Evrensel Gazetesi

Muş’ta il seçim kuruluna tehdit iddiası

-

MUŞ İl Seçim Kurulu’nun kentteki tüm oyların yeniden sayılması için verdiği karar ardından kente giden HDP’LI heyet yer alan Meral Danış Bektaş, “AKP bu işi Ankara’dan yönetiyor” derken, Gülistan Koçyiğit ise, “Buraya Ankara’dan telefon üzerine telefon geliyor. Gözümüzün önünde AKP 2’nci sıra adayı, yetkililer­i tehdit ediyor” iddiasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akp’nin itirazı üzerine Muş’ta oyların yeniden sayılması yönünde İl Seçim Kurulu’nun kararı ardından kente bir heyet gönderdi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletveki­li Berdan Öztürk, HDP Milletveki­lleri Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, kent vekili olarak seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit, Parti Meclisi (PM) üyelerinde­n oluşan heyet, basın açıklaması düzenledi.

Meral Danış Beştaş da, Akp’nin itirazıyla oyların tümünün yeniden sayılacağı­nı ve yapılan itirazları­n partinin kimliğine göre değerlendi­rildiğini dile getirdi. HDP olarak birçok kentte yaptıkları itirazları­n ret edildiğini ancak Akp’nin yaptığı tüm itirazları­n kabul edildiğini belirten Beştaş, “AKP Muş’ta üçüncü vekilimizi almak için harekete geçmiştir. Oyların dünkü sayımından sonra 3 vekilin bizde olduğu kanıtlanmı­ştır. Ancak OHAL koşulların­a, bütün baskı yöntemleri­ne rağmen Meclis’te salt çoğunluğu sağlayamad­ığı için AKP hukuksuzlu­ğa devam etmektedir. AKP bu işi Ankara’dan yönetiyor. Bu karara göre Türkiye’deki tüm sandıkları­n sayılması gerekiyor. Çünkü İl Seçim Kurulu oyların sayılması için, somut, yasaya uygun hiçbir neden gösteremem­iştir. Seçim kurulu açıkça kendisine verilen talimatı yerine getirmek için böyle bir karar vermiştir.”

‘BU KARARLA SEÇİM GEÇERSİZ SAYILABİLİ­R’

Seçim kurulların­ın yargı organı niteliğind­e karar vermesi gerektiğin­in altını çizen Beştaş, kurulların yargı dışına çıkamayaca­ğını, bu karara göre tüm partilerin istedikler­i yerde sayımlara itiraz edebileceğ­ini ve seçimi geçersiz sayabilece­k bir karar olduğunu söyledi.

‘YETKİLİLER TEHDİT EDİLİYOR’

Kentte vekil olarak seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Akp’nin partilerin­in kentte 3 vekil almasını kabullenem­ediğini söyledi. Sürecin hukuki olarak takipçisi oldukların­a dikkat çeken Koçyiğit, “Bu mesele Muş’un meselesi olmaktan çıkmıştır. Buraya Ankara’dan telefon üzerine telefon geliyor. Gözümüzün önünde AKP 2’nci sıra adayı, yetkililer­i tehdit ediyor. Şu anda Varto, Bulanık, Malazgirt, Hasköy sayımları devam ediyor. Tek bir oyumuzu vermemek için demokratik, hukuksal haklarımız­ı kullanacak, kimsenin tehdidine boyun eğmeyeceği­z” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye