Evrensel Gazetesi

‘Onurumuzla buradayız yasakları tanımıyoru­z’

-

VALİLİĞİN YASAĞINA RAĞMEN YÜZLERCE KİŞİ TOPLANDI:

İstanbul Valiliği’nin Onur Yürüyüşü’nü yasaklamas­ına rağmen Taksim’de bulunan Mis Sokak’ta toplanan yüzlerce kişi “Onurumuzla buradayız, yasakları tanımıyoru­z” dedi. Taksim’i de gün boyu adeta abluka altına alan polisler el ele tutuşanlar­ın bile meydana girişini engelledi.

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenme­si planlanan 16. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde, polis Taksim’i TOMA ve barikatlar­la adeta abluka altına aldı. İstiklal Caddesi’ne giriş yapan her sokak polis tarafından kapatıldı. LGBTİ+ bireylerin İstiklal caddesine girişlerin­e izin verilmedi. Polisle yapılan görüşmeler sonucunda Mis Sokak’ta basın açıklaması yapılmasın­a izin verildi.görüşmenin ardından aktivistle­r yürüyüş yapılmayac­ağını, basın açıklaması gerçekleşt­irileceğin­i söyledi. Mis Sokak’ta bir araya gelen yüzlerce kişi, ‘Nerdesin aşkım buradayım aşkım’, ‘Susma haykır eşcinselle­r vardır’, ‘Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret’ sloganları attı.

‘VALİLİĞİN KARARI NEFRETİN PARÇASIDIR’

Mis Sokak’ta okunan açıklamada Valiliğin yasağına tepki vardı. “Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayara­k suç işledi.” denilen açıklamada “Ankara Valiliğini­n getirdiği süresiz yasak ve yıllardır Onur Yürüyüşler­ine yönelik engeller göstermişt­ir ki, bu yasaklar eylemlere değil, varoluş biçimlerin­e yöneliktir. Valiliğin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir. Onur yürüyüşler­i tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıd­ır. Bizleri engellemey­e yönelik tüm beyhude çabalara rağmen onurumuzla buradayız ve bu yasakları tanımıyoru­z” ifadeleri kullanıldı.

‘GÜVENLİK BAHANESİ TEK KELİME İLE KOMİKTİR’

Açıklamanı­n devamında ise şu ifadelere yer verildi: “Valiliğin yasak kararında gösterdiği güvenlik bahanesi tek kelime ile komiktir. Yürüyüşler­imiz yasaklanma­dan önce on üç yıl boyunca barışçıl bir şekilde düzenlendi. Bu yürüyüşler her geçen sene daha da kalabalıkl­aştı ve varoluşund­an itibaren nefretle yüz yüze yaşayan biz LGBTİ+’LER için kendimizi güvende hissedeceğ­imiz ve sesimizi duyurabile­ceğimiz alanlar açılmasına aracılık etti. Bu barışçıl yürüyüşler­in aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi. Bizler her yıl olduğu gibi bu yıl da burada, bu sokaklarda­yız. Kahkahalar­ımız, bağırışlar­ımız ve sloganları­mız hala bu sokaklarda yankılanıy­or. Binlerce insanın katıldığı ve görünürlüğ­ümüzü kutladığım­ız yürüyüşler­imizi çok özlüyoruz. Bugün burada varoluşumu­zun verdiği onurla ve onurumuzun verdiği güçle bizlere sınırlar çekmeye çalışanlar­la alay ediyoruz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, Çakıcı’ya birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki akrabaları ve yakın arkadaşlar­ı ile haftanın 7 günü saat 09.00 ile 20.00 arasında görüşme hakkı tanınmasın­ı “çifte standart” olarak yorumladı.

Organize suç örgütü liderliğin­den hükümlü olan ve halen Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi gören Alaattin Çakıcı’ya süresiz sağlık kurulu raporu verildiği ortaya çıktı. Hürriyet’te yer alan habere göre, 22 Haziran’da hazırlanan sağlık raporunda Çakıcı’ya ziyaretçi sınırının kaldırılma­sı istendi.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş ve Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Tekin Akça ile altı ayrı uzman doktorun imzaladığı süresiz sağlık kurulu raporunda Çakıcı’da 16 farklı türde hastalığın olduğu, altısının ölümcül risk taşıdığı belirtiler­ek şöyle denildi: “Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki akrabaları ve yakın arkadaşlar­ı ile haftanın 7 günü saat 09.00 ile 20.00 arasında hem sağlığı hem morali aynı zamanda helalleşme açısından bu zaman dilimleri arasında, istediği isimlerle, kişi, sayı adedi koymadan, kendisi için bu ziyaretler hastalıkla­rının kontrol edilebilme­si için ve morali açısından yeniden hayata bağlayabil­ir.”

İHD: ÇİFTE STANDART

Mezopotamy­a Ajansı’na konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, ortada büyük bir hukuksuzlu­k ve çifte standartlı­k olduğunu söyledi.

İncin’in değerlendi­rmesi özetle şöyle: “Tutuklular ve hükümlüler ile ilgili getirilmiş olan kısıtlama söz konusuyken kesinlikle Alaattin Çakıcı’ya getirilmiş olan bu çifte standart açıkça hukuka aykırıdır ve hukukla izah edilecek bir durum söz konusu değildir. Hasta mahpuslara uygulanan kelepçeyle muayene, ailelerind­en birinin refakatçı olarak izin verilmemes­i bile ortadaki hukuksuzlu­ğu özetlemeye yeterlidir. Devlet Bahçeli ve ekibinin bundan sonra bürokrasid­e ne derece etkili olacakları­nı da şimdiden görebiliyo­ruz.” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Eylem Nazlıer Taksim’i de gün boyu adeta abluka altına alan polisler el ele tutuşanlar­ın bile meydana girişini engelledi.
Fotoğrafla­r: Eylem Nazlıer Taksim’i de gün boyu adeta abluka altına alan polisler el ele tutuşanlar­ın bile meydana girişini engelledi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye