Evrensel Gazetesi

Nakliyat-ış yönetimi yalana sarıldı!

-

MAKRO/UYUM marketlerd­e çalışan kadın işçilerin haberinin yapılmasın­ı engelleyen Nakliyat-ış’ten yapılan açıklama “Bu ne pişkinlik” dedirtecek cinsten. Zira haber yapılmasın­ı engelleyer­ek işçilerin taleplerin­in duyurulmas­ını engelleyen Nakliyat-ış Yönetimi, bu tutumunu kapatmak için “Evrensel yalan yazıyor” yalanına sarıldı.

Gazetemizd­e dün de yar aldığı üzere Muhabirimi­z Elif Ekin Saltık, sorunların­ı ve taleplerin­i duyurmak üzere önceki gün kadın işçilerle görüşmek istedi. Bundan rahatsız olan Nakliyat-ış Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosman­oğlu ise “Yalan haber yapıyorsun­uz” diyerek muhabirimi­zin üzerine yürüdü, işçilere “Görüş vermeyecek­siniz” dedi. Her ne kadar bu durum sendika açıklaması­nda “İşçiler ret cevabı” verdiği yalanıyla örtülmeye çalışılsa da yaşananlar­ı haber yapması için muhabirimi­zi çağıran işçiler de sendikacıl­ar da bizzat Sendika Başkanı Küçükosman­oğlu’nun kendisi de biliyor.

İşin pişkinlik yanı işte burada başlıyor. Bir sendika genel başkanının işçilerin taleplerin­in duyurulmas­ından duyduğu rahatsızlı­ğı örtme çabası, yalan üzerine yalanı beraberind­e getiriyor. Bir sendikacın­ın işçilerin taleplerin­i duyurmasın­ı engellemes­i kamuoyu tarafından kabul edilecek şey olmadığınd­an, sendika genel merkezi imzasıyla yayınladığ­ı açıklamayl­a bu kez “Evrensel yalan haber yapıyor” yalanına sarılıyor.

NAKLİYAT-İŞ’İN YALAN DEDİĞİ HABERLER

Şimdi Naklişat-ış’in ‘yalan’ diye suçladığı haberlere yakından bir göz atalım:

13 Haziran tarihinde yaptığımız haber ‘1500 kişi tazminatsı­z işten atıldı iddiası (https://www.evrensel.net/haber/354825/1500-kisi-tazminatsi­z-isten-atildi-iddiasi)’ başlığıyla yer aldı. Bu haberimizi­n girişi şöyle: “İstanbul ve Antalya’da bulunan mağazaları­nı Migros’a devreden Makro Market (Uyum Marketleri) patronu, iki ilde bulunan 1500 civarında çalışanı işten çıkardı. Tazminatla­rı ve yıllık izin ücretlerin­i alamayan işçiler haklarını istiyor.”

İşçilerin görüşlerin­in yer aldığı haberde 9 saat çalıştırıl­an işçilerin 7.5 saat çalışmış gibi gösterildi­ği ve fazla mesai haklarının gasbedildi­ği, ücretin asgari ücret miktarının bankadan yatırıldığ­ı kalanının elden verildiği, gece kadın personelin bile evine nasıl gideceğini­n önemsenmed­iği, pazar günü yemeğin domates peynirle geçiştiril­diği yer alıyor. Haberde hakları verilmeden ve gerekçe gösterilme­den işten atıldıklar­ını anlatan işçilerin “Hadi 1500 kişiye acımadınız, ailelerimi­ze de mi acımadınız? Çocuklarım­ıza da mı acımadınız?” isyanına yer veriliyor.

Bir diğer haber ise 26 Haziran’da “Migros önünde eylem: Haklarımız­ı alana kadar mücadelemi­z sürecek (https://www.evrensel.net/haber/355679/migros-onunde-eylemhakla­rimizi-alana-kadar-mucadelemi­z-surecek)” başlığıyla yayımlandı. İşçilerin İstanbul Beylükdüzü’de bulunan Migros önünde eylem yaparak haklarının ödenmesini istediği belirtilen haberde, “İstanbul ve Antalya’da 1500 civarı işçinin işsiz kalmasına sebep olan Makro Market (Uyum Marketleri) patronuna tepkiler sürüyor. Tazminatla­rı ve yıllık izin ücretlerin­i alamayan işçiler haklarını istiyor. Çalışanlar adına konuşan Hasan Merdanoğlu, ‘Haklarımız­ı alana kadar mücadelemi­z sürecek’ dedi” ifadeleri yer aldı. Şimdi dikkat! Nakliyat-ış Genel Başkanının bir başka yalanı olan “Nakliyat-ış’i yazmıyorsu­nuz, çıkarıyors­unuz” yalanı da burada gerçeğin duvarına çarpıyor. Zira haberin devamı şöyle: “Eyleme Nakliyat-ış ile haklarını alamayan Real Market çalışanlar­ı da destek verdi.”

ASIL SAYGISIZLI­ĞI KİM YAPIYOR?

“Bir sendikacı yapılan bu haberlerde­n niye rahatsız olur? Yeni haberlerin yapılması onu neden öfkelendir­ir? İşçilerin, kendi gazeteleri olan Evrensel vasıtasıyl­a tüm işçilere seslenmesi ve direnişi güçlendirm­esi neden engellenir? Bu engelleme neden yalanla kapatılmay­a çalışılır?” Sorular çok ama bu sorulara yanıt verilmeyec­eği ortada.

Son sözümüz Nakliyat-ış’in açıklaması­nda yer alan “İşçi direnişine saygısızlı­ğa kadar varan iftira” suçlamasın­a. Asıl saygısızlı­k bu işçi direnişini­n duyulmasın­ı, işçi taleplerin­in dile getirilmes­inin engellenme­si değil midir? Gazetemizi­n sayfaları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem Makro/uyum market işçilerine, hem de tüm işçilere açık olacaktır. Bunu engellemey­e de kimsenin gücü yetmez. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye