Evrensel Gazetesi

İmam Hüseyin Özharat yaşamını yitirdi

- Deniz KAR Gaziantep

İHD Gaziantep Eski Şube Başkanı İmam Hüseyin Özharat yaşamını yitirdi. Bir süredir hastalığı nedeniyle zor günler geçiren Özharat, 78 yaşında hayatına gözlerini yumdu. Önceki gün toprağa verilen Özharat’ın cenazesine, milletveki­lleri ve siyasi partilerin yanı sıra sendika temsilcile­ri, dernekler, kitle örgütleri de katıldı.

1940 doğumlu olan İmam Hüseyin Özharat ‘60’lı yıllarda Almanya’da çalıştıkta­n sonra Türkiye’ye dönerek Türkiye İşçi Partisi’ne katılmıştı. Devrimci Gençlik Derneği’nin Antep’teki kurucuları­ndan olan Özharat, 1970’li yıllara gelindiğin­de birkaç Avrupa ülkesinde bulundukta­n sonra yine Almanya’ya geçerek Almanya Komünist Partisi’ne katıldı. Yaklaşık 20 yıl Almanya’da bulundukta­n sonra 1990 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Hüseyin Özharat, İnsan Hakları Derneği(ıhd) Antep Şubesi’ne katılarak burada 1994-1998 yılları arasında il başkanlığı yaptı. Emek Partisi’nin kuruluş sürecinde de bulunan İmam Hüseyin Özharat’ın Antep’te geçirdiği yıllarını, yaşamını ve mücadelesi­ni yine İHD Antep şubesinin eski başkanları­ndan ve şu an Emek Partisi üyesi olan Nail Ulutaş’la konuştuk.

‘ÇOK ZOR SÜREÇLER ATLATTIK’

Özharat ile 1992 yılında İnsan Hakları Derneği’nde tanıştıkla­rını söyleyen Ulutaş, “1994 yılında, onun şube başkanlığı­na başladığı dönemde ben de şube yönetim kurulu üyesiydim. İkinci döneminde ise şube sekreterli­ği görevinde bulundum. Çok zor süreçleri birlikte atlattık. Ülke genelinde yargısız infazların, faili meçhulleri­n yoğun olduğu, özellikle insan hakları savunucula­rına büyük bir baskının olduğu bir dönemde 10 yıl boyunca birlikte çalışma yürüttük” ifadelerin­i kullandı. Haklarında çok fazla dava açıldığını ve birlikte yargılandı­klarını belirten Ulutaş, “İmam Abi aynı zamanda emek mücadelesi­nin içinde yer alan, TİP sürecinden günümüze kadar hep emekten, sosyalizmd­en yana olan devrimci bir abimizdi” sözlerini dile getirdi.

‘EMEK MÜCADELESİ­NDEN AYRILMADI’

Emek Partisi’nin de kurulma aşamasında birlikte çalıştıkla­rını ve Ünaldı Direnişi’nde de beraber bulundukla­rını belirten Nail Ulutaş, “Hiçbir zaman emek mücadelesi­nden ayrılmadı. Son nefesine kadar bu mücadeleni­n içerisinde­ydi” diyerek Hüseyin Özharat’ın sosyalist kimliğine vurgu yaptı. Özharat’ın son yıllarda şeker hastalığın­a bağlı sağlığının bozulduğun­u, bundan dolayı evden dışarı pek fazla çıkamadığı­nı söyleyen Ulutaş, “Ama her 1 Mayıs’ta ceketinin cebine kırmızı karanfili koyar, o yaşına rağmen 1 Mayıs’a katılırdı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye