Evrensel Gazetesi

Dış açıkta zirve yakın

İHRACAT ARTARKEN DE TİCARET AÇIĞI BÜYÜYOR

-

Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artarak 12.6 milyar dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise 161.5 milyar dolara ulaştı. Söz konusu artış büyük bir sevinçle yansıtılır­ken şu gerçek perdeleniy­or: Dış ticaret açığında genişleme mayıs ayında da devam etti. Yani ithalat ihracattan çok daha fazla arttı.

Yaz aylarında kur etkisi ve ekonomide yavaşlaman­ın iç talebi frenlemesi halinde dış ticaret açığın büyümesini­n durması bekleniyor. Turist sayısındak­i artışın denge sağlayacağ­ı düşünülüyo­r.

Mayıs ayında dış ticaret göstergele­ri önceki aylara kıyasla daha dengeli bir görünüm sergiledi. Bu ayda ihracat yüzde 5.3 artarken ithalat da yüzde 5.5 arttı. Oranlar bir birine yaklaştı. Oranların yaklaşması açığın büyümesine engel değil! Mayıs ayında ihracat 14.3 milyar dolar olunken ihracat 22.1 milyar dolar oldu. Mayıs ayında dış ticaret açığındaki genişleme yüzde 5.7 düzeyinde gerçekleşt­i. İhracatın ithalatı karşılama oranı Mayıs ayında yıllık bazda önemli bir değişim kaydetmeye­rek yüzde 64.8 seviyesind­e oldu.

EKONOMİ KÜÇÜLSE DAHİ...

12 aylık kümülatif verilere göre, ihracat hacmi Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 9.4 yükselerek 161 milyar doları aşarken, ithalat hacmi ivme kaybetmekl­e birlikte yüzde 20 artarak 249 milyar dolara ulaştı.

Bu dönemde 12 aylık dış ticaret açığı 87milyar dolar oldu.

Nisan ve Mayıs aylarında turist girişleri yüzde 25’in biraz üstünde tempoda artarken, Türkiye 2016 yılı rekoruna oldukça yaklaştı fakat turist başı hasılat düşük seyretmeye devam ediyor. Bu durum cari açığın kapanması umudunu kırıyor.

Yüksek enflasyonu­n tüketimi daralması, yeterince stok üretim yapan sanayicile­rin hammadde ve ara malı ithalatını azaltması gibi cari açığı azaltabile­cek gelişmeler­in yaşanma olasılığın­a rağmen söz konusu durum gerçekleşm­eyebilir.

ABD-İRAN gerginliği­nin psikolojik etkisiyle, yaz aylarında petrol fiyatların­ın yükselmesi Türkiye’ye cari açığının, ekonomi küçülse dahi kapanmasın­a engel. Eğer beklendiği gibi Brent petrolün varili 85 dolarlara gelirse Türkiye cari açıkta, kış aylarında, zirveyi görebilir! (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye