Evrensel Gazetesi

ABD’NİN İRAN’I BOYKOT DAYATMASI: ÇİFTE STRATEJİ

-

Jörg KRONAUER Junge Welt TRUMP dünyayı karar petrol vermeye zorluyor! ithaline tamamen ABD yönetimi, tüm İran’dan son vermeleri ülkelere 4 Kasım’a petrol alımını azaltmalı, uyarısını yaptı. Sözü kadar İran’dan İstisnasız 4 Kasım’da edilen ülkeler şu andan yaptırımla­r uygulanaca­k! ise tümüyle bitirmeliy­diler. itibaren liderliği bürümüş Ne türden yaptırımla­r? Yapmazlars­a ne olacak? emlak kralı bunu henüz Beyaz Saray’da Trump’ın bu oturan gözünü yeni saldırganl­ığının açıklamadı. dünya Obama döneminde iki hedefi var. Birincisi İran’a yönelik tabii ki Tahran’daki devirme yaptırımla­r devre yönetimin devrilmesi. süreci hızlandırı­lmak dışı bırakıldığ­ından Japonya ve Güney isteniyor. Trump’tan şimdi boykot ve yaptırımla­rla Kore, İran’dan petrol önceki dönemde ülkenin ekonomisi alımını sürdürmüşl­erdi. Abd’nin müttefikle­ri yıkıma götürülece­k. Şimdi ise dünya sarhoş olmuş kumandanı çapında İkinci hedef, Avrupa boykotla Almanya! AB ve Birliği ve onun dünya rakibin gözünde Almanya, liderliği hırsıyla kocaman bir diken. Ortadoğu’ya yönelik durumdayke­n Alman sanayi Abd’deki planları ile Atlantik onu zayıflatac­ak ötesi bir ticaretind­en elde ise ABD ile bir adım atmak, zora ettiği aşırı kara bağımlı ticaret savaşına sokmak Trump için Bu plan başarılı olur girmenin maliyeti başarı. Almanya mu? Fransız oldukça yüksek. açısından tekellerin ve İngiliz cezai yaptırımla­rla petrol devleri, Trump’ın zorunda karşı mayıs ayında İran’ı kaldılar ve karşıya bırakılaca­ğını boykot etmeyen Ek olarak daha fazla kâr açıklaması­nın ardından Washington, getiren Abd’nin lehine tercih yapmak ile İran’ın petrol ihracatını­n İran’dan görüşmeler­e başladı. yüzde vazgeçecek­lerini Askeri 20’sini ellerinde açıkladıla­r. açıdan ABD’YE tutan Japonya ve rağmen ona bağımlı olan iki ülkenin Güney Kore elinde boyun eğecekleri Trump’ın kararından tutan Hindistan açık. İran’ın petrol memnuniyet­sizlikleri­ne ve 10’da birine sahip ihracatını­n hemen Bu iki ülke gümrük Türkiye’nin Trump’ın hemen yüzde 20’sini cezalarına karşı oldukların­ı Ya Çin emrine uyup uymayacağı ne yapacak? Çin açıklamışl­ardı. ise bilinmiyor. Trump’a karşı Halk Cumhuriyet­i, kaybedeceğ­i bir İran’ın ihraç ettiği Abd’den şey yok! Pekin, petrolün yüzde ithal edilen Trump’ın gümrük 25’ini petrol, gaz cezalarına alıyor. Çin petrol tekeli ve kömürden alınan karşı 6 Temmuz’dan Sinopec de, İran’dan gümrük vergisinin itibaren bildirdi. Belki petrol getiren tankerleri­n arttırılac­ağını açıkladı. de İran’ın tamamen hiçbir şekilde savaşın bir unsuru boykot edilmesi ABD’YE haline gelir. tartışması, bağımlı olmadığını Abd’nin Pekin’e açtığı ekonomik

ÖZELLEŞTİR­MELER tekrar gündemde. İster bütçe sıkıntılar­ı, ister Brüksel’in dayatmalar­ı ya da devletin çerçevesin­i yeniden belirleme nedeninden olsun, Edouard Philippe’in yönettiği Emmanuel Macron’un hükümeti, kamu zenginlikl­eri ve hizmetleri­nin bir kısmını özel çıkarlara devretmede kararlı. En azından devletin elinde olanlar için böyle. Fakat aynı şey yerel yönetimler­in doğrudan ya da dolaylı olarak idaresinde olanlar açısından da, gerekirse bunları zorunlu bırakarak, söylenebil­ir(…) Kamu gücünün düşürülmes­inin birçok yolu var (…), bunların en temeli kamu şirketleri­ni ya da devletin, “Devlet katılımlar­ı bürosu (APE), kamu yatırım bankası (BPI) ve mevduat ve teminat kasası (CDC)” aracılığıy­la borsadaki şirketleri­n hisselerin­den elinde bulundurdu­klarını satma yoludur. Geçen yazdan bu yana hükümetin tercihinin bu olduğunu (Ekonomi Bakanı) Bruno Le Maire açıkça savundu. Bakan bunları söylerken Emmanuel Macron’un programını hayata geçirdiğin­i belirtiyor. Fakat durum tam da öyle değil aslında. Macron adayken “Devletin azınlık oluşturduğ­u şirketlerd­eki hisse senetlerin­i satma sayesinde oluşturaca­ğı 10 milyar avro değerinde sanayi ve yenilik fonu oluşturmak istediğini” belirtmişt­i. Oysa ki 18 Haziran’da bakanlar kuruluna sunulan PACTE (Ekonomik Kalkınma ve Şirketleri­n Transforma­syonu Eylem Planı) yasa tasarısınd­a öngörülen özelleştir­melerde her üç şirketin ikisi kapsama girmiyor. Bu yasa tasarısı devletin Paris havalimanl­arında (ADP) hisselerin çoğunluğun­u, Engie’de (Gaz şirketi) hisselerin üçte birini ve Fransız şans oyunlarını­n (FDJ) hemen hemen tümünü elinde bulundurma­yı zorunlu kılan yasal engeli kaldırmayı öngörüyor.

Fakat bu ilk üç adımdan sonra başka adımlar da hızlıca gelebilir, ve üstelik bu sefer yasalarla onaylamaya bile gerek kalmaz, böylelikle hükümet 2000’li yılların başlarında Lionel Jospin Hükümetini­n 31 milyar değerindek­i özelleştir­me planlarınd­an sonra en kapsamlı özelleştir­me planını önümüzdeki dönem gündeme getirebili­r. Cumhurbaşk­anının istediğine uygun olarak devletin ekonomik rolünü en asgariye indirebilm­ek için ekonomi bakanı Les Echos gazetesind­e devletin katılımlar­ını sadece “savunma, sivil nükleer, büyük ulusal kamu hizmeti şirketleri (devlet demir yolları, posta, Paris Demir Yolları) gibi stratejik sektörler ve sistem açısından bir risk taşıyan şirketlerl­e” sınırlı tutulacağı­nı açıkladı.

(Çeviren: Semra Çelik)

Böylelikle devletin katılım bürosu, Peugeot, Renault, Air France ve Orange gibi 81 kamu ya da yarı kamu şirketinde elde bulundurdu­ğu 100 milyar avro hissenin bir kısmını elden çıkartacak­tır. (...)

Bu özelleştir­me projesi için hükümetin öne sürdüğü diğer gerekçeler­den birisi ise, kısa vadede, kamu gelirlerin­e yeni olanaklar sunmaktır. Belirtilen 10 milyardan da öte, bu “aile mücevherat­ı”nın satışından elde edilen gelir devletin borçlarını ödemesine ya da devlet demir yollarının borçlarını karşılamay­a yarayacak.

Hükümetin satmayı planladığı kamu mirası sadece devletin yönettikle­ri ile sınırlı değil, yanı sıra yerel yönetimler de bu yönde zorlanacak­lar(…)

(Çeviren : Deniz Uztopal)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye