Evrensel Gazetesi

SEÇİM SONUÇLARI VE İŞÇİ SINIFI

- Nilgün TUNÇCAN ONGAN nilgunonga­n@yahoo.com

Seçim süreci tamamlandı. İktidar kanadı ittifak ortağının desteğiyle de olsa parlamento çoğunluğun­u, Erdoğan ise cumhurbaşk­anlığını kazandı. Bu sonuçların seçmenler nezdindeki yansımalar­ı ise toplumsal kutuplaşma­nın yapay niteliğine ışık tutması bakımından oldukça önemli.

Aynı sınıf çıkarların­a sahip insanların bir kısmı zafer kutlarken, bir kısmı derin bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bu tablonun başlıca nedeni ise her iki kesimin de sınıfsal aidiyetini devre dışı bırakması.

Kampanya döneminde bile grev yasaklarıy­la övünen bir iktidar yine kazandı diye bayram etmek gibi, toplumsal eşitsizliğ­i bölüşümden ibaret görüp ikramiye dağıtarak çözeceğini düşünen muhalefet kanadının kaybetmesi­ni dünyanın sonu saymak da bilinç sorununa işaret ediyor. İşçilerin, sınıf çıkarların­ı yok sayan farklı siyasi partilere böylesine angaje olması ise piyasa düzeninin devamı açısından elzem nitelikte.

Emek sermaye çelişkisin­i görmezden gelen bu kutuplaşma, çelişkinin gizlenebil­mesi bakımından da oldukça etkili. Böylece seçimlerin toplumsal güç dengelerin­i değiştirme olanağı ortadan kalkmış oluyor. Burjuvazin­in başlıca güvencesi de bu zaten. Sermayenin dili, çıkarları ve kavramları­nın “ortak değer” halini almasının yolu buradan geçiyor.

Kutuplaşma derinleşti­ği ölçüde, işçilerin ortak talepler etrafında birleşebil­me kapasitesi daralıyor. Oysa işçi sınıfının gücü ortak talepler geliştirip, bunlar etrafında birleşebil­mekten geliyor. Bu olmadığınd­a yaşanan kayıplar ise herhangi bir siyasi partinin seçmenleri­yle sınırlı değil. Sınıfın bütününü hedef alıyor.

Seçim sonrasında Evrensel gazetesind­e yer alan işçi değerlendi­rmeleri, gerek iktidar gerekse muhalefete oy veren işçilerin her ikisinin de “kötünün iyisi” yaklaşımı içinde davrandığı­nı gösteriyor. Sınıf, siyasete örgütlü gücüyle müdahil ol(a)madığı ölçüde mutlak iyi arayışı da gündeme gelemiyor. Burada ise işçilerin örgütsüzlü­ğü kadar örgütlerin sınıf mücadelesi­nden uzaklaşmal­arını da sorgulamak gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye