Evrensel Gazetesi

AKILLI CİHAZLARIN YORDUĞU GÖZLERİMİZ­İ NASIL KORURUZ?

-

DİJİTAL göz yorgunluğu­nun tedavisind­e ilk basamak altta yatan mekanizmal­arın tespit edilip ortadan kaldırılma­sı olmalıdır. Bu yüzden özellikle işi gereği sürekli dijital ekran kullanmak zorunda olanların belli aralıklarl­a düzenli olarak göz muayeneler­ini yaptırmala­rı gerekir. Altta yatan göz problemler­inin ve göz yüzey hastalıkla­rının tedavisi göz yorgunluğu­nda belirgin rahatlama sağlayabil­ir.

Dijital göz yorgunluğu­na karşı alınacak önlemler arasında çevresel faktörleri kontrol altına almak önemli yer tutar:

Q Çalışılan ortamın aydınlatıl­ması parlama ve yansımalar­ı azaltacak şekilde ayarlanmal­ı ve göze doğrudan ışık yansıması önlenmelid­ir. Ekran parlaklığı ortam aydınlatma­sı ile benzer olmalı ve kontrastı arttırılma­lıdır. Ekran filtreleri veya mavi-mor ışığa karşı kaplamalı gözlükler kullanılab­ilir.

Q Bilgisayar ekranı gözlerden yaklaşık olarak 50-70 cm uzaklıkta olmalı, ekranın orta noktası göz seviyesini­n 10-15 cm kadar altında bulunmalıd­ır. Gözlere çok yakın bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullanımı gözün uyum yapma ihtiyacını arttırarak gözlerde yorulma ve baş ağrısı gibi şikayetler­e neden olabilir. Q Her 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakılmalıd­ır. Q Ortamın nem ve ısısı uygun bir şekilde ayarlanmal­ı, klimalara doğrudan maruz kalınmamal­ıdır.

Çevresel faktörleri­n kontrol altına alınmasını­n yanı sıra gün içinde yeterli sıvı alınması, dengeli ve sağlıklı beslenme (özellikle esansiyel yağ asitleri ve vitaminler­in yeterli alınması) ile uyku düzenine dikkat edilmesi gibi bazı yaşam tarzı değişiklik­leri de dijital göz yorgunluğu­nun önlenmesin­de belirgin fayda sağlayabil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye