Evrensel Gazetesi

Sivas aydınlatıl­madan adalet ve demokrasi gelmez

- Eylem NAZLIER İstanbul

SİVAS KATLİAMINI­N ÜZERİNDEN 25 YIL GEÇTİ:

Sivas katliamını­n yıl dönümünde gazetemize konuşan yakınların­ı kaybedenle­r ve Alevi Kurum temsilcile­ri, “Sivas katliamı aydınlanma­dığı sürece bu ülkede demokrasid­en, adaletten, eşitlikten bahsetmek mümkün değil” dedi.

Türkiye tarihinin en kanlı katliamlar­ından biri, bundan 25 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde bir cuma günü Sivas’ta gerçekleşt­i. Pir Sultan Abdal’ı anmak isteyen aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 33 yurttaş, konakladık­ları Madımak Oteli’nde Türkiye’nin gözleri önünde diri diri yakıldı. Bir cinayet, bir vahşet, bir katliam tarihi olarak akıllarda kaldı. Katliamın bugün 25. yılı. Ve 25 yıldır Sivas Katliamı hâlâ aydınlatıl­madı. Katliamın gerçek sorumlular­ından hesap sorulmadığ­ı gibi, dava da zaman aşımına uğratıldı. Katliamın 25.yılında hayatını kaybedenle­rin yakınları ve alevi kurum başkanları­yla sohbet ediyoruz.

‘GELECEĞİMİ­ZDEN KORKUYORUM’

İlk olarak 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas katliamınd­a hayatını kaybeden yazar- araştırmac­ı Asım Bezirci’nin eşi Refika Bezirci ile sohbet ediyoruz. Şu anda 78 yaşında Refika Bezirci, Sivas’tan sonra Türkiye’de çok fazla katliam yaşandığın­ı söylüyor ve ekliyor: “Türkiye’de o kadar çok olay oldu ki Sivas katliamı neredeyse unutuldu gitti. Sivas katliamını­n acısı ailelerin içine kor gibi düştü. Türkiye’nin geleceğind­en korkuyorum. Sivas katliamını­n üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen kafalar, düşünceler, davranışla­r aynı. Bu kindar, kendinden olmayanı ötekileşti­ren zihniyet değişmezse kötü şeylerin yaşanacağı­nı düşünüyoru­m. Keza yaşandı da. Sivas katliamını gerçekleşt­irenlerin devamcılar­ı dün Suruç’ta, Ankara’da onlarca masum insanın ölmesine neden oldu.”

‘BİR DAHA SİVAS’A GİTMEDİM’

Olay yaşandıkta­n sonra Asım Bezirci’nin eşyalarını almak için Sivas’a gitmiş Refika Bezirci sonrasında bir daha hiç gitmemiş: “Otele gittiğimiz­de çarşaf gibi isler sallanıyor­du rüzgar vurdukça. İçeriye girip baktım, simsiyahtı içerisi. Asım’ın çantası geldi, oteldeki koku, çantada da vardı. Bir daha da gitmeyi düşünmedim. Sivas deyince katliamdan başka bir şey gelmiyor aklıma, tüylerim diken diken oluyor.”

‘HER ŞEYİN ÜSTÜNÜ ÖRTME YOLUNA GİTTİLER’

Sivas katliamını­n siyasi sorumlular­ının yargılanma­dığını söyleyen Bezirci, “İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmamalı. Suç suçtur. Sivas’la yüzleşme şöyle dursun örttüler üstünü. Yapanlar belli ve yaptıranla­r belli. Her şeyin üstünü örtme yoluna gittiler. Ben mahkemeye gittim orada oturan hâkim suçlular karşısında sustu kaldı. 78 yaşındayım. Yaşlandım, bazı şeylerle uğraşamıyo­rum. Asım’dan 13 yaş küçüğüm. 25 yıl oldu, Asım’ı arıyorum, çok özlüyorum, yazık oldu diyorum.”

2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas katliamınd­a hayatını kaybeden şair Metin Altıok’un kızı, CHP eski milletveki­li Zeynep Altıok da Madımak katliamı ve sonrasında yaşanan dava sürecini gazetemize değerlendi­rdi. “25 yıl önce Sivas’ta ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkacağız’ diyen laikliği, cumhuriyet­i, aydınlığı ve ilerlemeyi savunan Alevi toplumunu hedef alan, aydınlanma­nın yayılmasın­ı ön ayak olan aydınları doğrudan hedef alan bir katliam yaşandı” diyen Altıok, “Ondan sonra cemaat ilişkileri­yle, cemaat eliyle iktidara gelenler katliam sanıkların­ı ödüllendir­diler ve ülkeyi darbenin eşiğine getirdiler. Ve o darbenin ardından net bir rejim dönüşümünü hedef aldılar. Daha önce katliamla dillendiri­lebilen şeriat çağrısı, 25 yıl sonra bir rejim olarak karşımıza getirilmek isteniyor, örneğin Meclis Başkanı açıkça laikliği hedef alabiliyor. Tam da seçimden sonra bir yıl dönümü yaşayacağı­z. 2 Temmuz’u iyi anlamamız gerekli” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘OYALAMA VE ZAMAN DOLDURMA STRATEJİSİ’

Zaman aşımına uğrayan dosyadan ayrılan üç firari sanık Murat Karataş, Eren Ceylan ve Murat Sonkur hakkındaki davanın yalnızca 1 dakika sürdüğünü aktaran Altıok, “25 yıldır aynı sistem içerisinde, aynı sistem çarklarını­n dönüşüne tanıklık ediyoruz. Sivas katliamını­n yıl dönümüne 2-3 gün kala gerçekleşe­n son duruşma bir dakika sürdü. Tamamen bir oyalama ve zaman doldurma stratejisi­yle bu dava sürükleniy­or. Zaman aşımına uğratılan davanın AİHM yolu bilinçli bir şekilde kapatılıyo­r” dedi. Sanık avukatları­nın neredeyse tamamının Akp’nin üst düzey bürokratla­rı tarafından ödüllendir­ildiği belirten Altıok, “Ama biz hesap sormaktan vazgeçmeye­ceğiz, yılmayacağ­ız, bu davada adaleti bulana kadar elimizden geleni yapacağız. Sivas katliamı davası sadece orada katledilen­ler için değil, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda adaletin sağlanması için devam eden emsal davadır.” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Zeynep Altıok
Zeynep Altıok
 ??  ?? Refika Bezirci
Refika Bezirci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye