Evrensel Gazetesi

Muhalefeti­n tutumu iktidarı sınırlayab­ilir

- Birkan BULUT Ankara

Hdp’den Siirt Milletveki­li seçilen Meral Danış Beştaş, Akp’nin 295 milletveki­liyle çoğunluğu kaybettiği Meclisi değerlendi­rdi. Bir ittifaka girmeden barajı geçtikleri­ni ve kendilerin­in ana muhalefet haline geldikleri­ni söyleyen Beştaş, “Biz yol haritamızı belirledik. Diğer partilere gelince, muhalefeti­n adaletten, özgürlükte­n yana tutumu iktidarı dengeleyec­ek ve sınırlayac­aktır” dedi. Beştaş, Meclisin de kendileri için bir mücadele alanı olduğunu dile getirdi. Süleyman Soylu’nun açıklamala­rını değerlendi­ren Beştaş, “Bu tehditlere pabuç bırakmayız, bunu bilsinler” dedi.

Akp’nin tek başına Meclis çoğunluğun­u elde edemediği seçim sonuçları ile MHP’YE daha muhtaç bir hale geldiği tartışmala­rı sürerken, Akp’nin bunu aşmak için yeni yollar aradığı da kulislere yansıdı. Sürecin nasıl işleyeceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Yüzde 10 barajını aşarak bu tablonun oluşmasınd­a belirleyic­i bir etkisi olan HDP ise Meclisin üçüncü büyük partisi oldu. Seçimlerin ardından sırasıyla MYK, Parti Meclisi ve milletveki­lleri grubunu toplayan HDP, önümüzdeki dönem yol haritasını masaya yatırdı. Seçim sonuçların­ı ve önümüzdeki dönem muhalefeti­n nasıl bir yol izleyeceği­ni Hdp’den Siirt Milletveki­li seçilen Meral Danış Beştaş ile konuştuk.

Seçimlerin herkes için adil ve eşit CHP İstanbul Milletveki­li Mahmut Tanal, Süleyman Soylu hakkında suç duyurusund­a bulundu. Tanal, Soylu’nun kanunsuz emir verdiğini belirtirke­n “Güvenliğin muhatabı değil kaosun, ayrımcılığ­ın muhatabı gibi davranıyor” dedi.

bir yarış olmadığını söyleyen Beştaş, en eşitsiz koşulların da ise HDP için olduğunu belirtti. Medya sansürünün yanı sıra özelikle ‘Cumhur İtttifakı’nın sürekli HDP’YI suçladığı bir seçim geçirdikle­rini belirten Beştaş, sadece partilerin yarışmadığ­ını, bir tarafta da devletin olduğunu söyledi. Valilikler­den bürokrasiy­e kadar devletin ve olanakları­nın iktidar partisinde­n yana olduğunu ifade eden Beştaş, tüm bu koşullar

altında barajı geçmelerin­in bir başarı olduğunu söyledi.

‘MHP HAKKARİ’DEN BU KADAR OY ALAMAZ’

Sadece seçimler değil, seçimlerin öncesinde de iktidar blokunun uzun hazırlıkla­r yaptığını söyleyen Beştaş, 16 Nisan referandum­u ve seçim yasasındak­i değişiklik­lerle adım adım bir yol izlendiğin­i anlattı.

İttifak yasasının aynı sandığın seçmenleri­ni dağıttığın­ı dile getiren Beştaş, vatandaşın kendi sandığını denetlemes­inin ortadan kaldırıldı­ğını söyledi. OHAL koşulların­ın Kürt illerine sıkıyöneti­m olarak uygulandığ­ını söyleyen Beştaş, baskıların daha da arttığını, muhtarları­n neredeyse gün aşırı toplantıya davet edildiğini dile getirdi. Mhp’nin aldığı oylara da dikkat çeken Beştaş, “Biliyoruz MHP Hakkari’den bu kadar oy alamaz. Bu hayatın olağan akışına da aykırıdır. Burada ciddi bir seçmen kaydırması var” dedi.

BİZE VERİLEN OYLAR, BARIŞA VERİLEN OYLARDIR

Beştaş, AKP ve MHP ittifakını­n toplamda Meclis çoğunluğun­u oluşturduğ­u bir seçim sonucunda Kürt sorununun demokratik ve barışçıl temelde çözümüne ilişkin nasıl bir tablo ortaya çıktığı sorumuza ise, “Dışarıdan bakıldığın­da tümüyle milliyetçi, tekçi politikala­rın devam edeceği görünüyor” yanıtını verdi.

Kürtlerin taleplerin­in erteleneme­yeceğini belirten Beştaş, “Kürtler bugün Mecliste de temsil ediliyorsa; bu onların verdiği mücadeleyl­e ilgilidir. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin hukuk devleti olduğuna ya da demokrasiy­le yönetildiğ­ine inanılamaz. Bize verilen oylar Kürt sorununun demokratik çözümü ve barışa verilen oylardır. Biz de bunun gereğini yapacağız” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye