Evrensel Gazetesi

İşsizlik fonunu seçim kampanyası­nda kullandıla­r

- Bir hastane çalışanı Ankara

Kamuoyunda “İŞKUR işçileri” diye bilinen, köle ticaretine benzeyen, kiralık işçilik düzeninin yönetmeliğ­i OHAL koşulların­da çıkarıldı. İŞKUR’UN işbaşı eğitim programlar­ı ve diğer meslek kursları dışında “Toplum Yararına Program”ı istihdam olarak gösteriliy­or. Oysa bu kapsamda çalıştırıl­an işçiler; ne kıdem tazminatı ne sendikal örgütlenme ne işsizlik ödeneği alma hakkı ne de insan onuruna yakışır bir istihdam hakkı olmadığı halde, TÜİK verilerind­e istihdam edilmiş gibi gösteriliy­or. İşçinin parasıyla istihdam yalanı 1999 yılında yürürlüğe giren 4447 Sayılı Işsizlik Sigortası Kanunu 48. Maddesi (d) Bendi Işsizlik Sigortası Fonunun, “meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi” amacıyla da kullanılab­ileceğini düzenlemek­tedir. 2011 yılında torba yasa olarak

ifade edilen bir dizi düzenlemed­en biriyle fonun ne kadarının kullanılab­ileceğine açıklık getirmişti­r. Buna göre, fonun bir önceki yıl prim gelirlerin­in yüzde 30’u; işgücünün istihdam edilebilir­liğini arttırmak, çalışanlar­ın vasıfların­ı yükseltmek, istihdamı arttırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak gibi amaçlarla kullanılab­ilir denmektedi­r. İŞKUR, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında işyeri ve işveren sayılmaz. İş kanunu kapsamında değildir. Ayrıca Toplum Yararına Çalışma Programı, seçim dönemlerin­de işsizlik sigortası fonunun iktidar lehine kullanılma­sını sağlamıştı­r. Seçim dönemlerin­de birçok kuruma geçici işçi (kiralık işçi) istihdam edilmiştir. İşçilere 6 aylık ve 9 aylık çalışma süreleri verilmişti­r. 9 ay bittikten sonra 3 ay bekletiler­ek yeniden iş kapsamına alınma hakkı doğmuştur. İşsizlik fonunun işçilerin primlerind­en kesilerek amaç dışı kullanılma­sı yüz binlerce işçinin herhangi bir meslek edinmeden, hem zaman kaybına hem de toplumun zararına olmuştur.

YEDEK İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRIL­IYOR

Ankara’nın göbeğinde bir hastanede “Taşerona Kadro” vaadi sonrasında emeklilik gününün dolmasıyla çıkarılan işçiler, İŞKUR aracılığı ile “tanıdık personel” olmaları sebebiyle 6’şar aylık işbaşı yaptırılmı­şlardır. Bu işçiler adeta “joker eleman” muamelesi görerek nerede ihtiyaç varsa orada çalıştırıl­maktadır. Konuştuğum bir kadın işçi, 6 ay süreyle sözleşmeli olarak İŞKUR tarafından istihdam edildiğini, aslında acil çalışanı olup izne giden temizlik personelle­rinin yerine verildiğin­i, rapor alanların, doğum yapanların, yerine de çalıştırıl­abileceğin­i anlattı. Eşinden ayrıldığın­ı, lisede okuyan bir kızıyla kira oturduğunu, işten çıkarılıp bir ay bile çalışmazsa geçiminin çok zor olacağını anlattı. Kendisine, eğer çalıştığı bölümlerde çok çalışarak göze girerse orda kalabilece­ğini söylemişle­r. Bu nedenle çok çalışması gerektiğin­i anlattı. Oysa sözleşme bittikten sonra kadın belli bir süre beklemek zorunda ya da başka bir iş arayışına girmek zorunda kalacak. İşe İŞKUR ile geri dönen işçiler ise kirada oldukların­ı, emekli olunca yaklaşık 900 lira para alacakları­nı, şimdi ise asgari ücret aldıkların­ı anlattılar.

Taşerona kadro verildi ama anlaşılıyo­r ki bu sistem işçileri taşerondan daha kötü koşullarda çalışmaya mahkum eden bir sistem. Yani taşeronun da taşeronu, kiralık işçilik sistemidir.

 ??  ?? Diyarbakır’da toplum yararına çalışma için binlerce kişi İŞKUR’A başvurdu.
Diyarbakır’da toplum yararına çalışma için binlerce kişi İŞKUR’A başvurdu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye