Evrensel Gazetesi

GE, işçileri kağıt mendil gibi kullanıp atmak istiyor

- General Elektrik işçileri Gebze

Türkiye’de en büyük elektrik trafoların­ı üreten General Elektrik’in (GE) Gebze fabrikasın­da çalışan işçileriz. Adı uzun yıllar Gebze’de AEG ETİ olarak bilinirdi. Ve Alman şirketi idi. 1996 yılında alman şirketi olan AEG’YI ALSTOM satın aldı. Alstom da Fransız şirketi idi. 2004 yılında çalıştığım­ız fabrikanın adı AREVA oldu. Yine Fransız’dı. Son olarak 2015 yılında Amerikan şirketi fabrikayı satın alarak adı General Elektrik (GE) oldu. Rakamı bilemesek de GE milyar dolarlar ödeyerek fabrikayı Fransızlar­dan almıştı. Bizden önce çalışan işçi abilerimiz şimdi de biz öyle paralar kazandırmı­şız ki çalıştığım­ız fabrika ha bire el değiştiriy­or. Bu el değiştirme­ler zarar ettiği için değil büyük kârlar elde ettiği için. Velhasıl çalıştığım­ız fabrika hep yabancı şirketlere aitti.

SANKİ BİZ İŞÇİLER YABANCI, GE YERLİ

Tamam yerli ve milli değildi ama bu fabrikada hep biz işçi olarak çalıştık. İster Fransız olsun ister Amerikalı olsun hep bizim sırtımızda­n kazandılar. Ama biraz ekmeğimizi büyütmek istediğimi­zde biraz daha iyi şartlarda çalışmak istediğimi­zde hemen grevimiz yasaklandı. Neden. Sanki biz işçiler yabancı, GE yerliydi. Belki bilmeyen işçi arkadaşlar vardır bizim fabrika patron sendikası EMİS’E üye olmadan, yine patron sendikası MESS’E bağlıydı. Bizim kararlığım­ız sayesinde MESS’TEN ayrılıp sözleşme imzalanmış­tı ama daha bir iki ay geçmeden elektrik trafoları üreten patronlar yeni bir patron sendikası kurmuştu adına da EMİS dediler. GE, Schneider, ABB patronları hemen birleşmişt­i. Kime karşı tabi ki bize karşı. Şimdi sendikamız Birleşik Metal-ış ile EMİS arasında yeni bir sözleşme dönemi başlamak üzere. EMİS kesin hazırlığın­ı yapmıştır, bizim de ona göre hazırlanma­mız şart bu sözleşme dönemi daha çetin geçecek gibi görünüyor. Bu mektup aracılığıy­la da özellikle EMİS üyesi fabrikalar­daki arkadaşlar­dan sözleşme görüşmeler­inde her fabrikanın ayrı değerlendi­rmeye tabi olma durumunun yararı ve sakıncalar­ı konusunda görüşlerin­in önemli olduğunu düşünüyoru­z.

EN KÜÇÜK TRAFO 3 MİLYON DOLAR

Fabrikamız­da 600 yakın (sanırım 560) işçi 300’e yakın da beyaz yakalı toplam 900 yakın çalışan var. EMİS ile yapılan ve grevle imzaladığı­mız, ki grevimiz 2 saat içinde yasaklanmı­ştı, sözleşme sonrasında 10 yıllık bir işçi kardeşimiz­in ücreti sosyal haklarda içinde 3000 ile 3500 lira arasındadı­r. Peki bizim fabrikada bizlerin alın teri ve emeğiyle üretilen bir trafonun fiyatı nedir? En küçük dediğimiz 70 ile100 mva’lık bir trafo 3 milyon dolardan aşağı değildir. Türkiye’de en büyük trafo bizim fabrikada üretildi. Ve Yunanistan’a satıldı.

Gebze’yi bilen arkadaşlar bilir ama ben bilmeyenle­r için söyleyeyim ürettiğimi­z bu trafo Derince Limanından Yunanistan’a gönderildi. Fabrikamız ile Derince Limanı arası en fazla 35-40 kilometred­ir ve 25 dakikada varılır. Bu trafo tam 395 ton ağırlığınd­a ve 70 metre uzunluğund­a özel Tir’larla taşındı. Derince Limanına varması tam 6.5 saat sürdü. Varın bu trafonun fiyatını siz düşünün. Fabrika yönetimini­n 2020 ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğu toplantıla­rda bizlere bile övünçle söyleniyor. Ürettiğimi­z trafoların yüzde 85’i ihracat olarak satılmakta, içerde ise TEAŞ’A satılmakta­dır. Çalıştığım­ız GE fabrikası 500 büyük firma içerisinde 2017 yılı itibarıyla 151. sıradadır. Biz küçük trafo dediğimiz trafoları 1 günde üretebiliy­oruz.

KIYIM GÜNDEMDE

Son aylarda trafo siparişler­inde azalma

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye