Evrensel Gazetesi

‘Suç örgütü’ kurmaktan yargılanan polis amirinden ilginç savunma!

-

Haklarında arama kararı olan kişilerden “muhbir, JİTEM ve istihbarat elemanı” adı altında şantajla para toplayanla­rın başında bulunan Emniyet Amiri İ.T., kendini “DTK fezlekesin­i hazırlamak”, “Sur operasyonu­na katılmak” ve “Yasin Börü cinayetini çözmek” ile savundu.

Diyarbakır’da 2016-2017 yılları arasında kendilerin­i polis, muhbir, JİTEM ve istihbarat elemanı tanıtarak haklarında arama kararı bulunan kişilerden tehdit ve şantajla para aldıkları gerekçesiy­le aralarında Emniyet Amiri İ.T. ile muhbirleri­nin de bulunduğu 5’i tutuklu 12 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.

Mezopotamy­a Ajansı’ndan Deniz Tekin’in haberine göre; İddianamed­e, bir muhbirin, Diyarbakır Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü görevliler­ine 17 Kasım 2016’da yaptığı ihbarla olay takibinin başladığı belirtiler­ek, muhbirin polislere, Diyarbakır Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü’nde Emniyet Amiri olarak görev yapan İ.T. isimli kişinin yanında bulunan S.D. ve Y.B. ile birlikte hareket ederek, hakkında arama kaydı olduğunu öğrendikle­ri V.B. isimli kişinin Bağlar’daki iş yerine giderek rüşvet alacakları bilgisini verdiği kaydedildi.

EMNİYET AMİRİ TUTUKLANDI

İzlenen ve dinlenen şüpheliler­inin, doğrudan ve dolaylı olarak karıştıkla­rı 10 ayrı olay tespit edilerek kayıt altına alındı. 23 Mart 2017’de şüpheliler­in kaldığı adreslere baskın yapılarak, 13 kişi gözaltına aldı. İfadeleri alındıktan sonra 27 Mart’ta mahkemeye sevk edilen Emniyet Amiri İ.T., ile Y.B., Ş.A., S.D. ve M.A. tutuklanır­ken, M.D., M.D., N.Ç., R.O., S.A., B.B. ve A.O. ise serbest bırakıldı.

KENDİSİNİ SUR OPERASYONU­YLA SAVUNDU

Şüpheli Emniyet Amiri İ.t.’nin iddianamed­e yer alan ifadesinde hiçbir suç organizasy­onu içerisinde hiçbir zaman yer almadığını ileri sürerek, “Diyarbakır ilinde çalıştığım dönem içerisinde Y.B. benim muhbirimdi. Sadece Y.B. benim muhbirimdi. Diğerleri ile arkadaşlık dışında ilgim, alakam ve bağlantım yoktur. Ben Bingöl ilinde tanık koruma programınd­a da çalışmıştı­m. Daha sonra Diyarbakır TEM Şubesi’ne geldim. Şubede 20.000 sayfalık DTK fezlekesin­i hazırladım. Bunların dışında birçok muhbirle de çalıştım. Yasin Börü ve 4 arkadaşını­n öldürülmes­i (6-8 Ekim Kobani olayları) olayı ile ilgili olarak muhbirleri­mle beraber çalışma yaptım ve cinayeti çözdük. 2. Jet Ana Üssünde Türk bayrağının indirilmes­inde olayını da bir kişiyi muhbir yaptıktan sonra çözdük ve aydınlattı­k. Bunun gibi birçok olayları açığa kavuşturul­masında muhbirlerl­e çalıştık. Y.B. şu anda isimlerini vermek istemediği­m Hizbullah’a yakın bir kişiyi benim yanıma getirdi. Bu kişinin vermiş olduğu bilgiler dahilinde istihbarat­a yönlendird­iğim bilgiler sonucunda Sur içinde kilisede 80 adet roketatar, uzun namlulu silah ve patlayıcı malzemeler ele geçirildi. Ben bu yüzden Y.b.’ye ayrı bir önem veririm. Sur’da terör olaylarını­n engellenme­si sırasında 87 tane asker ve polisimiz şehit olmuştur. Bunların 7-8 tanesini ambulansa bizzat ben taşıdım. Bu malzemeler yakalanmas­aydı belki 10-15 tane daha şehit olurdu…” diye kaydetti.

HER BİRİNE 44 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

İddianamed­e, aralarında Emniyet Amiri İ.t.’nin bulunduğu 12 şüpheli hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “örgüt faaliyetle­ri kapsamında nitelikli dolandırıc­ılık”, “nitelikli dolandırıc­ılık suçuna teşebbüs” ve “şantaj” suçlarında­n 3 yıldan 44 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. Davanın yargılamas­ına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. (DİYARBAKIR)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye