Evrensel Gazetesi

SIRADAKİ OPERA, LA TRAVİATA

-

9. İstanbul Uluslarara­sı Opera Festivali devam ediyor: Giuseppe Verdi’nin La Traviata operası, 3-4 Temmuz’da Zorlu PSM’DE sahnelenec­ek. Festival 7 Temmuz akşamı, Nikos Kazancakis’in romanından uyarlanan, müziği Mikis Theodoraki­s’e ait olan ve korolu bölümleriy­le dikkat çeken Zorba balesi ile sona erecek. kadın Blondchen de…

BİR OSMANLI ÖYKÜSÜ

Madem yeri geldi, eserin öyküsünden biraz bahsedeyim. Korsanlar, Konstanze ile Blondchen’i kaçırıp Selim Paşanın sarayına satarlar. Selim Paşa, Konstanze’ye aşık olur, ama Belmonte adlı İspanyol genci seven kız, paşaya karşılık vermez. Bu arada Belmonte, arkadaşı Pedrillo vasıtasıyl­a Selim Paşanın sarayına mimar olarak girer. Tabii ki amacı, Konstanze’yi kaçırıp ülkesine dönmektir.

Saraydan Kız Kaçırma, Mozart için de önemli bir operaydı aslında. Zira besteci bu eserin başkarakte­rine çok sevdiği karısı Konstanze’nin adını vermişti. O dönemde sanat dünyası İtalyan besteciler­in ve İtalyanca operaların hakimiyeti­ndeydi. Avusturya İmparatoru II. Joseph ise ulusal bir opera yaratmak arzusunday­dı. Almanca bestelenen Saraydan Kız Kaçırma, bu arzunun neticeleri­nden biriydi.

9. İstanbul Uluslarara­sı Opera Festivali’nde Osman rolünü, Türkiye’nin en iyi seslerinde­n biri olan Bas Tuncay Kurtoğlu oynadı. Sanatçının Osman yorumu son derece keyifliydi. Selim Paşa’nın hizmetinde­ki bu Osmanlı ağasını oyunculuğu ve tavırlarıy­la çok yansıtan sanatçı, Osman’ın son perdedeki meşhur aryası O wie will ich triumphier­en’in son kısmını Türk müziği gibi nağmeli söyleyerek seyirciye sürpriz yaptı.

Belmonte rolünde Tenor Erdem Erdoğan’ı, Pedrillo rolünde ise Tenor Ari Edirne’yi dinledik. Ari Edirne’nin sesi biraz yorgun geliyordu kulağa. Bazı noktalarda ses kontrolünü sağlamakta güçlük çekti, ama seyirciye bunu fazla hissettirm­edi. Blondchen rolünde Soprano Zerrin Karslı, parlak ve kıvrak sesiyle başarılıyd­ı. Konstanze’yi oynayan Soprano Ayşe Sinem Ekşioğlu’nun sesi de güzel geliyordu kulağa.

Uzun lafın kısası İstanbullu sanatsever­ler, Mozart’ın müziği ve opera sanatçılar­ının başarısı sayesinde keyifli bir akşam geçirdiler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye