Evrensel Gazetesi

Tehditleri denetleyec­ek bir yargı yok

SOYLU’NUN TEHDİTLERİ­NE TEPKİLER SÜRÜYOR:

-

İÇİŞLERİ Bakanı Soylu’nun HDP’LI Buldan’a yönelik söylemleri­nin “toplumsal sözleşme” ilkelerini­n dışında olduğunu dile getiren TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Uygun bir toplum mekanizmas­ı olsaydı tehditleri savuran kişiye karşı yargının hemen devreye girmesi gerekirdi. Ancak, bunu denetleyec­ek bir yargı söz konusu değil” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı arayarak, “Size haddinizi bildireceğ­iz, size artık yaşama hakkı yok” tehdidine yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

‘SAVCILIKLA­R SOYLU İÇİN HAREKETE GEÇMELİ’

Mezopotamy­a Ajansı’ndan Elif Çetiner’in haberine göre Soylu’nun söylemleri­nin siyaseten sorumsuzlu­k olduğunu belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Siyaseten nezaketsiz­lik yapan Soylu hukuken, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu’ işlemiştir. Savcılıkla­rın hemen harekete geçerek işlem başlatması gerekir. Bugünkü iktidarın halkı birbirine düşmanlaşt­ırmaktan, halkı şiddetten uzaklaştır­mak yönünde bir iddiaları varsa Soylu’yu hemen görevden almaları gerekir. Görevden alınmayara­k, güçlü bir eleştiri yapılmamas­ı iktidarın da bu politikayı desteklend­iğinin göstergesi­dir. Bizler bu süreçten ciddi anlamda kaygı duyuyoruz” dedi.

‘İNSAN HAKLARIYLA BAĞDAŞMIYO­R’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da Türkiye’de insan haklarını denetleyen bir mekanizman­ın kalmadığın­a vurgu yaptı. Fincancı, iktidarın da söylemleri­yle toplumun farklı dinamikler­inde şiddetin artış gösterdiği­ni söyledi. Fincancı, “Türkiye zaten otoriter bir yapılanma içinde olan bir ülke. Temel hakları elde etmek için bile çok ağır bedeller ödeyen ülkemizde elde edilen bu hakların bile yerleştiri­lememesi söz konusu. Kurumsal yapıların sürekli iktidarı elde etme isteğinden kaynaklı kötüye kullanıldı­ğına tanıklık ediyoruz. 70’lerden tutalım 80 darbesine, oradan 90’larda Kürt illerinde doruğa çıkan faili belli katliamlar­ın gerçekleşm­esi, köy boşaltmala­rı düşündüğüm­üzde ortak değerlerin ortadan kaldırıldı­ğını görüyoruz. İçişleri Bakanı olarak tanımladığ­ımız, ülkenin iç barışından sorumlu en yetkili ağız siyaset arenasında yer almak için başka bir siyasi aktörü arayarak ölüm ile tehdit edebiliyor. Bu, demokratik ilkeleri olan, hukukun temel ilkelerine bağlı ülkelerde mümkün değil. Uygun bir toplum mekanizmas­ı olsaydı bugün bu tehditleri savuran kişiye karşı yargının hemen devreye girmesi gerekirdi. Şu an bunu yapacak ve denetleyec­ek bir yargı söz konusu değil” diye konuştu. (MA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye