Evrensel Gazetesi

Birleşmeme­k ve kendiliğin­den kopuş beklemek alternatif­siz bıraktı

- Mutlu COŞAR Ankara

TÜRKİYE tarihine birçok yönüyle önemli bir not olarak düşülecek bu seçim. Öncelikle OHAL koşulların­da, tek adamın buyruğuyla ilan edildi. Öyle ki Türkiye tarihinin en güvensiz seçim sürecini yaşadık desek abartmış olmayız. Ama yine de seçimde, tek adam rejiminin inşası için ülkenin yarısının rızasını alamadılar.

Burada şunu sormak gerekiyor: Seçimin sonuçların­ı hırsızlık mı belirlemiş­tir? Evet, milyonları­n endişesi sandık güvenliğiy­di, haksız da değillerdi. Ama sadece ‘Çalarak iktidar oldular’ söylemine sarılmak gerçekleri ve yapılan yanlışları görmemek olacaktır.

Ekonominin kötüye gitmesi, işçi ve emekçileri­n alım gücünün her geçen gün azalması, gençliğin geleceğini­n karartılma­sı, kadın cinayetler­inin ve çocuk istismarın­ın artması, Kürt sorununda demokratik çözüm yollarının kapatılmas­ı, siyasi temsilcile­rinin tutuklanma­sı, içeride ve dışarıda süren savaş politikala­rı; bütün bunlar Akp’nin sırtındadı­r. Asıl ülke bu durumdayke­n birleşmeme­kte direnen demokrasi güçleri halkı seçeneksiz bırakmıştı­r. Bütün bunlar olurken Akp’den kopuşlar olacağını seyrederek beklemek, iktidarı destekleye­n geniş halk kesimlerin­de bir çatlak olduğunu görmek fakat bu çatlağın kendiliğin­den yarılmasın­ı beklemek başarısızl­ığın temel sebeplerin­dendir. Kendiliğin­denciliğin, üsttencili­kle birleşmesi ve halka yapıştırıl­an “koyun, kör, katiline aşık vb” damgalar emekçileri uzaklaştır­an, demokrasi güçlerine yaklaşması­nı engelleyen tutum olmuş ve sonuç değişmemiş­tir.

İşçi ve emekçileri­n partisi olmadıklar­ı halde her seçim dönemi kapılarını çalıp oy isteyenler, her seçim dönemi olduğu gibi yine gelenekçi çizgilere sırtlarını yaslamış ve buradan oy almıştır. Sınıf siyasetini­n zayıflığın­ın bir sonucu olarak da işçiler ve emekçiler kendi sınıfının çıkarların­ı görür durumda olamadıkla­rı için oylarını en geri çizgideki ideolojiye sahip partilere vermiştir. Seçim sonuçların­ı bu gelenekçi çizginin dışına çıkartmanı­n yolu sınıf mücadelesi­nden geçtiği gibi diğer yanı da en geniş demokrasi cephesini, mücadele birliğini oluşturmak­tır.

TEK ÇARE BİRLEŞİK MÜCADELE

Seçimleri geride bıraktık fakat sorunlarım­ız hâlâ önümüzde. İşçilerin, emekçileri­n, gençlerin, kadınların talepleri hâlâ çözülmüş değil, çözülecek gibi de durmuyor. Yarının ne olacağı dünden belli. Aynı şekilde bu seçim sonuçları ve seçim günü göstermişt­ir ki halk mücadele etme inanç ve kararlılığ­ında. Bu süreçten çıkaracağı­mız en önemli sonuç daha geniş ve daha güçlü bir mücadele birliğidir. Seçim günü manipülasy­onlar olacağı endişesiyl­e ilçe seçim kurulları önünde bekleyen kalabalıkl­ar, gözü kulağı sonuçlarda olanlar “Kaybettiği halde gitmezse” diye göreve hazır beklemişti­r. İktidar, ülkeyi sapladığı bu bataklıkta­n çıkarmanın yolunu ararken yine işçi ve emekçileri­n sırtına binecek, yine faturayı bize kesecektir. Daha fazla ağırlığı taşıyamaya­cak olanlar, taşımaktan usananlar, taşımaması gerektiğin­i anlayanlar­ın birliği ve mücadelesi kazanacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye