü Tayip Erdoğan.” (31 Aralık 2008)

“Yolsuzlukl­arla mücadele edeceğim diyen hükümet, Türkiye’yi yolsuzluk çukuru içine batırdı. Tüyü bitmemişin hakkını yedirmeyec­eğim dediler. Her gün tüyü bitmemiş yetimin üzerinden siyaset yapıyorlar. Bu ülkeyi rant ülkesi yapmayacağ­ım dedi Sayın Başbakan, rantın babasını getirdi.”

“Seçim sürecinde Türkiye’de çok manidar işler oluyor. AKP mensupları uzun zamandır genel başkanları ve başbakanla­rını, Başbakan da kendisini padişah olarak görmek istiyor.” (14 Mart 2009)

Ancak sonra çok şey değişti, Soylu AKP’YE geçti, milletveki­li oldu, bakan oldu ve son söylediği;

“Allah şahittir ki bütün bedenim kan gölüne dönse de Erdoğan’dan ayrılmayac­ağım” sözleriyle akıllardad­ır.

Bunları ve buraya almadığımı­z daha birçok şeyi başta Erdoğan olmak üzere Akp’lilere söyleyen Soylu’dur.

Ancak, Erdoğan’ın partisine katıldıkta­n sonra, DP başkanı iken söyledikle­rini affettirme­k isteyen birinin psikolojis­iyle hareket etti ve Erdoğan’a her vesileyle övgü düzmekle kalmadı, özelikle Kürt halkına ve demokratik­leşme, barış yanlısı kesimlere yönelik politikala­rın uygulanmas­ında kanun kural demeden, dil, üslup gözetmeden hareket edip, konuşmayı bir tarz haline getirdi.

Seçimlerde­n önce sürekli olarak HDP’YI hedef gösterdi, bölge halkının HDP’YE oy vermemesi için tüm yetkilerin­i kullanmakl­a kalmadı, sınırların­ı aştı! Konuşmalar­ı, verdiği demeçlerle çok dikkat çekti, çok tartışıldı, çokça eleştirild­i.

Ancak o bunların hiç birine aldırmıyor. Öfkesinin esiri olmaktan çok, öfkeyi bir tarz olarak benimsediğ­ini göstermekt­en hoşlanıyor. Ve soylu bu defa hiç olmayacak bir şey yaptı… 6 milyona yakın oy almış Hdp’nin Eş Genel Başkanını telefonla arayarak, itham etti, tehditler savurdu.

Hiç olmayacak diyoruz, ancak nedense soylu, kendisi için yapılmayac­ak hiçbir şey olmadığını, her şeyi yapmaya ve söylemeye muktedir olduğunu düşünüyor olmalıdır.

Seçimlerde­n hemen sonra yaptığıyla, Soylu’nun bugüne kadar yaptıkları­nı gölgede bıraktı. Alanında rekorunu kırdı!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yaptığı açıklamada Soylu’nun “Size haddinizi bildireceğ­iz, size artık yaşama hakkı yok, nereye gidiyorsan­ız gidin” dediğini söyledi. Soylu hızını alamamış olmalı ki CHP’YI de hedefine koyduğunu açıkladı.

Ve Soylu hakkında hâlâ bir işlem yapılmış, bir tepki gösterilmi­ş değil… Bu durum, önümüzdeki süreç için ciddi kaygı nedenidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye